Cent ulls per cada ull

2
Es llegeix en minuts

És la nova llei del talió a l'estil d'Israel: cent ulls per cada ull, cent dents per cada dent, una espiral de sang i venjança que es manté des de fa dècades amb la complicitat dels EUA i la inacció de la Unió Europea.

La penúltima vegada que l'exèrcit israelià va envair la franja de Gaza, durant la criminal operació Plom Fos de principis de gener del 2009, van morir 1.434 palestins: 960 civils dels quals gairebé un terç eren menors d'edat. El Govern d'Israel rebaixa la xifra fins a només 1.166 palestins i admet entre 475 i 295 víctimes civils. ¿Els morts del bàndol d'Israel en aquesta carnisseria? Quatre civils i nou soldats: 13 persones en total. Tretze enfront de més de mil. I d'aquests nou soldats, quatre van morir per foc amic; com a conseqüència d'uns bombardejos tan quirúrgics que fins i tot van matar les seves pròpies tropes.

La segona part de Plom Fos ha canviat de nom; es diu operació Marge Protector. Sona més humanitari però es manté la mateixa proporció venjativa: de moment van dues víctimes israelianes enfront de 314 palestins morts. Molts d'ells igual d'innocents que les 298 víctimes de l'avió abatut a Ucraïna que tant ha mobilitzat la comunitat internacional. El que està passant a Gaza no és una guerra, és una matança. Fan falta dos estats per a una guerra i Palestina no ho és: és un territori ocupat temporalment des de fa 47 anys.

El cinisme de l'agressor

Gaza és la conseqüència d'aquesta ocupació, un enorme gueto, com la zona urbana de Barcelona i amb una població similar; un lloc on és impossible llançar més de 1.500 tones de bombes sense que les víctimes innocents siguin centenars.

Notícies relacionades

¿La resposta d'Israel a aquesta evident desproporció en la resposta militar? Convé escoltar -està a la web- l'entrevista que Aimar Bretos va fer divendres a la SER a Roni Kaplan, un dels portaveus de l'Exèrcit israelià. «En la segona guerra mundial van morir 500.000 britànics i 7,5 milions d'alemanys i no vol dir que els alemanys tinguessin raó», assegura Kaplan amb el cinisme d'algú la tasca del qual consisteix a justificar davant la premsa aquests crims de guerra. No pot ser més fal·laç: a més dels 500.000 britànics, també hi van morir gairebé 26 milions de soldats i civils de l'URSS, per no parlar dels sis milions de jueus víctimes de l'Holocaust.

En l'entrevista, Kaplan arriba a parlar de la «moral europea» quan li pregunten pels quatre nens palestins que van morir sota els trets d'un vaixell de guerra israelià mentre jugaven a futbol en una platja. «Moral europea», com si hi hagués diferents ordres morals humanitaris capaços de justificar una atrocitat així.