L'epíleg

La premsa groga

1
Es llegeix en minuts

Afinals del segle XIX, dos diaris de Nova York, elNew York World,deJoseph

Pulitzer,i elNew York Journal,deWilliam Randolph Hearst, es van embrancar en una guerra comercial per imposar la seva hegemonia a base de sensacionalisme, escàndol i mentides. Un altre diari, elNew York Press,va encunyar, el 1897, el termeperiodisme grocper qualificar els seus col·legues. Sembla que la definició prové d'una vinyeta tituladaThe Yellow Kid,que van publicar alternativament els dos diaris. El protagonista duia una camisa groga.Rupert Murdochés un digne successor de tots dos, sobretot deHearst,que era el més agosarat i al qualOrson Wellesva retratar a Ciutadà Kane.La premsa groga ha triomfat des d'aleshores a tot el món, ha tingut èxit sobretot als països anglosaxons.

A Espanya, si deixem al marge alguna premsa groga vestida de blanc, no ha estat així. ¿Per què? Les raons són diverses, però sobretot n'hi ha tres: el tradicional baix índex de lectura, la preponderància de la premsa del cor, que fa d'alguna manera la funció de la premsa groga, i la irrupció de la televisió en color abans de l'aparició de la premsa lliure al final del franquisme.

I la televisió és la gran acollidora del groguisme a Espanya, als programes escombraries on, a canvi de diners, gent més o menys anònima o personatges coneguts van a explicar les seves pròpies misèries i intimitats i a desvelar les dels altres. Els diners són la clau perquè sense diners no hi ha ni exclusives ni misèries ni intimitats. En l'origen de la premsa groga als Estats Units, elWorldi elJournal ja pagaven per aconseguir exclusives. Els diners

-pagar a canvi d'obtenir informació- són els grans corruptors del periodisme.

Notícies relacionades

Tancament preventiu

Murdochtambé pagava a fonts i a detectius per punxar telèfons, espiar i aconseguir les exclusives que publicava alNews of the Worldi que continua publicant aThe Suni a altres diaris. Perquè no s'ha d'oblidar que el tancament del setmanari només ha estat un tancament preventiu per repintar la seva imatge, però la seva cara continua sent groga.

Temes:

Premsa