On Catalunya

Sant Andreu celebra la interculturalitat

¿Què podeu fer avui, 6 d’octubre, a Barcelona?

Proposa música, cine, arts escèniques i xerrades a la seva Tardor Solidària

¿Què podeu fer avui, 6 d’octubre, a Barcelona?

AJUNTAMENT DE BARCELONA

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El barri de Sant Andreu és un dels més actius de la ciutat, i s’hi organitzen múltiples actes culturals, esportius i de tot tipus per a gaudi de veïns i visitants. Però també és un districte compromès amb la interculturalitat, la defensa dels Drets Humans i la igualtat entre les persones. És per tot això que durant aquest mes celebren la Tardor Solidària, per destacar aquests valors per mitjà de concerts, arts escèniques, pel·lícules i converses. La majoria són gratuïtes, però cal fer reserva prèvia al centre respectiu. Coneguem les seves propostes en tots aquests apartats.

Músiques del món

La música serà una de les principals protagonistes d’aquests dies amb una sèrie d’actuacions d’artistes que mostren la diversitat folklòrica que es dona cita a la ciutat. Per començar, el dia 8 descobrirem a l’Òpal Trio (CC Bon Pastor, 19 h), una formació que pretén homenatjar les músiques i llengües del món a través del jazz. El seu repertori està format tant per ritmes llatinoamericans com per temes originals representatius de les identitats i procedència dels seus membres. La música irlandesa arribarà al CC Navas el dia 14 amb Los Stompers (19 hores). Fa 25 anys que difonen la cançó folka del seu país i ara presenten l’espectacle Tribute to the Dubliners, un viatge musical que ens traslladarà als famosos pubs de la capital i en el qual també veurem els seus balls tradicionals interpretats per Polina i Valeria, de Nuala Irish Dancers.

L’especialitat de Marga Mbande (CC Can Clariana, 18 h, dia 23, 3,5 euros) és l’afrosoul i l’afropop, als quals aporta la dolçor de la seva veu. És una artista amb arrels equatoguineanes que interpreta versions però també temes del seu últim disc, Mbande Sound, que té gust de reggae, dancehall i electrònica adaptada per a guitarra. Ella comparteix el projecte Mama Àfrica junt amb Albert Casanova, d’arrels dominicanes, amb el qual combinaran en el seu concert la música africana amb el reggae i el soul. La plaça Can Fabra acollirà la clausura amb una sessió de jazz i una arrossada popular (Jazz & Rice, 6 de novembre, 12 hores), per tancar aquestes jornades amb l’actuació de Gnawa Collective, un quartet que pretén fusionar la cultura d’una minoria ètnica marroquina i sufí amb el jazz. Ens transportaran a les arrels dels pobles que van travessar el Sàhara Occidental fa 700 anys i que cantaven una oda a la llibertat mentre caminaven encadenats.

Dansa i un conte teatralitzat

Les arts escèniques estaran representades avui mateix per una activitat de dansa,Afrojam (Espai Jove Garcilaso, 18 h). El seu propòsit consisteix a donar a conèixer els ritmes urbans de les capitals africanes referents de l’Afrodance. Per a això hi haurà una exhibició, una classe magistral i una rutina d’afrofusió en què cada pas explica una història. El teatre serà present amb Paraula d’una nena negra (plaça Trinitat, 18 h), de Maisa Perk, un conte teatralitzat que combina ball, cançons i titelles. Explica la història de la petita Sally, que prové d’una família multicultural, on cada ancestre ve d’un país diferent. Però la nena també descobrirà el racisme i la manera de combatre’l.

Documentals i personatges reals

El cine hi serà present amb quatre pel·lícules. Per començar, el dia 19 es presentarà el documental Las damas azules (CC Can Clariana, 19 hores). El film explica la resistència femenina davant un projecte miner aprovat pel govern peruà en una regió que se sent amenaçada amb aquests intents d’expansió que posen en perill els seus recursos naturals. Vicenç Ferrer serà el protagonista el dia 21 (Casal Cívic de Barcelona-Sant Andreu, 18 h) amb la projecció del telefilm homònim del 2013 protagonitzat per Imanol Arias i Aida Folch. El mateix se centra en els últims 30 anys del jesuïta català i en la seva lluita contra la pobresa convertint un terreny desèrtic de l’Índia en un paratge fèrtil i productiu. Totes dues aniran acompanyades per un cinefòrum posterior.

Notícies relacionades

També hi inclourà un col·loqui després de la projecció el reportatge Descendents (CC Bon Pastor, dia 22, 19 h), que mostra en primera persona les adversitats patides pels joves descendents de migrants africans, asiàtics i llatinoamericans que van venir a Catalunya. Tancarà aquesta retrospectiva, la cinta més coneguda de totes, Adú (CC Can Clariana, dia 16, 19 h), guanyadora de quatre premis Goya. És un interessant i necessari drama sobre el polèmic tema de l’emigració protagonitzat per Luis Tosar, Anna Castillo, Álvaro Cervantes i el petit debutant Moustapha Oumarou. L’acció arrenca al Camerun, quan un parell de nens que acaben de quedar-se orfes i són perseguits per uns caçadors furtius fugen del seu país amb la intenció de viatjar a Espanya on iniciar una nova vida. Paral·lelament, un home que ha muntat una ONG per defensar els elefants es reuneix amb la seva problemàtica filla i uns guàrdies civils a Melilla intenten sortir innocents d’un judici per una mort a les tanques. Tres històries entrellaçades amb missatge inclòs.

Xerrades i taules rodones

Avui s’inicien les xerrades i taules rodones, sempre a les 18 hores, abordant el tema de la interculturalitat relacionada amb l’emprenedoria (CC Baró de Viver) i demà insisteixen en la interculturalitat, però des del punt de vista de dones de diferents àmbits (CC Trinitat Vella). El dia 14 es parlarà de la realitat que es viu a l’Índia rural amb una conferència a càrrec de Lancy Dodem, portaveu de la Fundació Vicenç Ferrer, i l’educació intercultural serà el tema a la Biblioteca Trinitat Vella (dia 18). El cicle acabarà el dia 19 amb dues trobades: La cultura a tavola, en què es parlarà de diversos aspectes d’Itàlia com la seva gastronomia, art o edificis (Casal Can Portabella) i Interculturalitat i diversitat funcional (Biblioteca Ignasi Iglesias). Un mes per descobrir la riquesa de les diverses cultures amb què compartim la ciutat.

Tardor Solidària 2021

¿On?  diversos centres cívics de Sant Andreu.

¿Quan?  fins al 6 de novembre.

Preu:  la majoria dels actes són gratuïts.

Més informació:  Ajuntament de Barcelona.