On Catalunya

on menjar millor que a casa

10 santuaris del menjar casolà a Barcelona

Els parroquians es paren davant aquestes pissarres com si hi anessin a combregar. Són restaurants que t’alimenten com la iaia. Els millors plats de cuina tradicional que trobaràs al voltant

10 santuaris del menjar casolà a Barcelona

ELISENDA PONS

7
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Ha sigut un estiu de viatges a la quinta forca i excessos gastronòmics internacionals. Afartament de ‘smash burgers’ a Nova York, muntanyes de menjar tailandès al carrer, fideus estranys a Bali, pizzes quilomètriques a ‘hot spots’ napolitans, cebiches a Lima i safates interminables de sushi als restaurants més distingits d’Eivissa... Has omplert el teu compte d’Instagram amb fotos cuquis de menjar internacional, però ja és hora de tornar a les arrels i posar els peus a terra. És hora de tornar a la cuina casolana i reconfortant que ara, després de tant idil·li per aquests mons de Déu, realment et demana el cos. Olla, cullera, porró. Plats tradicionals i reconeixibles. Als següents restaurants menjaràs tan bé o millor que a casa.  

1. Per sucar-hi pa  

Fricandó culer

Poc es pot afegir a la llegenda del Bar Gelida, amb les seves eternes fotos del FC Barcelona i una estètica que no sembla haver canviat en segles. Es desprèn una aroma a casa de menjars que et remunta als vells temps, quan els guisats eren llei i no existien les amanides d’alvocat i quinoa. Sobrat de personalitat i mancat de tonteries, el Gelida t’alimenta com t’alimentava la iaia. Llenties, cap i pota, arròs, galta, fricandó, canelons... Parlem de plats contundents, sense miraments, magníficament cuinats. Parlem d’esmorzars i dinars potentíssims per a professionals del cullerot. Per si no fos prou, els preus s’ajusten amb honestedat a una carta que sibarites, veterans, tertulians, vermutòlegs i ‘foodies’ se saben de memòria. Demana un parell de barres de pa, perquè escuraràs cada plat fins a deixar-lo més net que una pastilla de Finish Quantum. Diputació, 133.


2. Glòria a l’encerament 

Olles populars

La gent se situa davant la seva llegendària pissarra com si hi anés a combregar. Els plats del dia que hi ha escrits generen un dolç estat d’hipnosi entre els parroquians. Al Portolés no hi ha menú del dia, no hi ha carta, només trobaràs una pissarra amb un llistat de receptes casolanes que no et deixaran parpellejar. Tot el que he demanat en les meves incomptables visites a aquest santuari era per llepar-se’n les falanges fins a l’extenuació. Escudella, calamars a la planxa, seitons fregits, galta estofada, mandonguilles amb sípia, faves a la catalana, cervells a la romana, una espiral de viandes populars sense fi. I tot a preus més que raonables. La teràpia de xoc perfecta per treure’ls la tonteria als teus amics ‘foodies’ que diuen ‘branch’ en lloc de ‘brunch’. Diputació, 375. Instagram: @restaurantportoles


3. Felicitat a la planxa 

‘Asador’ encobert

Ultramarinos Marín Possiblement factura el millor escabetx i escalivada de la ciutat. La seva patata esclafada i el seu allioli no són d’aquest món. I em quedo curt, perquè el que passa a la planxa i brasa d’aquest restaurant/‘asador’ amb aspecte de bar de barri és pirotècnia de la bona. Amagada en un reservat al fons del local hi ha la llenya, allà mana el foc, però la clientela s’arremolina a la barra i a les taules de l’entrada. Cuina casolana, senzilla, però amb un nivell d’excel·lència a l’abast de pocs. L’equip es mou entre la planxa i la vitrina amb fluïdesa, sense acusar les estretors, i els platillos volen: tot increïble. Els peixos dilaten pupil·les. El bullici és agradable i eixordador alhora. I ara també es dediquen a l’esmorzar, atenció a les seves torrades amb producte galàctic. Presa ibèrica, pedrers, piparres, gambes, embotits casolans. ¿El cel? Busca’l en aquest bareto irreal. Balmes, 187. ultramarinosmarin.com


4. Per l’escaire  

Plats amb fons

Va canviar de mans, però no ha canviat d’esperit. Vet aquí una de les cases de menjars més autèntiques que queden a Sant Antoni. Bar Bodega Gol és una beneïda anomalia, un restaurant de poble a la zona més ‘cool’ de la metròpolis. Un d’aquests locals que es fan estimar. Als seus fogons s’incineren les tonteries ‘foodies’ i es cuinen tapes i plats casolans amb fons i sabor. És inexplicable que l’ajuntament no hagi fet un monument al seu cap i pota. Et pots imaginar la resta del conte. Tripa, cargols, bacallà, fricandó, bla, bla, bla. L’arsenal de menjar reconfortant és aclaparador. I, per acabar-ho d’adobar, els seus esmorzars per a adults no tenen rival al barri. Parlament, 10. Instagram: @BodegaGol


