On Catalunya

Blanca i en ampolla

La ruta de l’or blanc: les 10 millors orxates de Barcelona

Perde’t en aquests santuaris de la xufla i demana les millors orxates de la ciutat. Aquí es practica màgia blanca des del segle passat

La ruta de l’or blanc: les 10 millors orxates de Barcelona
6
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Blanca i en ampolla. L’orxata ja està aquí per salvar-nos la pell. Amb la canícula barcelonina socarrimant calbes com si fossin l’escorça terrestre de Mercuri, pocs beuratges reconstituents resulten més agradables que aquesta meravella valenciana. Xufla, sucre i aigua. Simplicitat per al màxim gaudi. Si fem un exercici voluntari d’amnèsia i obviem la presència del sucre, convindrem que l’orxata és una beguda nutritiva i vegana, una alternativa molt vàlida als refrescos industrials. I tot i que siguis un radical del ‘healthy’, no tens excusa, perquè ja no hi ha orxateria a Barcelona que no t’ofereixi la possibilitat de prendre-la sense sucre. Perde’t en aquests santuaris barcelonins de la xufla, espais històrics que hauríem de conservar molt bé. La nostra ruta de l’or blanc.  

1. Eixample ‘vintage’

Cubans i palmeres

Més llocs com la Verdú, sisplau. Podria ser la turroneria en què anys enrere els teus avis o pares compraven dolços i prenien una llet merengada. Els rètols de plàstic, els pòsters de gelats Jijonenca, la barra dels vuitanta, les rajoles blanques... Quan entres en el seu petit local del carrer Bruc, retrocedeixes 40 anys en el temps. A la seva col·lecció interminable de capricis, torrons, gelats i granissats (tot artesanal), cal afegir una de les millors orxates que corren per Barcelona. Boníssima, color crema, potent, amb pòsit i xufla valenciana a cabassos. Una orxata que et pots emportar en garrafes de cinc litres (no és broma), i està als antípodes de les aberracions aigualides que et colen en molts llocs. Els seus combinats són fantasia. Un dels més refrescants, la Palmera: orxata, granissat de llimona i les teves pròpies llàgrimes de felicitat caient al vas. Bruc, 126. Passeig de Sant Joan, 132. orxateriaverdu.negocio.site 


2. Història del Poblenou  

El gran clàssic

Està tan adherida a l’ADN del Poblenou que costa imaginar la rambla sense els gots d’orxata del Tío Che. Les arrels d’aquest negoci d’origen alacantí s’enfonsen molt profundament en la història de Barcelona. La seva orxata artesana centenària és llegenda i els veïns la defensaran amb un ganivet entre les dents. I a la qualitat de la seva triomfal beguda, disponible tot l’any i òbviament fabricada al seu propi obrador, s’hi ha de sumar un tracte familiar, una bona terrassa i un reclam insuperable: el mític ninot que l’Ajuntament va ordenar retirar de la via pública. Als habitants del Poblenou no els va fer gens de gràcia una estupidesa com aquella i, finalment, el ninot va tornar. Amb el Tío Che no es juga, socis. Rambla del Poblenou, 44. www.eltioche.es 


3. Fàbrica de somnis 

L’orxata de l’Hospi

No és una botiga, és una fàbrica. Benvinguts a l’orxateria amb més encant que aquest humil escriptoret ha trepitjat mai. Montserrat: una bombolla temporal. Una institució a l’Hospitalet que elabora la seva pròpia orxata a la seva petita fàbrica, de manera natural, amb xufla DO València i un flow vintage irresistible. Té un gran producte que ven a preus molt raonables i, sí, podràs acompanyar-lo amb uns fartons. A més, proveeix a molts locals de l’Hospitalet el seu mannà. I és que en aquesta fàbrica es practica màgia blanca des de 1957. Et demanaràs un got, te’l beuràs al parc de la Marquesa i tornaràs corrent a buscar una ampolla. Farnés, 4 (l’Hospitalet de Llobregat). horchatasmonserrat.com 


4. Tardes blanques 

La reina del centre

Que difícil és anar al centre de shopping i no acabar a la barra de Planelles Donat, demanant una orxata a crits perquè se’t fon la papada. És una orxata natural, consistent, sense excés de sucre, sense conservants, amb l’autèntica xufla valenciana com a única vedet. El producte estrella d’aquesta empresa familiar són els torrons, d’acord, però la seva droga més dura és aquesta orxata, una medicina que administra als barcelonins des de 1929. Remata l’ofensiva mullant els seus grans fartons: míssils de felicitat a prova de nutricionistes. Portal de l’Àngel, 27, 25 i 7. Cucurulla, 9. planellesdonat.com 


