On Catalunya

BOTIGUES

Käthe Wohlfahrt: Nadal tot l'any

En aquesta botiga d'articles nadalencs pensen vendre els seus ornaments fins i tot a 40 graus

zentauroepp50779512 abel navidad191112124612

zentauroepp50779512 abel navidad191112124612 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Abel Lacruz

Tot va començar quan unes catalanes, històriques clientes de Käthe Wohlfahrt a Rothenburg, van convidar el seu amo a visitar Barcelona. Harald Wohlfahrt va quedar enamorat del Gòtic i explica que «un dia, mentre passejava, vaig topar amb el bonic carrer d’Ave Maria. Un nom molt nadalenc. I més casual va ser que, a l’entrar a preguntar si hi havia locals disponibles en aquesta zona, les propietàries de la cistelleria Germanes Garcia em van explicar que es jubilaven després de cinquanta anys venent cistells de vímet». ¿Miracle nadalenc o coincidència?

Harald Wohlfahrt, propietari de Käthe Wohlfahrt, amb les propietàries de la desapareguda cistelleria Germanes Garcia. / álvaro monge

Käthe Wohlfahrt

Banys Nous, 15 Tel. 93 130 49 93https://kaethe-wohlfahrt.com

El cas és que en aquesta antiga cistelleria acaba inaugurar-se l’última sucursal de Käthe Wohlfahrt, una empresa familiar alemanya especialista en productes de decoració nadalenca d’alta qualitat. Ornaments de fusta i vidre artesanals creats amb els mateixos processos de manufactura que utilitzaven els pares de Harald el 1964, quan van decidir obrir la seva primera botiga a l’antiga RDA. Una botiga que també van obrir per casualitat: el 1963, un militar nord-americà i la seva família es van quedar corpresos amb els ornaments que els Wohlfahrt tenien a casa, especialment amb una capsa de música, i els van animar a comercialitzar-los.

Diorama nadalenc tallat en fusta i pintat a mà. / álvaro monge

La tradició del caganer, una sorpresa per a Wohlfahrt

Notícies relacionades

La tradició del caganer, una sorpresa per a WohlfahrtGairebé sis dècades després, Käthe Wohlfahrt té 16 botigues entre Europa i els EUA, a més de llocs en mercats ambulants nadalencs, i fins i tot un museu del Nadal a Rothenburg. Ara és el torn de Barcelona. La botiga està decorada com un tradicional poble alemany. Més de 300 metres quadrats amb tota classe de boles de vidre bufades artesanalment i pintades a mà, decoracions tallades en fusta, pessebres, garlandes, figures i fins i tot alguna picada d’ullet al públic català: caganers (conèixer aquesta tradició catalana va provocar un momentani estat de xoc a Harald, però després la va abraçar amb humor), taxis de Barcelona, la Moreneta i xemeneies a l’estil de Gaudí per a l’arbre de Nadal.

Picada d’ullet catalana de Käthe Wohlfahrt per a l’arbre de Nadal: Caganer, taxi i Moreneta. / álvaro monge

Montse Escribano, la directora de la botiga, afirma: «Els barcelonins compraran els nostres productes per Nadal, però els turistes que visitin la ciutat el juliol o l’agost també voldran emportar-se els nostres articles, perquè no saben si després els trobaran». Assegura, a més, que ofereixen un producte de qualitat amb riquesa en els detalls i assessorament expert i personalitzat, la qual cosa contrasta «amb botigues de souvenirs, on tot és molt repetitiu i barat en el pitjor sentit de la paraula». Segura de la continuïtat de Käthe Wohlfahrt a Barcelona i dels dotze empleats que hi treballaran, Escribano afirma: «¡Fins i tot a 40 graus la gent comprarà ornaments nadalencs!».

Boles nadalenques de vidre bufat artesanalment i pintat a mà. / álvaro monge

Temes:

Botigues