CINE

'Historia de un matrimonio' i unes altres cinc pel·lícules sobre ruptures

Amb l'estrena del film dirigit per Noah Baumbach, repassem algunes de les ficcions més destacades sobre les separacions

Nando Salvà

'Historia de un matrimonio' i unes altres cinc pel·lícules sobre ruptures

Segons un estudi dut a terme recentment per experts nord-americans, fer que les parelles vegin pel·lícules sobre problemes conjugals i després debatin sobre els films redueix les taxes de divorci. Però segur que Historia de un matrimonio seria capaç de tirar per terra aquesta estadística; és tan eloqüent a l’hora de mostrar que lletjos que es poden arribar a posar els assumptes maritals que, més que contra les ruptures, seria un antídot perfecte contra les unions.   

Historia de un matrimonio

Drama
EUA, 2019
Director 
Noah Baumbach
Intèrprets 
Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Ray Liotta

Al principi de la pel·lícula, Nicole (Scarlett Johansson) i Charlie (Adam Driver) ja han iniciat els tràmits de la seva separació. La seva intenció és trencar de forma amistosa però, quan surten a la llum gelosia, egoismes i traïcions, queda clar que el fill en comú serà utilitzat com un trofeu pel qual competir, i que els advocats convertiran el conflicte en una guerra de la qual ningú sortirà com a vencedor. El novaiorquès Noah Baumbach contempla tot el procés amb enginy i compassió, però sense reserves, i amb tanta precisió que al contemplar els protagonistes és inevitable posar-se del costat d’ell i del d’ella alternadament. Per aquest i altres motius, ‘Historia de un matrimonio’ és, des d’ara mateix, una de les obres essencials del seu gènere. A continuació, en repassem unes quantes més.   


1. ‘Kramer contra Kramer’ (1979)

‘Kramer contra Kramer’.

De vegades, el més nociu de les ruptures són els danys col·laterals, i en aquesta pel·lícula no apta per veure en una primera cita s’explora el mal emocional que el divorci d’una parella causa al seu fill a mesura que la batalla per la custòdia s’agreuja –en aquest sentit, és una de les inspiracions d’‘Historia de un matrimonio’–. Malgrat el nivell tan elevat i tan sostingut del conflicte que se’ns mostra, el més devastador és contemplar que hi va haver un temps en què Ted (Dustin Hoffman) i Joanna (Meryl Streep) van ser feliços junts, i imaginar el que la seva unió podria i possiblement hauria d’haver sigut. 


2. ‘Blue Valentine’ (2010)

‘Blue valentine’.

Retrata la relació entre dues persones que sota cap concepte haurien d’estar juntes; per separat, totes dues són gent assenyada i amable, però a l’ajuntar-se tant ella com ell es tornen destructius tant per a si mateixos com l’un per a l’altra, i viceversa. Els alts i baixos de la seva relació, el seu matrimoni i la seva inevitable ruptura són relatats a través d’una narració que fa salts endavant i enrere en el temps, i així juxtaposa la tendresa inicial amb la misèria i la desesperació finals.


3. ‘Olvídate de mi’ (2004)

‘Olvídate de mi’.

Si poguéssim esborrar per complet el record dolorós d’un ésser estimat, ¿ho faríem? Barrejant història d’amor i ciència-ficció i a través d’una narrativa recargolada i no lineal que planteja uns dilemes filosòfics fascinants, la millor pel·lícula de Michel Gondry ens pregunta si tenir records emocionalment devastadors d’una persona que alguna vegada vam estimar és millor que no tenir-ne cap. Plantegem-ho d’una altra forma: ¿és millor haver viscut l’amor i després el dolor que no haver estimat mai?


4. ‘Annie Hall’ (1977)

Diane Keaton i Woody Allen, a ‘Annie Hall’.

Observa com l’àlter ego més paradigmàtic de Woody Allen, Alvy Singer, coneix l’heroïna del títol (Diane Keaton) i després se n’enamora, només per desenamorar-se’n posteriorment, tot això al llarg d’una relació amb un realisme que continua sent l’estàndard amb què es comparen totes les altres relacions cinematogràfiques. El que converteix ‘Annie Hall’ en un retrat tan convincent de la convivència conjugal són la seva punteria a l’hora de capturar petits detalls –els coquetejos primerencs, les llagostes que surten de l’olla, els conflictes per res en particular– i uns diàlegs tan perceptius sobre la naturalesa de l’amor.


5. ‘Separados’ (2006)

‘Separados’, amb Vince Vaughn i Jennifer Aniston.

Trencar és encara més difícil quan els dos cònjuges viuen junts i cap es vol mudar. Aquí, els personatges que encarnen Vince Vaughn i Jennifer Aniston s’embarquen en una batalla psicològica molt bruta per fer-se fora mútuament del domicili comú. En el procés, ‘Separados’ mostra la crueltat que les persones ens podem infligir les unes a les altres quan l’amor s’esvaeix i dona pas al ressentiment per tots els somnis i les esperances no complerts.  
 

Temes: Cine