On Catalunya

CINE

'Yesterday', i 6 pel·lícules més que homenatgen els Beatles

El britànic Danny Boyle imagina un món en el qual ningú recorda l'existència del quartet de Liverpool. Repassem altres films dedicats a la banda

zentauroepp48808693 onbarcelona pelicula yesterday 2019190702185047

zentauroepp48808693 onbarcelona pelicula yesterday 2019190702185047

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

¿I si en lloc de ser compostes als 60, les cançons dels Beatles haguessin vist la llum el 2019? És impossible saber si tindrien l’èxit i la influència que van tenir, o si els productors, representants i promotors de torn serien capaços d’identificar el talent que les va possibilitar. ¿I si, a més, en lloc de cantar-les quatre nois blancs de Liverpool ho fes un paio d’origen indi?

Aquestes i altres qüestions són la base de la nova comèdia romàntica de Danny Boyle, ‘Yesterday’, retrat d’un compositor mediocre que, després d’un accident d’autobús durant una apagada, s’adona que és l’única persona al món capaç de recordar John, Paul, George i Ringo; quan toca l’himne del títol per als seus amics, tots es comporten com si mai l’haguessin sentit, i quan busca ‘beatles’ a Google els únics resultats que troba són referències a escarabats.

Yesterday

Comèdia EUA/ G. Bretanya, 2019Director: Danny BoyleIntèrprets: Himesh Patel, Lily James, Sophia Di Martino, Ellise Chappell

En conseqüència, fa el que faria qualsevol persona en el seu lloc: apropiar-se de les seves cançons. L’estrena de la pel·lícula és l’excusa perfecta per repassar algunes de les ficcions que han celebrat l’enorme impacte del quartet en la cultura popular.

1. Qué noche la de aquel dia (1964)

La primera ficció protagonitzada pels mateixos Fab Four recorria a l’exageració per recrear un dia típic en la seva agitada vida –sense posar èmfasi en els embolics amorosos per no treure la il·lusió a les fans fervoroses–, i donava força pistes sobre el sentit de l’humor i la personalitat de cada un d’ells.


2. ¡Socorro! (1965)

Dissenyada com una personificació de l’esperit del Swinging London, la segona pel·lícula dels Beatles explica una història molt boja: una secta hindú necessita un anell de Ringo per a un ritual, i es passa el metratge perseguint la banda juntament amb uns científics bojos. Sembla ser que el quartet va estar tot el rodatge fins al capdamunt de marihuana.


3. The Rutles: all you need is cash (1978)

Creats per Eric Idle, de Monty Python, els Rutles es van fer famosos parodiant la música i l’estètica dels Beatles, i van arribar a colar cançons en les llistes de les més venudes. Aquest ‘mockumental’ (fals documental) acompanya aquests joves de cabells rars que aconsegueixen la fama sense aptituds musicals.


4. Backbeat (1994)

Rememora els primers anys de la banda a Hamburg, on van adquirir experiència i van establir les bases de l’estil artístic que els va convertir en llegendes. La ciutat alemanya també va ser el lloc en el qual va quedar enrere el baixista Stuart Sutcliffe, conegut com el cinquè 'beatle', que va preferir l’amor per la fotògrafa Astrid Kirchherr abans que la fama.


5. El amor perjudica seriamente la salud (1996)

Notícies relacionades

Els seus personatges van ser inserits amb efectes especials en imatges reals de la visita dels Beatles a Espanya el 1965 per actuar a Las Ventas. Narra la història d’amor entre un grum d’hotel i una fan boja del quartet de Liverpool, que es coneixen a l’habitació de Lennon accidentalment.


6. Across the universe (2007)

Va prendre el repertori dels Beatles com a vehicle a partir del qual desenvolupar una trama que copiava ‘Rent’ i ‘Hair’: un ignorant de Liverpool, el Jude, i una nena ‘pija’ americana, la Lucy, descobreixen el ‘hippisme’ i la consciència política mentre 34 ‘covers’ –gairebé tots terribles– de les cançons del quartet donen veu a les seves intensíssimes emocions.

Temes:

Cine