a peu de carrer

Pastissos sense ous, nata ni gelatina

2
Es llegeix en minuts
Toni Rodríguez prepara uns vasets de pistatxo amb l’ajuda de la Jennifer, la filla de la seva sòcia.

Toni Rodríguez prepara uns vasets de pistatxo amb l’ajuda de la Jennifer, la filla de la seva sòcia. / EDWIN WINKELS

Ala llarga taula de treball s'hi perd, gairebé al final, un paper petit amb anotacions escrites a mà: 10 pastissos pastanaga, 7goamar, 6 pastissos Ispahan, 6cheesecakenabius, 2 gerd xoc., 5 vainilla fruita passió maduixa glacejar, 200verrinespistatxo gerd, 168 bombons...» A la segona planta d'un edifici en el fosquíssim paisatge industrial de Can Polític, a prop de Bellvitge,Toni Rodríguez intenta posar aquest dissabte a la tarda la guinda a totes aquestes creacions, amb el seu ajudantGabriel,de Sao Paulo. Fora del flamant obrador l'esperen desenes de persones per celebrar les creacions però sobretot per celebrar la inauguració que tant desitjava des de feia quatre anys. «Això és un somni», diu, i en els temps actuals els somnis no són fàcils de complir.

Perquè imagineu's-ho: tens 24 anys, ets informàtic i vas a veure el director d'un banc per demanar-li un crèdit per a l'obrador d'una pastisseria que es diu Lujuria Vegana. Ja, et diu el director del banc, «¿i això què és?» I li expliques que a més a més de vegetarià ets el primer a tot Europa a preparar pastissos i bombons i altres coses molt gustoses sense incloure cap producte d'origen animal en els ingredients, o sigui ni ous ni llet ni mantega ni gelatina, «perquè això procedeix de la pell d'un animal», puntualitza elToni. I el director del banc ni s'ho pensa: no hi ha préstec.

Somni truncat, però elTonino es va rendir i es va topar ambRosa Avellanera, amiga dels animals igual que ell, dona que ja estava una mica cansada de despullar-se a la Rambla i ruixar-se amb sang, o enfrontar-se als taurins davant de Las Ventas, o tancar-se en una gàbia en qualsevol plaça pública. «Però volia demostrar que això dels vegans no ha de ser sempre un moviment molt alternatiu, que ho podem incloure en la vida diària», diu laRosa.

Gent corrent

Notícies relacionades

3 Els vegans van més enllà que els vegetarians, no mengen res que tingui origen animal, però la gent que ve a la festa de Lujuria Vegana és increïblement normal i corrent i els pastissos, a més a més, són boníssims. Van destinats, insisteix el seu creador, a un públic més ampli que no només els vegans, com ara gent que té al·lèrgia a productes com l'ou.Toni Rodríguez es va introduir en el món activista proanimal a través de la seva ja exnòvia mexicana, que a sobre li va ensenyar a cuinar. I va ser a casa seva, a Via Julia, on va començar a preparar pastissos vegans, que resultaven tenir bastant èxit. La mateixa tarda de la inauguració, ahir, quatre noies de Saragossa van venir expressament a comprar un pastís de xocolata.

La cuina de casa seva es va fer petita, i ara elTonité el seu propi obrador. I laRosa atendrà aviat des de la botiga, al carrer Nou de la Rambla. El jove pastisser autodidacte aboca una salsa de gerds als petits vasets de pistatxo mentre parla per telèfon. És una tarda de bojos, perquè a més a més s'ha trencat una canonada d'aigua, però és sobretot una tarda feliç. De somni.