On Catalunya

Els nens descobreixen el cine

¿Què podeu fer avui, 12 de novembre, a Barcelona?

El Meu Primer Festival ofereix pel·lícules per a totes les edats

¿Què podeu fer avui, 12 de novembre, a Barcelona?

MODIBAND

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Els nens són éssers en ple període d’aprenentatge, de descobriment, i és evident que tots els estímuls que rebin de petits els influiran quan creixin. Per això, molts pares es preocupen perquè tinguin accés a la cultura i, amb el temps, decideixin què és el que més els agrada. En aquest sentit una de les millors iniciatives és la d’El Meu Primer Festival de Cinema, que acosta el cine als espectadors del futur amb un certamen compost per un munt d’activitats pensades totalment per a ells, de 2 a 12 anys, on poden opinar i voten. Des d’avui mateix pot disfrutar-se a la plataforma Filmin fins al 28 de novembre (gratuïtament per als subscriptors) i demà s’inicien les sessions presencials que duraran fins a aquell mateix dia en diversos cines de Barcelona, Madrid i altres localitats.

Llargmetratges a concurs

La principal oferta consisteix en les pel·lícules i es presentaran quatre llargmetratges a competició, els dos primers, d’animació. La txeca Ratolins i guineus, una amistat d’un altre món, narra les peripècies d’un ratolí i una guineu que, després de tenir un accident, aniran a parar al paradís dels animals, on hauran de renunciar als seus antics instints i convertir-se en amics. La meva mare és una goril·la (La estrella de los simios) prové de Suècia i parteix d’una insòlita premissa. Una nena òrfena anhela tenir una família però l’única que acudeix per adoptar-la és una goril·la. Entre totes dues naixerà una bonica relació, però les autoritats locals intentaran separar-les.

La noruega La travessia (The crossing) està ambientada durant la Segona Guerra Mundial i s’ocupa de dos nens que, després que els nazis els hagin arrestat els pares per formar part de la resistència, descobreixen que amagaven dos nois jueus al soterrani. Els petits prendran el testimoni dels seus progenitors i intentaran ajudar-los a fugir d’allà i viatjar a la neutral Suècia. Finalment, Buladó és una cinta holandesa sobre una noia d’11 anys que viu amb el seu pare, un policia molt racional, i el seu avi, que creu molt en l’espiritualitat i es debat entre els dos mons.

Fora de competició i homenatge

Hi haurà dues sessions d’estrena més fora de concurs amb treballs francesos. La fada de les estacions és una selecció composta per tres migmetratges sobre la importància de l’esforç i la constància que tracten d’una nena que descobreix el món màgic de la natura, un noi solitari que llança una ampolla amb missatge al mar a la recerca de companyia i un pollet pèl-roig que vol cuinar unes magdalenes. L’altre és un programa doble compost per Vanille, sobre una nena parisenca que passa unes vacances inoblidable a l’illa de Guadalupe i La mama és pura pluja, on una petita passa a desgana el Nadal amb la seva àvia i aprendrà una important lliçó.

En aquesta edició es rendirà homenatge a l’estudi d’animació irlandès Cartoon Saloon, amb un tipus de dibuix molt original i particular, projectant les seves dues pel·lícules més conegudes: El secreto del libro de Kells, sobre un monjo de 12 anys que, al segle XI, viu una gran aventura després de conèixer un mestre que cuida un antic llibre màgic inacabat i La canción del mar, en què els fills d’un faroner que són traslladats a la ciutat per la seva àvia viuen tota mena d’aventures per intentar tornar al poble. També aprofitaran per presentar el seu últim treball, Wolfwalkers protagonitzada per una caçadora que pretén acabar amb l’últim grup de llops del país però entaula amistat amb una nena salvatge d’una tribu misteriosa que, es comenta, es transforma en aquest animal a les nits.

Cine amb música en directe

Un altre apartat molt interessant és el dedicat als cine-concerts, amb música en directe. Émoi et moi és una recopilació de curts animats acompanyats per Pierre-Yves Prothais i Matthieu Letournel, dos amics músics que juguen amb els sons, ritmes i melodies creant un sorprenent exercici de malabars sonors. I de l’animació al cine silent amb ¡Dos lunáticos!, una selecció de la màgica obra acabada de restaurar del pioner del cinema mut Segundo de Chomón, que tindrà com a fons la banda sonora original que ha creat el compositor i pianista Josep Maria Baldomà. El mateix músic posarà també el seu piano al servei del clàssic del cinema mut, El maquinista de la General, l’obra mestra de Buster Keaton. Els amants de la nostàlgia podran veure també una retrospectiva de set curts històrics (Cartoon classics) com la primera aparició de Mickey Mouse i altres exemples dels anys 20 i 30.

Curts conscienciadors i esbojarrats

Notícies relacionades

La secció Una finestra al món inclou tres projeccions compromeses amb la societat: Dunia i altres contes del món explica amb dibuixos l’experiència de nens i nenes de diversos països que han hagut d’emigrar del seu país. Cintes per representar la unió de cultures i la necessitat d’acollir i respectar l’altre. ¡Alcem la veu! El món que volem pretén conscienciar sobre el medi ambient i la sostenibilitat per mitjà de vuit treballs on l’ecologia i la natura són les protagonistes. Finalment, MiniDocus (només a Filmin) reuneix les cinc històries reals d’infants de diverses nacionalitats que comparteixen una visió crítica i reflexiva sobre la seva realitat i el seu futur.

Els més arriscats tenen la seva oportunitat a Petits experiments, curts d’autor realitzats amb diverses tècniques i textures sobre mags, ratolins, gnoms o reis i els més esbojarrats, Crazy Stop Motion, amb divertides obres de diferents països del món, com la coreana Papa Bateria, que coincideix a fer servir aquest mètode. I també podrem descobrir els nostres realitzadors del futur a Talent Km. 0, amb els millors curts nacionals que s’han passejat per diversos festivals internacionals. Finalment, recordar que, com cada any, hi haurà els Minimatch d’animació, programes de curts segons les edats, per a majors de 2, 4 i 7 anys. Serà el primer festival que viuran els nostres petits, però segur que no serà l’últim.

El Meu Primer Festival de Cinema

¿On?  diverses sales de Barcelona, Madrid i altres localitats.

¿Quan?  a diferents hores fins al 28 de novembre.

Preu:  segons la sessió i el local.

Més informació:  El Meu Primer Festival de Cinema.