On Catalunya

L’art envaeix els carrers i sales del Poblenou

¿Què podeu fer avui, 21 d’octubre, a Barcelona?

El festival Escena celebra dues dècades amb 20 activitats

¿Què podeu fer avui, 21 d’octubre, a Barcelona?

EVA FREIXA

6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El barri del Poblenou prepara cada any una original iniciativa per acostar a la gent la creació contemporània, el festival Escena Poblenou. En aquesta ocasió estan de festa més que mai perquè compleixen dues dècades i ho pensen celebrar amb una vintena d’activitats per a tota mena de públics. Aquesta edició especial, dirigida per l’artista multidisciplinària Ada Vilaró, tindrà una mica de tot: teatre, circ, música, dansa o xerrades, i sempre a preus populars. Els pròxims quatre dies ens faltaran hores...

Sis projectes joves

Com a inauguració, avui tindrem la vuitena cita de l’Embrions, en què es presentaran sis projectes joves breus en procés de gestació i podrem descobrir-los en un itinerari que anirà des del pati de Can Framis al teatre de Can Felipa (de 18 a 21 h, de 12 a 15 euros), amb espectacles de carrer i en sala. Es tracta de Vermut a Venus (Las Sistars i Marta Camuffi) on, mitjançant la mitologia grega, ens faran reflexionar sobre la història i les arrels de la feminitat tal com l’entenem. It’s a real coincidence (Gráinne O’Carroll i Sophie Kasser) tracta sobre la fortalesa femenina a través de les diferents formes corporals i màscares. Rauxa presenta Teatre de paper, circ contemporani amb manipulació d’objectes, clown i teatre físic que defensa el poder de la imaginació.

El recorregut continuarà amb Reverb, de Cecilia Colacrai, una proposta de dansa i música dialogant amb l’espai físic per reivindicar els llocs de trobada comuns plens d’imprevistos. Congrés de l’acomodació (Zona 6) reuneix diversos joves acomodadors i exacomodadors relacionats professionalment o acadèmicament amb les arts escèniques per commemorar el centenari del seu congrés. Finalment, Sfumato (Assajant per la caiguda dels contorns), de la companyia Llum de Fideo, pretén endinsar-se en l’empatia que sentim per les persones que ens envolten i fins a quin punt ens afecta el seu dolor. Al final, hi haurà un col·loqui amb tots els artistes participants a Can Felipa.

L’oferta teatral

Entrem en l’apartat teatral, que s’inicia amb l’actriu i escriptora Juana Dolores i el seu Massa diva per a un moviment assembleari , que podrà veure’s demà a la sala Ricson de l’Hangar (21.30 h, de 12 a 15 euros). És un solo a tall de performance en què utilitza les paraules, imatges, vídeo i música arrelada en el folklore andalús per parlar del dolor de l’individu davant la comunitat com un desig de ser sexualitzat socialment i culturalment. Ja dissabte, Joel Álvarez, al capdavant de Sisme Creatiu, presenta Vitamina Aire (Institut Quatre Cantons, 11 h, 5 euros), una peça teatral en moviment executada per mestres i actors no professionals que pretenen obrir un debat sobre l’educació a l’aire lliure i les estratègies per a la gestió emocional de la tasca d’ensenyar en l’era Covid.

Aquell mateix dia podem descobrir Mr. Kebab (Can Felipa, 19 h, de 12 a 15 euros), el nou espectacle de Joan Estrader, que combina humor absurd, surrealisme, antimàgia, jocs de paraules i participació del públic. El seu protagonista es defineix com a exentrenador de natació desincronitzada, horticultor de plantes de plàstic, professor de gimnàstica arrítmica i fotògraf daltònic. Preparem-nos per a les sorpreses. Tanca l’apartat teatral Rebota rebota y en tu cara explota (dissabte, Centre Moral i Cultural del Poble Nou, 21.30 h, de 12 a 15 euros), una obra sobre la violència amb Agnès Mateus i Quim Tarrida. És una peça que critica la nostra passivitat davant les injustícies del món com la violència masclista, l’escàs respecte per la natura o l’abús dels preus de la vivenda, i asseguren que la vida ens hauria d’explotar a la cara més sovint.

