On Catalunya

Ruta de moda

Joaquín Costa: així és el carrer de Barcelona al qual cal anar

Hi ha carrers que són universos. Als escassos 500 metres de Joaquín Costa hi pots trobar tavernes victorianes, basars fantàstics, prestigioses cocteleries i bars de culte

Joaquín Costa: així és el carrer de Barcelona al qual cal anar
7
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

Entregar-se al passeig per aquest petit carrer del Raval implica accedir a un dilema de contradiccions atractives: Joaquín Costa és un carrer per a vianants, però sempre hi camines esquivant motos i furgonetes; la seva història representa la identitat catalana, però porta nom d’intel·lectual aragonès; aquí s’ajunta la modernitat amb el clàssic, la radiació gentrificadora amb els costums de tota la vida, i l’evasió més dislocada amb la crua realitat. Aquest carreret és com un zip de Barcelona, perquè comprimeix la multiculturalitat, la festa, la bohèmia, el comerç i l’art de la nostra ciutat. En aquesta passarel·la internacional hi trobes des de botigues bohèmies fins a perruqueries hípsters o llibreries anarcosindicalistes. Pots sublimar la ruta amb un dels millors còctels del planeta o cremar la nit ballant a l’últim bar de moda

1. Botigues genuïnes 

Bohèmia retro

Si deixem enrere la ronda de Sant Antoni i ens endinsem a Joaquín Costa pel seu costat nord, des de la cantonada del Teatre Goya, aviat trobem dos aparadors fascinants. La lluna de Fusta’m (núm. 62) atrau el més despistat gràcies a la seva harmonia i els seus ecos retro. Dins podem contemplar amb deteniment mobles, llums i ceràmiques dels anys 60 i 70, circulant lentament per un espai que fascinaria Stanley Kubrick. Aquest refugi de l’autèntic és un desplegament d’artesania per a amants dels objectes d’altres temps. La Lídia, la responsable del local, rescata peces artesanals de Catalunya, França i Espanya, i les restaura al seu taller. Fusta’m porta la seva filosofia més enllà de l’etern retorn de l’estètica ‘vintage’: aposta per la cultura del reaprofitament sostenible i la necessitat d’atendre el que és local. 

Justo al costat –comparteixen número– se’ns disparen les pupil·les amb una visita a Fantastik (núm. 62). Aquest temple de l’insòlit té una marejadora quantitat d’objectes originals provinents de Mèxic, l’Índia, la Xina, el Marroc i Rússia, entre d’altres. Joguines, parament, decoració... hi ha de tot. Pots decidir-te per una granota de llauna, algun joc de taula indi o una màscara de paper. Tresors multiculturals, acolorits i amb història.   


2. Culte a la barra 

Granas clàssics

No descobrim res si diem que Joaquín Costa és un vòrtex de bars irresistibles. La cerimònia de recolzar el colze i demanar una cervesa fresqueta per relaxar migdies, desencadenar xerrades vespertines o perdre’s en la nit té veritables acòlits als magnètics locals d’aquest carrer. Segurament Bar La Parra (núm. 48) és el més serè i discret de tots. Un local dels de sempre, amb infinitat de fidels al seu reeixit menú del migdia i un servei ràpid. Que ningú passi set. El gran clàssic és Casa Almirall (33), un d’aquells llocs on les muses surten a buscar-te abans fins i tot de travessar la polleguera. La fusta es modela amb exquisitat a la seva porta modernista. A la seva distingida sala cada moment es torna daurat. No tots els dies et serveixen la copa en un bar amb més de 150 anys d’història.

Qualsevol dia de la setmana millora amb una visita a Bodega Berlanga (39). És baixar els seus tres esglaons i l’espectacle està servit. Es munten grupets a les taules i sanes multituds a la seva cobejada barra, des d’on saluda un personal encantador comandat pel Javi i la Lorena. El Berlanga conserva l’atmosfera de local de tota la vida amb aires moderns i vessa de carisma a cada racó. Fins i tot et regalen alguna tapeta. Aquí la música sona distant i la nit creix bategant, ingràvida, hipnòtica.


3. Alguna cosa per menjar 

Horitzons famolencs

Quan la gana ataca, no hi ha res com disposar d’opcions pròximes. A Joaquín Costa és fàcil acontentar la panxa sense entretenir-se. Això, sí, no esperis estovalles de lli ni sobretaules dilatades. Més enllà de les típiques fruiteries i colmados oberts fins tard, disposem de gracioses propostes com The Dog is Hot (núm. 47): ‘hot dogs’ gurmets amb opcions veganes, pensats per menjar al carrer, com les clàssiques parades de frankfurts de Nova York. Sens dubte, el rei del carrer continua sent Bocatas de Sultán (núm. 56), un clàssic del Raval atòmicament popular gràcies als seus cucurutxos de patates a vessar de salsa. Tot ben greixós i baratet.

