On Catalunya

RUTA MUSICAL

Vuit sales de concerts alternatives de Barcelona

Més enllà dels escenaris grans i clàssics, hi ha altres locals on la música en viu sacseja la ciutat. Com aquests vuit

zentauroepp46313287 salas181221132517

zentauroepp46313287 salas181221132517 / Ray Molinari

4
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

1. Sala VOL

Sancho de Ávila, 78

De les cendres de la clàssica Sala BeGood, el setembre passat en va sorgir la nova Sala VOL. Sense perdre aquesta fabulosa barra amb què pots arribar recolzat fins al tumult de les primeres files, els seus responsables han reformat el just el local per fer-lo més pròxim i menys industrial, suprimint per exemple el balcó on abans hi operava un 'dj' flotant sobre els caps del personal. A l’escenari continua imperant el gust exquisit: allà han sonat acords tan distingits com els de Sonny & The Sunsets i Eleanor Friedberger, i en les pròximes dates podrem veure artistes com Caboverde (12 de gener) i la mítica Thalia Zedek (31 de gener). El mèrit és dels fundadors de la cooperativa L’Afluent, Miquel Cabal, Artur Estrada i Sergi Egea, caps visibles de l’escena musical barcelonina des de fa anys. Per cert, quan l’aforament no els arriba, traslladen els seus concerts a la Fabra i Coats.


2. Meteoro

Passeig de Montjuïc, 72

xavier mercadé

Meteoro va obrir les seves portes el gener del 2018, i des d’aleshores es manifesta com un fenomen natural de proporcions sísmiques. Aquesta associació cultural i segell musical organitza exposicions, tallers i presentacions; però quan s’endollen els amplis al seu escenari, allò es converteix en un forn de distorsió, amb hordes de públic gratinant-se fins al sostre. L’únic perill del lloc és que et pots perdre el concert de la sala del fons si et quedes enganxat a la barra com una llamprea. El pròxim incendi el perpetraran Fangs On Fur i Malefixio, el 4 de gener. 


3. Hi Jauh USB?

Passatge del Caminal, 1.C

xavier mercadé

Als concerts en aquest temple de l’underground se’ls diu “festes”, i no és per a menys. Cada vegada que anem a Hi Jauh ens comprimim entre abraçades i brindis, i allà ningú escatima somriures ni crits de joia. Hi Jauh USB? va néixer com a associació cultural i local d’assaig el 2013. Quan van necessitar sufragar despeses, tota la parròquia es va apuntar encantada a tocar al seu racó i fer-se soci a la veu de ja. El premi és imbatible, des de l’efecte en cada cartell a la qualitat de tota banda que desfila per allà. Des del novembre, traslladen les seves festes del Poblenou al’Espai Z0W1E de l’Hospitalet de Llobregat. La segona serà el 29 de desembre, amb Tronco, Hibernales, Imperio i Euripidis


4. Màgia Roja HQ

Alzina, 20

El local més enigmàtic del barri de Gràcia celebra el seu quart aniversari. El boca-orella sobre Màgia Roja ha sigut tan desbordant des que les seves activitats com a associació cultural i segell van fructificar en so després de la seva emblemàtica porta de metall, que avui es tracta del secret més mal guardat de la ciutat. Imbuïts per l’halo del’aposta experimental i la recerca creativa, els responsables del Màgia han creat al seu voltant un culte sobrenatural. Pròxima doble cita, el 29 de desembre: Ferran Besalduch, més Chikiss, artista vinguda de Bielorússia. Saxos i estàtiques hipnòtiques. 


5. Garage 442

Avinguda Diagonal, 442

Als de la prehistòria els vindrà a la ment aquell mític Garaje Hermético, però els moderns amb l’antena ben posada tenen clar que fa un parell d’anys el mateix local ha canviat a una versió millorada, on pots ballar descalç amb un directe de Rex The Dog o escoltar elJarvis Cocker en persona punxant perles majúscules. Entrada gratuïta, horari de bar i ‘sets’d’electrònica  en viu per tornar el terra lava. 


6. ImaginCafè

Pelai, 11

sara llobet

D’entrada, pot fer una mica d'angúnia saber que hi ha un banc darrere d’aquest projecte; però una vegada aprecies l’espai, la seva cèntrica ubicació i la proposta cultural d’ImaginCafè, es converteix en un lloc a reivindicar.  Més enllà dels seus focus en la tecnologia i la creativitat, aquest nou local orientat al talent emergent ha acollit directes nacionals de PAVVLA Museless, i internacionals, cas de Sevdaliza, entre d’altres. Si el fem nostre, podria convertir-se en un nou punt de reunió al centre. És clar que se li haurà de comentar al Sr. Gentrificació, intentant no fixar gaire la mirada a les seves sandàlies amb mitjó mentrestant.


7. Laut

Vila i Vilà, 61

sara llobet

En la perpendicular superior a l’emblemàtica sala Apolo, des de fa una mica més d’un any batega una nova artèria del house, el techno i l’EBM. Laut, que en alemany vol dir ‘alt’,  se significa com a club de ball els divendres i els dissabtes, però entre setmana acull concerts d’avantguarda que han sigut programats per l’atenta gent del Lapsus Festival. El seu aforament pot incloure fins a 200 persones, i la factura del lloc és tan impecable que ni tan sols fa falta anar en tropa per gaudir creuant la pista entre feixos de llum, hipnotitzat pels pots d’electrònica que arriben de tot arreu, vibrants i nítids. Això és el millor: com sona


8. Freedonia

Notícies relacionades

Lleialtat, 6

El Raval bomba efusivitat per la música i l’activisme cultural des de les taules d’aquesta associació cultural convertida en espai multidisciplinari, útil per a sessions de cine, mercats de segona mà, concerts i 'performances’. Les ganes que li posa el personal de Freedonia conjuguen a la perfecció amb el bon rotllo dels seus socis, que es deixen anar amb el que els donin, ja sigui soul, groove, funk, ritmes llatins o tropicals. Ah: i si vols fer tu el concert, aquí munten uns karaokes llegendaris, com el Pianaoke del 30 de desembre. Treu la Mariah Carey que hi ha en tu.