On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

La Sant Andreu Jazz Band celebra els seus 15 anys de vida

Organitza el festival Jazzing i una trobada professional educativa

La Sant Andreu Jazz Band celebra els seus 15 anys de vida

SANT ANDREU JAZZ BAND

6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

De vegades no valorem prou allò nostre per ser massa pròxim. Aquest podria ser el cas de la Sant Andreu Jazz Band, un projecte musical modèlic liderat per Joan Chamorro que pretén formar als joves tant en l’aspecte artístic com en el personal. El seu únic requisit consisteix a estimar aquest tipus de música i estar disposats a jugar i improvisar amb ell. És un planter de nous talents del qual ja han sortit noms internacionals com els d’Andrea Motis, Rita Payés, Eva Fernández, Magalí Datzira, Marc Martín o Èlia Bastida. Malgrat que es tracta d’una idea local és admirada al món sencer pels més grans d’aquesta especialitat, que reclamen que aquesta metodologia es traslladi als seus països. Cada any celebren la seva festa que, en aquesta vuitena edició, commemora els 15 anys de la formació i està dedicada al trombonista Toni Belenguer, que va morir recentment.

Com ja és habitual inclou el Jazz Education Stage, una experiència de quatre dies per ensenyar i practicar la metodologia que s’aplica en aquest centre i la finalitat última de la qual és que els més joves (i els que no ho són tant, també poden assistir professors interessats en conèixer la seva filosofia) s’enamorin d’aquest estil musical. Però, per al públic en general, paral·lelament, es programa Jazzing, una sèrie d’interessants concerts, així com presentacions de discos, un altre element habitual d’aquest esdeveniment. Els dos cicles també es podran seguir en streaming, i a preu reduït, a través de la plataforma Scenikus. Descobrim el que ens preparen d’aquí a diumenge al seu lloc de trobada habitual, la Fàbrica de Creació Fabra i Coats.

Dos nous discos, piano i violí

Dos nous discos, piano i violíAvui coneixerem els treballs de dos dels seus alumnes més avantatjats. Per començar, el trompetista empordanès Joan Mar Sauqué, al capdavant del seu trio (que completen el guitarrista Josep Traver i el contrabaixista Giuseppe Campisi), ens descobriran Gone with the wind (20 hores). El seu títol no té cap relació amb la cèlebre pel·lícula Allò que el vent s'endugué es va emportar més enllà de recuperar vells temes, alguns de més coneguts que d’altres, com el clàssic I Only Have Eyes for You, que van versionar des de Frank Sinatra Rod Stewart, dos més popularitzats per Dizzy Gillespie com Ray’s idea o In the land of Oo-bla-dee, així com Kitchenette across the hall, amb què pretenen difondre l’obra del menys conegut Tadd Dameron. Completarà aquesta primera jornada la cantant Gabriela Suárez, que presentarà Moonlight in Vermont(21 h) acompanyada pel piano de José Alberto Medina, el contrabaix de Tanausú Santana i la bateria de David Xirgu i gravat a Nova York. Suárez, artista revelació dels Premis Canaris de la Música 2021, té una veu d’una altra generació que et transporta als anys 30 amb aroma de Billie Holiday, Ella Fitzgerald o Sarah Vaughan.

Demà divendres arrencarà amb una altra presentació, la de Meraki, creat per la pianista Carolina Alabau i la violinista Èlia Bastida (20 h), totes dues també vocalistes i percussionistes. Les dues artistes comparteixen el seu amor per la bona música, la improvisació i les seves ganes de disfrutar i fer disfrutar el públic present. Han abocat la seva musicalitat i els seus gustos musicals en aquest projecte en què combinen temes propis, música brasilera, mediterrània i tradicional sempre amb el diàleg entre els instruments i les veus com a principal element. Els seguiran la pianista i cantant Dena DeRose i el saxofonista Scott Hamilton (21 h), dos reconeguts músics nord-americans de nivell internacional que estaran acompanyats per dos importants músics de l’escena del país, David Xirgu i Manel Fortià. Un concert per disfrutar del swing, dels estàndards i de la millor música.