5. Al màxim de ‘followers’ 

Nèctar de Sant Antoni

La catedral barcelonina de l’orxata. Juraria que alguna vegada, a les llargues cues que es generen al seu local de Parlament, he vist gent carregant amb bidons de gasolina, perquè la fi del món no els agafi sense el seu Sirvent al búnquer. Cent anys d’experiència i gairebé 60 a Sant Antoni han convertit aquest negoci familiar en un clàssic de Barcelona. Té la fórmula que més agrada. I broda el ‘pack’ gelats - llet merengada - granissats. Tot i que el millor és quan es posa juganer amb les barreges. Atenció al Piscolabis: orxata amb granissat de cafè. I no t’oblidis del Cubà, un got de la seva espessa orxata amb gelat de xocolata dins. Ja pots desmaiar-te. Parlament, 56. Balmes, 130. turronessirvent.com 


6. Mascletà en dolç 

Orxata total

Per a molts orxatòlegs, la millor de Barcelona. Amb un nom com La Valenciana el producte havia d’estar a l’altura de les circumstàncies, quina pressió. Doncs juro per les medalles de Paco Clavel que ho està. En aquest santuari es prepara l’orxata artesanalment, al natural, amb la millor xufla de València i tota la saviesa acumulada des de 1910. I disposa de combustible blanc tot l’any. Si busques emocions més enllà del format clàssic, pots apostar per combinats d’orxata amb gelat batut. I a veure, per descomptat que tenen fartons, ¿estem bojos o què? Aribau, 16. tienda.lavalenciana.com 


7. Sabor retro 

Canaris i fartons

No té res que veure amb les altres Sirvent, quedi dit. Amb data de naixement 1978, és un clàssic de la part alta de Gràcia. Sirvent-Escorial recorda una granja de barri dels 80, no només estèticament (el rètol de l’entrada és amor), sinó també en el comestible. La seva orxata artesana natural és deliciosa, cremosa i surt gelada dels tancs, perfecta per mullar els fartons Polo que recorren el taulell. Pots demanar-te un Cubà (amb gelat de xocolata) o un Canari (amb granissat de llimona). Pots barrejar els seus excel·lents batuts de gelat amb orxata. Per poder, pots fins i tot comprar-te una cervesa artesana de xufla. L’Escorial, 100. instagram.com/sirventescorial 


8. Xufles amb història 

La millor del Born

La cartelleria, els marcs de fusta, l’atmosfera vintage... Ets en un històric. La llegenda de la turroneria La Campana es remunta a 1890. Sobre el paper, la seva especialitat són els torrons i els dolços tradicionals. Els seus gelats també són un poderós reclam. Però La Campana disposa d’una orxata de fabricació pròpia que, a la meva manera de veure, és de les millors de Barcelona. Té cos, la càrrega justa de dolçor, una densitat molt agradable i un sabor a xufla que enamora. Demana’ls que li posin una bola de gelat a la potinga i flotaràs. Princesa, 36. (Botiga de torrons a Princesa, 16). lacampanadesde1890.com 


9. Berenar perfecte 

De Xixona a Barcelona

Algun dia algú ens explicarà el misteri dels Sirvent a Barcelona. Sirvent 1926 no té cap relació amb les altres Sirvent de la llista, això sí, igual com les seves homòlogues és una de les orxateries amb més distinció de la ciutat. L’empresa es va fundar el 1926 i la primera botiga, ubicada a Sant Antoni, va obrir el 1942 (ara està tancada però els pots trobar a l’Eixample). En resum: galons no li falten precisament. Aquest negoci té l’opi que busques per apaivagar la hiperexcitació estival dels teus nebots: una meravellosa orxata artesana que té gust a glòria, és a dir: a orxata de veritat. Provença, 179. sirvent1926.wordpress.com 


10. Parèntesi a Badalona 

Notícies relacionades

Orxata a la vora del mar

Aigua, sucre i un munt de xufles de l’Alboraya o Almàssera. Molta mili, ni més ni menys que des de 1929 en el negoci de l’or blanc. Només un conservant: el fred. I ja ho tenim. Fillol és una orxateria-gelateria suprema que ha aconseguit guanyar-se l’afecte més profund de generacions i generacions de badalonins. Elabora els seus propis gelats i s’atreveix amb sabors molt divertits. Això sí, la seva orxata és la reina de Badalona, la companya perfecta per a una passejada per la platja, que per a alguna cosa la tens allà mateix. Sant Joaquim, 4. Badalona. gelateriafillol.com

Temes:

Gastronomia