On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Nous cicles musicals a l’Albareda

Aquest centre cultural ofereix xerrades i concerts de diferents estils

Nous cicles musicals a l’Albareda
5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El sector de la música ha sigut un dels més perjudicats per les contínues restriccions. Els grans concerts sembla que tardaran una mica a tornar però, almenys, sempre ens queden els més íntims d’artistes més pròxims que val la pena recolzar. Aquesta és la tasca actual del Centre Cultural Albareda amb una programació que sempre sol dedicar diversos apartats a la música, i això és d’agrair. Aquest trimestre ofereixen diverses actuacions, a més de xerrades sobre el tema, i tots els actes són gratuïts (això, sí, prèvia reserva anticipada). ¡Música, mestre!

Girl Power, música disco i Chabuca Granda

Avui comencen les converses musicals amb el cicle Musicalment parlant amb la presència d’experts que ens ajudaran a escoltar-la i a reflexionar-hi. La periodista Marta Salicrú, directora de Radio Primavera Sound obrirà aquest cicle, sempre a les 19.30 hores, amb Girl Power: Sis dècades de grups de dones al pop (1960-2020). En aquesta sessió es repassarà l’evolució dels grups femenins des dels girl groups dels 60, on només posaven la veu i la imatge, a les all female bands, que componen, interpreten i produeixen els seus temes, passant pel moviment Riot Grrrl, que va suposar la tercera onada feminista. Sonaran temes de The Shirelles, The Slits, The Go-Go’s, Le Tigre, Tarta Relena i BlackPink, entre d’altres. Salicrú dirigirà també un taller sobre la cultura pop, en set sessions que tindran lloc els dimecres a la tarda prèvia reserva (preu: 38,37 euros).

El febrer (dia 4) arriba la festa amb Xavier Riembau (DJ Diego Armando), que parlarà sobre La pista de ball i la música disco. Un viatge al Nova York dels anys 70, on les comunitats llatines i afroamericanes van posar de moda un ritme que va triomfar a tot el planeta. Tancarà el cicle Sarah Ardite, cronista, selectora musical i editora del projecte Músiques Sospechosas, que s’ocuparà de la trajectòria d’una gran artista, Chabuca Granda, que va revolucionar la música criolla i afroperuana, però també va introduir el caixó peruà en el flamenc (4 de març).

Grups emergents i altres concerts

Demà divendres comencen els concerts de La Carbonera, els grups emergents que assagen en aquest centre i que mostren els seus primers treballs, sempre a les 20 hores. ZZA Mara s’especialitza en les melodies antigues, a què imprimeixen ritmes trepidants i ballables amb el color del jazz en un directe càlid, sensible i magnètic. Els Sisha Band (divendres, 29) pretenen explorar i difondre la música mediterrània i oriental. La percussió marroquina és una de les seves debilitats, juntament amb la música de culte àrab i els ritmes del sud i l’est d’Europa. Melodies folklòriques i populars per a les quals utilitzen instruments quotidians que es transformen en notes plenes de bellesa plàstica i sonora. I per acabar una proposta trencadora Miss Ex (divendres, 5 de febrer). Una combinació de xou, performance, música, ball i audiovisuals que també fusiona ritmes com l’electrònica, el pop, el rap i el folklore colombià amb la cúmbia. Tot això, preparat amb lletres que ironitzen sobre el gènere, la política, la tecnologia i la burocràcia.

El cicle Concerts ofereix tres interessants cites que comencen divendres 19 de febrer amb Queralt Lahoz (20 hores). És una de les veus més prometedores de l’actual panorama, des que va destacar amb l’EP 1917 amb temes com Me gusta, i ara presentarà el seu nou àlbum. El seu estil parteix del flamenc i els ritmes urbans, sempre desafiant els convencionalismes de tots dos i amb una força inusitada. El dissabte 20 de febrer (20 h) tindrem ració doble, ja que actuaran les bandes seleccionades pel projecte Pedrera 3.8. Sunny Girls és el grup d’Arnau Martín Saura, que té com a principal intenció fer ballar la gent, per això es defineixen com una banda de «pop-rock amb cor punk». Pretenen donar al rock un toc diferent, amb elements electrònics i urbans i temes de denúncia.

Iglú està format per quatre amics que ofereixen rock, pop i folk en català amb lletres molt personals de cadascun dels membres. El seu primer EP porta per títol Per sobre els núvols i inclou cançons com Supernova. Finalment, el dijous 25 de febrer (19 h), festa amb un toc vintage amb La Banda Paral·lelus, reunió de músics del barri que interpretaran els cuplets que es cantaven als teatres, juntament amb un repertori de temes ballables mediterranis, brasilers i llatinoamericans.

Artistes amazones

Notícies relacionades

Al març, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona, tindrà lloc una sèrie de recitals femenins sota l’epígraf Amazones, sempre a les 20 hores. Les Karamba (5 de març) ens portaran aromes de Veneçuela, Cuba, l’Argentina, Panamà i Catalunya fusionant el son, el txa-txa-txa, la salsa i la timba amb el rap i la música urbana. Les set components ens explicaran les seves històries de l’emigració, les herències musicals i les maternitats diverses entre alegria i il·lusió. Anna Andreu (12 de març), que va ser la parella artística d’Eduard Pagès a Cálido Hombre, va debutar en solitari i en català l’any passat amb Els mals costums, que ens presentarà amb la col·laboració de la violinista Marina Arrufat. Aquest treball està compost per vuit temes de pop-folk, amb temes poètics i íntims.

El final de festa arribarà el 19 amb Rombo, tres amigues que canten i es reparteixen els instruments: Clara Molins (guitarra), Montse Martín (baix) i Núria Curran (teclats). Presentaran el seu segon disc, amb un títol més que definitori: Clara Montse Núria. Està compost per vuit cançons de pop independent amb boniques harmonies, lluminoses i nostàlgiques, centrades en l’amor i com deixar d’estimar. El seu missatge és que la millor manera de combatre les tristeses i les absències és mitjançant l’amistat, com la que tenen entre elles. Don’t stop the music!

Programació cultural d’hivern

¿On?  Centre Cultural Albareda (Albareda, 22-24).

¿Quan?  diferents dates fins a finals de març.

Preu:  els concerts i xerrades són tots gratuïts.

Més informació:  Centre Cultural Albareda.