Circs insòlits

L’oferta circense s’inicia demà amb Fred Blin i el seu Sempre tenim raó? (Can Felipa, 20 h, de 12 a 15 euros). És un insòlit pallasso que interpreta un individu que es troba davant el públic substituint el protagonista, que s’ha posat malalt. Durant tot el xou intentarà improvisar amb hilarants conseqüències mentre parla un idioma propi barrejant un català atropellat amb el castellà, el francès i, sobretot paraules inventades o modificades. Dissabte al matí arriben Los Sputniks amb Quatre parets i un sostre (plaça Emilia Coranty de l’Hangar, 12 h, de 6 a 8 euros). És un espectacle familiar que pretén mostrar les diverses realitats del món, com el drama dels refugiats, i fer-nos reflexionar. Al final, els petits podran dibuixar els temes d’aquesta obra amb els responsables de la companyia.

Runa (work in progress) és el nou treball de la companyia 104º (dissabte, Institut Quatre Cantons, 13 i 19 h, de 10 a 15 euros), dedicada a l’experimentació i la creació en la recerca d’un mateix. En aquest, Amer Kabbani qüestiona els límits interns així com l’absurditat de les fronteres i els conflictes humans. Per acabar aquest apartat, Manipulats ofereix Téntol (diumenge, Can Felipa, 12 h, de 6 a 8 euros), un muntatge que utilitza el llenguatge circense per treballar sobre el joc i els moviments espontanis que provoca. Els seus dos protagonistes encadenen idees i reptes per reivindicar l’oci i la diversió com una forma de cultura.

Música i escena híbrida

La música també té el seu espai amb dos concerts molt especials. Dissabte, l’Espai Artístic Niu acollirà una original sessió d’improvisació a càrrec de Blau Sol (20 h, entrada lliure prèvia inscripció a reserves@niubcn.com), grup format per Niño, Manintheattic, Scom i Rafa Castañer. Es tracta d’una peculiar formació mutant que utilitza tota mena d’instruments per interpretar els estils més variats: ambient, bandes sonores, electrònica, hip-hop experimental, etcètera. Tancarà el festival Habla de mi en presente (Centre Moral i Cultural del Poble Nou, 21 h, de 12 a 15 euros). És una banda catalana formada per sis joves que s’especialitzen en la technorumba sensible amb guitarra, caixó, violí, baix i percussió, en què no falta el ventilador. El seu estil combina la festa berlinesa (on van iniciar la seva etapa) amb el caliu català, la rumba festiva amb temes com el recent Alone / Together, el primer dels remixos que estan preparant.

També hi haurà espectacles d’escena híbrida com To like or not to like, d’Ada Vilaró (dissabte, Beckett, 17,30 i 19.30 h, 10 euros). Pretén fer-nos reflexionar sobre la bellesa i la seva relació amb el control polític i la dissidència. Per fer-ho, mitjançant uns auriculars sense fil, ens introduirem en una experiència immersiva on els cossos, la paraula i l’espai sonor ens guiaran per un insòlit viatge. Per la seva banda, les Hermanas Picohueso proposen P-Acte Idiota (diumenge, Can Framis, 20 h, de 12 a 15 euros), que defineixen com un crit per viure als marges i no deixar-nos emportar pel que està establert. Una oda al caos en què unes pantalles ens bombardejaran mentre passegem entre una allau d’imatges i informació a càrrec de la Comunitat Idiota sobre símbols, historia, astròlogues, mems o músiques.

I, a més...

Notícies relacionades

Repassem la resta d’actes previstos, com una xerrada sobre el futur imminent de les arts escèniques a càrrec de professionals del sector (divendres, Can Framis, 18 h, gratis amb reserva prèvia), la mostra del procés creatiu juvenil Laboratori dels Impossibles (dissabte, lloc per determinar, 17 h, gratis amb reserva prèvia) o l’activitat itinerant Dramawalker Poblenou, que oferirà cinc ficcions sonores localitzades en diferents punts del barri. 

Xavi Manubens presentarà Symphony Performance (dissabte, Can Framis, 18 h, de 12 a 15 euros), un projecte artístic per abordar la pràctica i la identitat travesti des de la coreografia i la instal·lació. L’endemà, aquest mateix artista, amb els alumnes de l’IES Quatre Cantons proposen en aquest institut House of the seas (19 h, gratis amb reserva prèvia), un recorregut sensible a través del cos i la reconfiguració de la imatge per descobrir el nostre potencial. Finalment, Núria Guiu presenta Likes (diumenge, Sala Beckett, 18.30 h, 12 euros), un discurs sobre el valor social d’un ‘m’agrada’ en l’actual societat digital. Quatre dies en què el Poblenou prendrà les sales i els carrers per sortir a escena.

Escena Poblenou

¿On?  diversos espais del barri.

¿Quan?  des d’avui i fins diumenge.

Preu:  de 0 a 15 euros, segons l’espectacle.

Més informació:  Escena Poblenou.