On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

El TNC ofereix obres i tallers per a infants i joves

Les funcions estan pensades per a escoles i inclouen material pedagògic

El TNC ofereix obres i tallers per a infants i joves
4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ofereix regularment una cuidada programació teatral a les seves sales, però també engega una interessant iniciativa que té com a objectiu educar els infants i joves en aquest art. D’aquí neix el Servei Educatiu i Social del TNC, en el qual es programen funcions en horari escolar i es facilita als docents uns dossiers pedagògics i guies didàctiques perquè després puguin reflexionar a classe sobre el que han vist.

La guerra i un viatge als orígens

La primera d’aquestes sessions té lloc aquest mateix matí (Sala Petita, 11 h) i està pensada per als més grans. Es tracta d’Encara hi ha algú al bosc, un drama escrit per Anna Maria Ricart i dirigit per Joan Arqué, al servei d’un elenc amb Ariadna Gil, que denuncia la violència sexual que van patir les dones durant la guerra dels Balcans a partir del relat de les supervivents. Al finalitzar la representació tindrà lloc un col·loqui, en què participaran Magda Puig, responsable del programa educatiu de Cultura i Conflicte; Joan Arqué, director de l’espectacle; la dramaturga Anna Maria Ricart, i Sònia Camacho, responsable del programa educatiu i social del TNC.

Les següents cites se celebraran al febrer. La primera és Kàtia, Sala Tallers, dies 3, 4, 5, 10, 11 i 12, 10 h), que explica l’entranyable viatge d’una mare i una filla a la recerca dels orígens de la petita. És un espectacle de teatre visual que ens parla de la necessitat de retrobar-nos amb les nostres arrels per entendre d’on venim. Tracta de l’adopció, dels interrogants que desperta, de la inquietud que motiva, i ho fa a través d’una història plena de jocs i aventures centrada en la recerca d’un objecte molt quotidià: una fotografia.

Un barri marginal i la crisi climàtica

A finals de mes arribarà La Font de la Pòlvora (Sala Tallers, dies 24, 25 i 26, 10 hores), una obra del dramaturg Llàtzer Garcia sobre els joves d’uns dels barris gironins més perjudicats per la desigualtat. Aquest barri està situat al peu de l’antic polvorí, i les aigües de la font sempre han tingut un gust lleugerament picant. És la Girona oculta que no surt a les postals. Allà, als anys 70 es va construir una urbanització tancada per allotjar la immigració i va ser estigmatitzada al ser relacionada amb la delinqüència i el tràfic d’estupefaents. La peça es planteja quin futur els espera als nois d’aquesta zona.

Al març, l’ascendent companyia La Calòrica presentarà De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda (Sala Petita, dies 10 i 17, a les 11 h) amb direcció d’Israel Solà i text de Joan Yago. Aborda el tema de l’emergència climàtica per mitjà d’un fals documental. És un crit ecologista, una carrera desesperada entre escales i replans amb uns veïns enfrontats al terrible repte d’organitzar-se abans que l’aigua els arribi al coll. Pretenen que comencem per reconèixer que el problema existeix per, a continuació, contribuir a solucionar-lo.

Artistes joves i veterans

Arribem al mes d’abril amb Heroïnes o res (Sala Petita, dies 14, 15, 16, 21, 22, 23, 28, 29 i 30, 10 h), d’Iván Morales, sobre el món dels artistes. Tracta d’un grup de joves molt diferents entre ells per pretendre fer una obra revolucionària en un dels teatres públics més importants del país per capgirar la societat. En el seu camí, se’ls creuarà un actor que va haver de deixar de treballar a causa d’una esclerosi múltiple i que ara viu apartat de tot. Hi compartirà la ràbia i la necessitat d’utilitzar l’art per canalitzar-la.

Notícies relacionades

Un clàssic tindrà el seu espai al maig, Galatea (Sala Petita, 5 i 12, 11 h), de Josep Maria de Sagarra, dirigit per Rafael Duran i amb grans noms com Anna Azcona, Nausicaa Bonnin, Roger Casamajor, Pep Ferrer, Francesc Garrido i Míriam Iscla. És l’obra més personal de Sagarra i no va ser ben rebuda en la seva estrena. Explica la història de supervivència d’una domadora de foques que treballa en un circ, que desapareix quan arriba la guerra i decideix fugir amb el pallasso. Els dos protagonistes viatjaran per Europa, on descobriran la crueltat i falta d’escrúpols en el món dels negocis.

Una experiència immersiva i els tallers

L’última proposta es representarà tan sols un dia, el 7 de maig (10 h) als jardins del TNC. Es tracta d’Horta, una experiència immersiva creada per la valenciana Pau Pons, en què descobrirem una història d’amor única i entranyable centrada en els valors arrelats a la terra i en els costums tradicionals adaptats per als més petits. És un recorregut itinerant a través d’un espai transformat en un hort, on els petits podran tocar la terra, escoltar-la, cantar cançons, i descobrir històries i objectes fascinants. Igualment organitzen tallers familiars després de les funcions alguns diumenges al matí. Els previstos per als pròxims mesos són sobre La nit de la iguana (14 de març), Galatea (9 de maig) i L’Emperadriu del Paral·lel (30 de maig). Moltes opcions, d’estils molt diferents, perquè els infants i els joves descobreixin i s’apassionin per les arts escèniques.

Servei Educatiu Social TNC

¿On?  Teatre Nacional de Catalunya (plaça de les Arts, 1).

¿Quan?  diverses dates fins al 12 de maig.

Preu especial:  7 euros.

Més informació:  TNC.