On Catalunya

Un musical sobre una joventut desorientada

¿Què podeu fer avui, 15 d’octubre, a Barcelona?

La sala BARTS estrena ‘Sexo, amor y otros whatsapps’

¿Què podeu fer avui, 15 d’octubre, a Barcelona?

COMPAÑÍA LA RESILIENCIA

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Moltes vegades els joves actors no tenen oportunitats per demostrar el seu talent i decideixen muntar una companyia per portar a terme els seus projectes. L’última a arribar és La Resiliencia, fundada per Sònia Garà, que amb el compositor Pau Serrallonga ha creat del no-res un musical coral sobre els problemes i inquietuds de la seva generació que han titulat Sexo, amor y otros whatsapps, dirigit per Alba Josa, i que es pot veure dimecres i divendres a la sala BARTS fins al 29 d’octubre.

Sobre la tarima rectangular que fa també d’escenari hi ha, a l’esquerra, una taula sobre la qual hi ha unes quantes ampolles de refresc i vasos de plàstic. Al mig, tres cadires i dos pufs als costats. Les veus en ‘off’ dels protagonistes ens introdueixen en la trama. Falten poques hores perquè se celebri la nit de Cap d’Any i un grup d’antics amics es reuneixen, com cada any, per anar de festa.

Sis protagonistes molt diferents

Els seus perfils són molt diferents. La Marta (Ruth Jové) és l’amfitriona i està passant per un mal moment perquè, mentre estava d’Erasmus, el seu nòvio l’ha abandonat mitjançant un missatge de WhatsApp. Els més addictes al mòbil són el Charlie (Marc Buxeras) i la Noa (Laura Pauli), tots dos fan servir les xarxes socials amb massa freqüència, ell és un homosexual amb èxit a Instagram i ella una ‘influencer’ de Youtube que no té objeccions a ficar-se al llit amb el primer que passa.

Amb ells també hi ha la Laia (Maria Pocorull), l’única que parla sempre en català, que s’ho passa molt bé amb els seus companys del cau i les seves excursions a la muntanya i resulta la més natural. Completen el grup l’Ana (Sònia Garà), que va vestida com una princesa Disney i se sent una mica així i l’Álex (Aarón Mundo), a qui li va molt la festa i sortir amb els amics del poble. El tema de presentació, Cap d’Any, serveix perquè expressin la seva emoció davant l’arribada d’aquest dia especial i els seus somnis per a l’any que arriba.

Tensió sexual i secrets

Aviat descobrim que hi ha una certa tensió sexual entre els dos últims i potser aquesta nit sigui quan s’atreveixin a fer un pas cap endavant ¿o no? Una cantonada davant l’escenari serveix perquè els protagonistes s’apartin dels altres i siguin visibles des dels dos costats de la platea en forma de L. L’Ana i l’Álex són els primers a utilitzar aquest recurs per a la balada Secreto, en què ens mostren els sentiments que callen.

Però no són els únics que amaguen alguna cosa. Entre la Laia i la Noa les picades són constants i fa l’efecte que ha passat alguna cosa que ha deteriorat la seva relació. Per la seva banda, la Marta està desesperada per haver perdut el Marcos i assaja els missatges de veu que pensa deixar-li, mentre que el Charlie està sol preocupat per la seva aparença i passar-s’ho bé, però sota aquesta façana de falsa felicitat dissimula el seu gran error.

Confessions i millors moments

La nit dona per molt i serà el moment de posar les cartes sobre la taula, dir-se les veritats, confessar i, si cal, penedir-se i demanar perdó. En el fons, els seus problemes són els mateixos de sempre, infidelitats i decisions equivocades multiplicades per la repercussió de les xarxes socials.

Tot i que tots els actors tenen el seu moment de lluïment, la més afavorida és Jové, que interpreta la cançó més dramàtica i aplaudida (Tú) i un duo amb Buxeras. Destaquen els seus moments més originals com la teoria de l’equip de futbol sobre els homes, la seva comparació amb els trens o quan entren al cervell de l’Álex. L’obra, bastant més dramàtica que còmica, no aporta res nou que no sapiguem sobre l’amistat i potser resulta poc contundent en la seva crítica a l’addicció a la tecnologia, però funciona com una radiografia precisa d’una generació desorientada tant per la seva escassa experiència com pels canvis que ha tingut la societat tant en el sexe com en l’amor o amb l’addicció al mòbil. Si t’ha agradat aquesta crònica, fes ‘like’...

‘Sexo, amor y otros whatsapps’

¿On?  Club de la sala BARTS (avinguda del Paral·lel, 62).

¿Quan?  dimecres (20.30 h.) i divendres (21 hores). Fins al 29 d’octubre.

Preu:  12 euros.

Més informació:  Sala BARTS.

Notícies relacionades