5. Esplendor a l’Eixample  

Fiabilitat garantida

El restaurant-xarcuteria Valentín és un bot salvavides a l’immens oceà de l’Eixample. L’experiència del Valentín es percep a la seva excel·lent cuina de mercat i en un menú del dia en què sempre hi ha un arròs de considerables dimensions per a delit dels més golafres. La fiabilitat d’aquesta casa és total. Paella marinera, arròs negre, fideuà, sembla increïble que et puguis menjar una senyora paella en un menú de 20 euros que també inclouen excel·lents primers, beguda i postres. Per un extra, fins i tot pots demanar un peix fresc del dia perfectament cuinat. Per cert, té un menú amb una mitjana de vaca madurada que desintegrarà el primer botó del teu texà. Diputació, 301. restaurantevalentinbcn.com


6. Truita sublim  

Com a casa

¿Anem al nord d’Espanya? En tindràs prou amb acostar-te al restaurant Norte, una de les meves trinxeres favorites de l’Eixample Dret. La seva truita de patates és una simfonia de cremositat i sabor, una de les millors que he tastat en la meva vida; l’esmorzar que et demana el cos després de tants ous Benedict i bols d’açai. L’entrepà de truita a la francesa i el de calamars també sonen a música celestial. I si entres en matèria, els seus plats t’enamoraran. El seu fort és una cuina senzilla i saborosa amb reverberacions basques i gallegues: soldadet de sardina, amanida de porros, cervells de be arrebossats, truita de bacallà... I quan refresqui, arribarà el plat estrella, les verdures a la gallega. James Brown no anava mal fixat: ‘I feel good’. Diputació, 321. Instagram: @norterestaurante


7. Mallorca-BCN  

Tradició balear

Serà meravellós viatjar fins a Mallorca, sense sortir del Raval. Na Mindona és un refugi de cuina casolana mallorquina, plats tradicionals preparats amb tot el carinyo i respecte que mereix la gastronomia popular de l’illa. Na Mindona fa deu anys que defensa la tradició culinària de Mallorca. Això és autèntica cuina casolana amb accent balear. Cargols, coca de trempó, pilotes, tumbet, sopes mallorquins, llengua amb tàperes... La tradició balear es respecta religiosament en aquesta casa de menjars no apta per a fans de la cuina molecular. El dia 6 tornen de vacances. Riereta, 8. www.namindona.es


8. Basc fins a la medul·la  

Pintxos i platassos

Cinc minuts a Maitea i el planeta Terra ja et semblarà un lloc millor. En aquesta taverna basca es menja bé i molt. Els seus llegendaris pintxos posaran a prova els límits de la teva capacitat estomacal. I quan et posis a llegir la seva carta de cuina casolana basca, al teu cap ressonaran hipnòtiques melodies d’un ‘txistulari’ imaginari. Ous amb xistorra, bacallà a la biscaïna, mongetes amb bonítol, mitjana, truita de bacallà, un no parar. A Maitea, el producte és l’amo del lloc i les preparacions esquiven les modernors com els vampirs l’all. Casanova, 155. www.maitea.es


9. Bocates galàctics  

Sants en vena

Va haver d’abandonar la seva ubicació original fa poc, però la tristesa ha durat ben poc. La Bodega Montferry s’ha mudat a prop, no es mou de Sants, i fins i tot ha preservat no només la seva ànima, sinó també certs trets del seu entranyable físic. Així doncs, podràs continuar menjant –més ben dit, engolint– els seus inimitables entrepans del dia. Cada jornada es treuen de la màniga uns artefactes que podrien reanimar un dinosaure en parada cardiorespiratòria. Salsitxes amb ceba i mostassa antiga. Lomo embotit amb formatge. Bull amb crema de mongetes i allioli... Un altre dia parlem dels seus incommensurables plats i tapes casolanes, que el pitet ja no dona més de si. Passatge de Serra i Arola, 13. Instagram: @bodegamontferry


10. Cuina d’altres temps  

Notícies relacionades

Raval a l’olla

Ai, aquests cargols i aquesta escudella, com m’agraden. I aquests canelons ‘old school’ que tant em recorden els de la meva àvia. I aquestes mandonguilles amb sípia. I aquesta amanida de cap i pota, Déu meu. Ca l’Estevet és un dels meus restaurants de cuina casolana de referència. Situat en ple Raval. Habitat per fantasmes del passat barceloní. Això és cuina catalana tradicional al més alt nivell en un espai mític que en un altre temps va ser refugi de la bohèmia catalana. Si no suques pa en aquest restaurant és que estàs totalment boig. Valldonzella, 46. www.restaurantestevet.com