On Catalunya

DE LA CIUTAT AL POBLE

13 raons per anar a Sant Andreu

Hi ha vida més enllà del centre. Visitem els racons que donen personalitat a aquest barri amb esperit de poble

zentauroepp10019360 sant andreu190502102846

zentauroepp10019360 sant andreu190502102846 / RICARD CUGAT

8
Es llegeix en minuts
Laura Conde

Amb un bonic centre històric empedrat, atapeït de casetes baixes que et traslladen a altres temps, Sant Andreu és un d’aquests barris de Barcelona que enamoren immediatament els visitants. Té, a més, un potent teixit associatiu i una intensa vida comercial i cultural que et recorda que hi ha vida més enllà del centre. Passeu i vegeu.

1. Fàbrica de creació Fabra i Coats

Fàbrica de creació Fabra i CoatsSant Adrià, 20

932.566.150

És, sens dubte, un dels centres de cultura contemporània més interessants de Barcelona, una cosa així com un ‘off-CCCB’ dels afores on se succeeixen les activitats culturals. L’edifici, una antiga fàbrica construïda el 1910 que s’ha rehabilitat respectant-ne l’estructura original, mereix per si sola una visita, i actualment ofereix espais de treball a diferents artistes de la ciutat de diverses disciplines. La Fabra i Coats és, a més, un formiguer de creativitat: acull festivals, concerts, visites guiades, exposicions, cicles documentals i altres esdeveniments.


2. Bar Versalles

Bar VersallesGran de Sant Andreu, 255

931.794.907

joan mateu parra

En ple centre neuràlgic de Sant Andreu, entre la plaça del Comerç i les boniques arcades del mercat (ara en fase de rehabilitació) hi ha l’epicentre de la vida social i cultural al barri: un bonic restaurant modernista amb una barra central sempre animada on podem esmorzar, menjar, sopar i vermutejar a qualsevol hora del dia. Els caps de setmana a la nit pots fins i tot ballar, ja que compten amb un espai de discoteca al soterrani que acull un públic variat de totes les edats. Així doncs, si hi ha un lloc a Sant Andreu en què es couen coses, i no només des del punt de vista gastronòmic –el Sandvitx Versalles és un ‘must’–, és, sens dubte, aquest racó llegendari dempeus des de 1915.


3. Abans morta que senzilla

Abans morta que senzillaAjuntament, 22

933.117.774

En aquest cas, el nom no fa honor a aquesta botiga de roba atapeïda de peces urbanes i còmodes, on regna la senzillesa i la idea que qualsevol dona pot estar formidable sense necessitat de patir amb modelets impossibles i talons de vertigen. Així doncs, amb la senzillesa per bandera i amb peces i complements tan versàtils que tant serveixen per anar a treballar com per recollir els nens de l’escola o assistir a un còctel després de la feina, Abans Morta que Senzilla és un valor segur a l’hora de comprar roba al barri.


4. Sant Andreu Teatre - SAT!

Sant Andreu Teatre - SAT!Neopàtria, 54

933.457.930

ricard cugat

Els andreuencs solen estar especialment orgullosos del seu barri, del qual destaquen que és com un petit poble ubicat a Barcelona que disposa de tots els serveis. Per tenir, té fins i tot un teatre, el Sant Andreu Teatre - SAT!, la programació del qual segueix dues línies: d’una banda, el teatre familiar i per a escoles, i d’una l’altra, la dansa contemporània. Compta amb una àrea infantil per visitar abans de la funció, un espai de manualitats i tot el necessari perquè les famílies del barri siguin assídues d’aquest petit lloc en el qual sempre passen coses, que acull, a més, diversos cicles al llarg de l’any.


5. Marilyn

MarilynGran de Sant Andreu, 248

932.507.823

Un valor segur a l’hora de menjar bé a Sant Andreu és aquest restaurant senzill i bufó, on podràs prendre tant un més que correcte cebiche com una cua de toro o uns canelons. Sempre freqüentat i d’ambient distès, Marilyn és ideal tant per a un sopar en parella com per a una sortida de grup o una trobada en família. El seu menú de migdia de dilluns a divendres, a 10,95 €, amb nombroses opcions a elegir, és un valor segur si vols menjar bé a bon preu per la zona. Els que no perdonen un còctel després de sopar haurien de reservar taula al Marilyn.


6. Several Cafè

Several CafèGran de Sant Andreu, 165

634.243.571

Sant Andreu també té la seva cafeteria cuqui en la qual passar la tarda fent grans coses al portàtil mentre degustes un suc multicolor. Acompanyat, si pot ser, d’un dels seus pastissos casolans, boníssims, en un local sempre ambientat en què et sentiràs com a casa des del primer moment. Quan el temps acompanya, la seva terrassa és ideal per disfrutar del que és, probablement, el millor cafè del barri (encara que també tenen uns tes boníssims i xocolates desfetes), que casa a la perfecció amb unes magdalenes de pastanaga, un brownie de galetes i una llarga llista de ‘delikatessen’ dolces.