Homenatge a un veterà i dos debutants

Dissabte serà el dia dedicat a l’enyorat Toni Belenguer (20.30 h.), el trombonista que va morir fa gairebé un any i que va col·laborar amb el projecte en diverses ocasions. Durant el concert s’interpretaran alguns dels temes que el músic valencià va gravar amb la Sant Andreu Jazz Band o compostos per ell, com Densificación por fuga. Però també participaran tres grans amics molt vinculats a la seva trajectòria: Carlos Martin (trombonista), Perico Sambeat (saxofonista ) i Francisco Blanco Latino (saxofonista i impulsor de Sedajazz, agrupació en la qual Toni va créixer i amb què va col·laborar en múltiples ocasions). Igualment intervindran artistes consagrats de l’orquestra com Andrea Motis, Rita Payés o Èlia Bastida, així com la secció de trombons de la banda. En el repertori figuraran temes d’autors de Broadway com Oscar Hammerstein II o Ira Gerswhin, clàssics com Angel eyes o Sweet and lovely i fins i tot un tema brasiler, la Samba em prelúdio de Vinicius de Moraes i Baden Powell. Un merescudíssim tribut a un músic que ens va deixar massa aviat però que ens va llegar una obra molt important.

Diumenge al migdia (13 hores) serà el moment en què Chamorro presentarà dues joves promeses que treuen els seus primers discos, que porten per títol els seus noms. El primer serà Marçal Perramón, que domina el saxo alt i el clarinet, que prové d’una família de músics i ha format part de la banda durant vuit anys abans de començar a volar en solitari. Chamorro destaca la seva evolució: «A nivell instrumental, cada dia que passava el seu so anava adquirint més matisos, més profunditat, més calidesa, inspirat en els grans tenors de la història del jazz. El seu disc es mou per diferents sonoritats amb algunes pinzellades de temes brasilers, interpretats per Alba Armengou a la veu, un tema de ‘big band’ amb tota la Sant Andreu Jazz Band i un tema vocal interpretat per Andrea Motis». L’altre jove debutant és Joan Martí, que va començar en aquesta formació quan tenia només 7 anys i «ja era un nen seriós, responsable i molt ordenat, amb un sentit de l’humor molt especial». Quinze anys després presenta el seu debut, que segons Chamorro destaca pel seu «equilibri entre arranjaments per a diversos instruments i temes en quartet o en quintet, i també rendeix homenatge als grans del jazz». Està compost per grans estàndards com el Nature Boy (que van popularitzar Nat King Cole, David Bowie i la pel·lícula Moulin Rouge), Indian Summer (que va ser la popular melodia del consultori d’Elena Francis), l’immortal Stardust, la brasilera Água de beure o Marshmallow, en què apareixen tots dos.

Final amb la banda i convidats de luxe

Per tancar amb un fermall d’or aquesta festa jazzística, la Sant Andreu Jazz Band oferirà un concert (19 h) acompanyada per tots els músics anteriorment citats que conformen un autèntic dream team. Aquesta actuació estarà plena de temes inoblidables entre els quals figuren tres delicioses cançons de Cole Porter (It’s all right with me, From this moment on i Every time we say goodbye), dos clàssics de Hoagy Carmichael (Stardust i Georgia on my mind), de Jerome Kern (All the things you are, Nobody else but me) i no podia faltar el tribut al gran Duke Ellington (Do nothing til you hear from me). Una recopilació de fantàstiques melodies que sonaran amb més entusiasme que mai gràcies a aquests petits grans músics i les seves estrelles convidades. Un memorable colofó a aquests 15 anys de vida que, segur, són només el principi d’aquesta idíl·lica relació entre el barri de Sant Andreu i la música.

Jazzing i Jazz Education Stage.

¿On?  La Fàbrica Fabra i Coats (Sant Adrià, 20) i plataforma Scenikus.

¿Quan?  des d’avui i fins diumenge a diferents hores.

Preu:  de 15 a 25 euros. Abonaments: de 40 a 80 euros. En ‘streaming’: de 8 a 30 (abonament) euros.

Més informació:  Sant Andreu Jazz Band.

Notícies relacionades