Fat Schmuck obre la seva increïble terrassa a la plaça d’Emili Vendrell per practicar el ‘food porn’ a base d’hamburgueses, hip-hop i ambient cosmopolita. Per a queixalades més frugals, just davant, Komo a Kasa (Joaquín Costa, 3) s’aposta a la seva peculiar cantonada per servir sense parar les seves populars combinacions per emportar, amb empanades, ‘quiches’ i amanides. Tranqui, que no et quedaràs amb gana: allà tens pizza i pasta a Made in Sicily (núm. 28) o Pizza Raval (18); pites i kebabs a Bismillah Kebabish (22), o el turbo-pollastre-fregit de Firdaus’s Fried Chicken (43), entre molts d’altres. Nyam.


4. Xarrups selectes 

El còctel i el ‘cool’

Hi ha més maneres de posar-se fi al nostre carreret. Tens cafè refinat de pòsit internacional a ÖSS Kaffe Barcelona (núm. 26), tot i que tal com et brillen les pupil·les aquesta tarda el millor és que ens regalem un còctel. A Joaquín Costa es troba el setè millor bar del món, segons el rànquing 2022 de The World’s 50 Best Bars. Es tracta de Two Schmucks (núm. 52), hiperfamosa cocteleria on les boirines de whisky i la carta mutant de begudes sorprenents es barreja amb un toc transgressor. Costa tant trobar-hi lloc, que fa temps que aquest bar-mare va donar lloc a dos més. 

L’últim d’aquesta tríada de locals imponents (junt amb Fat Schmuck) és Lucky Schmuck (núm. 36), la sensació del moment. El tercer bar de l’imperi Schmuck és un caldo de cultiu per a la conya. Hi ha de tot: karaoke, birres artesanes, una bola de disc, còctels de tirador, ‘happy hour’ diari i molta testerola girat. 

Això, sí, el clàssic imbatible per homenatjar-se amb un bon Moscow Mule o el còctel que els dona nom és Negroni Cocktail Bar (núm. 46). La seva sòbria decoració de tons foscos passa dècades de nits vaporoses. Carnal Cocktail Bar (núm. 12) és una bulliciosa selva tropical de gots brindant, il·luminació distingida i terrassa interior ,i Bareto Olímpic (núm. 25) refunda el Bar Olímpic per convertir-lo en una gloriosa cocteleria amb atributs de local cigalero. Cambrers amb corbata de llacet, rajoles dels anys 70, ambientació de còmic de Bruguera i còctels fets amb brandi i Licor 43 a dojo.


5. De tot i més 

El que necessitis

Més enllà dels habituals basars, alguna sastreria, botiga de roba i la clàssica ferreteria, per aquest corredor de fantasia hi trobem tota mena de serveis. Si vols lluir un modern ‘mullet’ o rínxols desconstruïts, acudeix a la perruqueria ‘slow’ Rulo(núm. 52). Per a regals nostàlgics, hi ha un peculiar establiment que ven antigues revistes i diaris anomenat A La Premsa d’Aquell Dia (núm. 44). A la perfumeria d’autor Les Topettes(núm. 33) hi pots trobar sabons, colònies i espelmes amb aromes sorprenents. Gairebé al final del carrer es troba la llibreria anarcosindicalista La Rosa de Foc (núm. 34), a la seu de la CNT Catalunya. Tens fins i tot una botiga de pintures per a grafitis que porta per nom Andén Pinturas (1B), i també un lloc on fan ulleres de sol ‘vintage’ i artesanals, Wilde Sunglasses (2). ¿Qui en dona més? 


6. Ballarugues sense treva 

Viatge al final de la nit

Tu ja ho saps: a Joaquín Costa els dies són moguts i bulliciosos, però les nits crepiten fins a fer-nos perdre la xaveta. Passar la tarda a 33/45 Bar & Gallery (núm. 4) significa submergir-se en un multivers de sons, sabors i gent. Són ja les tres de la matinada i ni te n’has assabentat. El local vessa de carisma, bon ambient i gent guapa. Proposen sessions de ‘dj’ llargues, per gaudir amb un bon ‘tardeo’. La seva sala ‘lounge’ 33/45 et fa sentir com a casa, i els malucs balancegen que fa goig. Junt amb el seu germà, el pròxim 45/33 (Riera Alta, 4), tenim la millor dupla de locals del Raval.

Si et va la cosa retro i freqüentada, al gastrobar Betty Ford’s (Joaquín Costa, 56) la cosa s’anima fins a nivells tòrrids des de mitja tarda, i si vols mambo, ja saps el que trobaràs a Pantera Mambo(núm. 39), al màxim de ‘micheladas’ i increïbles ‘fake-karaokes’.

Notícies relacionades

Això, sí, si ja te les saps totes i necessites una festa diferent, creua la negra cortina i endinsa’t a La Cobra (núm. 47). Aquest bar victorià de parets fosques, amb sinistres estampes de nens licantrops que decoren les seves parets, més un racó altar dedicat a Edgar Allan Poe, farà que assoleixis les dosis més altes de vampirisme.

Les nits a Joaquín Costa se sap quan comencen, però és possible que mai arribin a la seva fi.