7. La Tribu

La TribuPons i Gallarza, 30

666.538.282

joan mateu parra

Que un lloc com Sant Andreu, amb un teixit associatiu i cultural tradicionalment molt potent, no tingués una llibreria de proximitat, pensada com un centre dinamitzador cultural del barri, era una cosa que no cabia al cap dels artífexs de La Tribu, Dàlia R. Bonet, Enric Pons i Marc Pons, aquests últims veïns del barri. I com que no existia La Tribu, no van tenir més remei que crear-la, i acaben d’inaugurar-la amb gran èxit el passat Sant Jordi amb un catàleg que combina la literatura infantil i l’adulta generalista. L’espai, una antiga masia rehabilitada, és enorme i preciós, i compta amb una gran sala en la qual es faran tallers, presentacions, clubs de lectura i tota mena d’activitats relacionades amb els llibres.


8. Casa Bloc

Passeig de Torras i Bages, 91-105

elisenda pons

Aquest complex d’edificis en forma de S, construïts entre 1932 i 1936, és un exemple paradigmàtic de la primera arquitectura racionalista a Catalunya, a càrrec de Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana. Al seu dia van ser vivendes de famílies obreres, en un clar exemple de la primera arquitectura realment moderna a la ciutat, contraposada a l’Eixample, del segle XIX. En l’actualitat, es pot visitar la vivenda 1/11, gestionada pel Museu del Disseny i reconvertida en pis-museu, i observar-ne l’estructura i aspecte originals tal com va ser pensada al seu dia pels seus creadors.


9. Llúpol

LlúpolMateu Ferran, 4

605.081.030

El regne de la cervesa artesana a Sant Andreu es diu Llúpol i no és, ni de bon tros, una cerveseria a l’ús: és un centre de divulgació cerveser a Barcelona, on s’organitzen presentacions, tallers, tastos i altres activitats relacionades amb aquest món en auge. Disposen de més de 200 referències de cerveses nacionals i d’importació, així com de quatre tiradors per disfrutar de les més variades birres artesanes, seleccionades sempre amb afecte i saviesa. ¿Una recomanació? Un maridatge amb formatges.


10. Xarcuteria J. Tena

Xarcuteria J. TenaGran de Sant Andreu, 326

933.115.407

No és l’únic, ja que el popular mercat de Sant Andreu (actualment en rehabilitació) és un desplegament de botigues ‘delikatessen’, però un dels paradisos per als sibarites del barri és aquest establiment, del qual és impossible sortir amb les mans buides. Aquesta xarcuteria, on hi ha una gran varietat de peces per a tots els gustos i butxaques, a més d’un interessant assortiment de formatges, ofereix una gran selecció de productes gurmet. Conserves, pastes, dolços i pastissos, olis i vinagres, melmelades i mel, a més d’una selecció de plats casolans precuinats, formen l’oferta de Xarcuteria J. Tena, un espai de referència que compta amb un altre establiment a Poblenou.


11. Lágrima negra

Lágrima negraCoroleu, 6

935.185.702

joan mateu parra

Aquesta cocteleria d’autor oberta fa tres anys és la germana gran de la botiga d’antiguitats amb el mateix nom, ubicada a Gran de Sant Andreu, 132. Totes dues són el fruit de la passió dels seus artífexs, Pablo Martínez i Antonio Cruz, tant per la cocteleria –especialment els gintònics– com per les antiguitats, amb un estil molt personal que barreja les antiguitats de l’Índia amb altres peces de disseny contemporani. Si volem prendre un còctel original, l’aposta està clara: el Beso de Isis, una sensual barreja de maduixa triturada, coco, pinya i vodka, voluptuositat pura. Obre les nits de dijous a diumenge.


12. Ateneu Obrer de Sant Andreu 

Ateneu Obrer de Sant Andreu Abat Odó, 71

933.112.343

No és una escola més d’art i teatre per a nens i adults, sinó un edifici emblemàtic del barri. Data de 1885 i al seu dia va ser fins i tot un institut d’ensenyament secundari que posteriorment va traslladar la seu a una altra ubicació. Trepitjar l’emblemàtic Ateneu és trobar-se cara a cara amb un tros d’història d’aquell barri que encara no pertanyia a Barcelona (se’l va annexionar el 1897), que va ser creat com una escola per a la classe obrera i actualment és un espai privat sense ànim de lucre pensat per divulgar la cultura. Hi podràs practicar des d’arts plàstiques a teatre, hip-hop, dibuix, zumba o anglès a preus molt competitius.


13. Addams House

Addams HouseCastellbell, 24-32

Notícies relacionades

620.549.050

Vuitanta minuts, entre dos i sis jugadors i absolutament adrenalínic. Així és Addams House, una ‘escape room’ que recomanen ‘els escape masters’ Eulàlia Pujades i Josep Brull, autèntiques enciclopèdies en la matèria i creadors del blog Die Helden. Aquesta parella ha aconseguit escapar, es diu aviat, de més de 900. Haurem de sortir ni més ni menys que de la mansió de la família Addams i, per això, superar tota mena de proves i endevinalles amb l’objectiu d’eludir el seu potent sistema de seguretat. Misteri (que no por) assegurat en un ambient exquisit que ens traslladarà de cop a la casa dels Addams, en un joc recomanat per a més grans de 18 anys. A Sant Andreu hi ha una altra ‘escape room’ clàssica: Retobox (Fernando Pessoa 17), que compta amb tres sales, un cabaret ‘sui generis’, un barco pirata i una cel·la.