Inicia sessió

Inicia sessió amb el teu compte dEl Periódico

He oblidat la contrasenya Política de privacitat

Si encara no ets usuari, Registrat

CONCERT

Joan Masdéu es mira al mirall sense judicis ni culpes

El cantant publica el seu tercer disc en solitari, 'Innocents', una reflexió sobre la consciència i el dret a equivocar-se

Núria Martorell

Joan Masdéu interpreta Tots els miralls, del seu nou disc, Innocents. / RICARD FADRIQUE

¿La consciència ens fa lliures? ¿Perdre la innocència és el preu que s’ha de pagar per viure? Aquestes i moltes altres preguntes (del mateix calibre) són l’eix del tercer disc en solitari de Joan Masdéu (extimoner de Whiskyn’s), batejat 'Innocents'. «Així, en plural i sense article perquè no pretén assenyalar a ningú i, a la vegada, fa referència a tothom», subratlla el cantautor (Reus, 1974).

L’existència comporta ensopegar fins i tot amb les ombres que un mateix projecta. La de Joan Masdéu és llarga (fa 1,88), com llarga és la seva trajectòria. Quan era adolescent va començar a fer els seus primers passos artístics. «Era un jove kamikaze -riu- i als 14 anys vaig muntar el meu primer grup a l’institut. Als 18 ja vaig entrar a Whiskyn’s i vaig treure el primer disc». La banda va estar 17 anys en actiu i va oferir uns 700 concerts.

Amb 'Innocents' Masdéu ha retrobat, diu, les motivacions que el van portar a dedicar-se a la música. «El vaig gravar per fases, durant tot un any, i l’he pogut disfrutar molt. M’he adonat que si segueixo en això és pels mateixos motius que quan em vaig posar a cantar tan jove (i que gairebé havia oblidat). He tornat a redescobrir a què aspiro». ¿I a què aspira Joan Masdéu? «A seguir fent cançons amb aquest plaer i amb aquesta necessitat vital».

L’àlbum el va gravar i mesclar a Blind Records, sota la producció de Santos Berrocal i Fluren Ferrer, que no van dubtar a participar-hi també com a músics (el primer, com a percussionista, i el segon, com a teclista). Les presentacions de l’àlbum seran el 16 de febrer a la sala Luz de Gas (dins del festival Barnasants), i el 17, al Teatre Bartrina de Reus.

VIATGE INICIÀTIC 

El músic descriu el treball que agafa el relleu de 'Casa Murada' (2011) i 'Dissabte' (2014) com «un disc d’amor, d’amor a un mateix. Un viatge iniciàtic en què cada una de les vuit cançons representa un estadi del camí cap a la consciència pròpia». «Hem de deixar que la vida passi i el que ens acaba passant no és ni bo ni dolent. Quan arribes a aquest punt, a aquesta conclusió, és quan t’adones que tot està bé», reflexiona. 

'Innocents' convida a «un retorn a l’essència i per a això és necessari –insisteix–  mirar-se al mirall i adonar-se que en el fons tots formem part del mateix. Sentir-ho així ens fa lliures».

Aquesta és la idea central de l’enganxosa 'Tots els miralls'. «Cadascun de nosaltres es pot reconèixer en qualsevol destí, en qualsevol encert i equivocació. Les diferències ens igualen. En aquest espai ampli i pur desapareix la necessitat de jutjar, i la pretensió de ser estrictament innocents resulta inconscient. Aprenem a estimar el que és imperfecte, és a dir, el que és real», assegura.

Per Masdéu, la clau és «no identificar-te amb el que et passa». Transcendir. I superar el perillós ego que acaba generant «dolor i patiment». «Ens hem de donar permís perquè les coses simplement passin, per creure que el que et passa són oportunitats per millorar, per estimar-te i per poder estimar els altres. De fet, si no ho perceps o ho sents així, la vida t’ho tornarà a posar al davant».

Per oferir-li la millor experiència possible estem canviant el nostre sistema de comentaris, que passa a ser Disqus, que gestiona 50 milions de comentaris en mitjans d'arreu del món cada mes. Ens disculpem si aquests primers dies hi ha algun procés extra de 'login' o si el servei no funciona al 100%.

RECOMENDAMOS