Estratègies obliqües

¿Per què menteixen sobre Bárcenas?

2
Es llegeix en minuts

Mariano Rajoy, esclau de les seves paraules: «Quan aquest partit ha detectat alguna irregularitat, ha actuat, i ho ha fet amb un alt nivell d'exigència que ningú ha igualat». La frase és de fa ben just dues setmanes i, davant les últimes notícies, envelleix tan malament com les seves falses promeses electorals o les rodes de premsa deCarlos Floriano. ¿Com quadrar aquest «alt nivell d'exigència» amb el tracte dispensat a l'imputatLuis Bárcenas? ¿Com explicar que l'extresorer a qui el PP va dir que havia «apartat» mantingués sou, cotxe, xòfer, secretària i despatx? ¿Quina classe de transparència és aquesta presa de pèl permanent, on un dia s'oculta la informació i l'endemà es menteix els ciutadans?

Les explicacions sobre aquestsuposat acomiadament que diu el PP que va pactar amb el seu extresorer són completament inversemblants. No semblen veritat perquè són falses. ¿Quina classe d'acomiadament és aquell en què l'acomiadat continua cobrant cada mes i la seva empresa cotitza per ell a la Seguretat Social i fins i tot paga el seu IRPF? Resposta curta: un acomiadament imaginari que, si alguna vegada es va pactar, no va complir mai els més elementals requisits legals; té la mateixa validesa jurídica que els casaments que el meu fill (4 anys) celebra amb les seves companyes de classe a l'hora del pati.Bárcenas, segons fonts pròximes a l'extresorer, no ha firmat cap liquidació; ara estan negociant la indemnització els seus advocats. El seu «acomiadament» no ha passat pel Servei de Mediació, Arbitratge i Conciliació, ni tampoc ha començat a cobrar l'atur.

Notícies relacionades

A tots els efectes legals, Bárcenas ha continuat sent un dels empleats més ben pagats del partit durant aquests tres anys que han passat des que va ser destituït com a tresorer: 200.000 euros anuals. Va cobrar íntegra la seva nòmina del desembre i si no va cobrar la del gener no va ser perquè acabés el pagament acordat, sinó perquè el 17 de gener va aparèixer a la llum pública el seucompte corrent a Suïssa que ho va canviar tot. Igual que ha passat ambJesús Sepúlveda,el PP no ha deixat de pagar-li pel «seu alt nivell d'exigència», sinó perquè la premsa ha començat a traslladar preguntes molestes i el got de la paciència dels ciutadans ha començat a omplir-se.

El PP i la seva exigència inigualable contra qualsevol irregularitat també s'ha negat a presentar la carta de comiat, la liquidació firmada o l'historial de vida laboral deBárcenas. Dubto que ho facin. El «partit incompatible amb la corrupció» es veuria retratat en aquests documents com una organització la paraula de la qual no val res. El de menys ja és quant i com va cobrarBárcenas.La clau és: ¿què sap l'extresorer perquè el PP menteixi sobre la seva situació laboral i es desvisqui tant per agradar-li?