On Catalunya
Llenties estofades amb verdures i bacallà, la recepta de l’àvia més sana que mai

Després d’anys en què el menjar ràpid i preparat ha ocupat gran part dels nostres menús setmanals, ara moviments com el ‘Realfooding’ comencen a reivindicar i promoure la importància de consumir aliments reals i poc processats. De sobte ens hem adonat dels beneficis de les tradicionals llenties estofades que ens preparava la nostra àvia per dinar.
És per això que, de la mà de Legume Chef, el reconegut xef Fran López ens porta una recepta per preparar un guisat de llenties amb verdures, carxofa i tripa de bacallà. López, que té dues estrelles Michelin, lidera les cuines del restaurant Villa Retiro, a Xerta (Tarragona).
Més enllà del sabor
A més d’aportar una gran quantitat de proteïnes, gairebé el 24%, les llenties són una de les fonts vegetals que contenen més ferro. Es tracta d’un mineral necessari per al desenvolupament del cos i per fabricar glòbuls vermells, encarregats de transportar l’oxigen dels pulmons a diferents parts del cos.
No obstant, la tipologia de ferro que contenen les llenties és l’anomenat ferro no hemo, que és més difícil d’absorbir que el d’origen animal. En aquesta línia, López recomana barrejar les llenties amb aliments rics en vitamina C, com el tomàquet, els pebrots i la ceba. I és que la vitamina C ajuda que el nostre organisme assimili el ferro que contenen els aliments d’origen vegetal.
D’altra banda, López suggereix afegir bacallà a aquest plat. Una opció molt més saludable i menys calòrica que el xoriço. La tripa de bacallà és un de les parts d’aquest peix més valorats a la cuina mediterrània, sobretot a la costa catalana. A més de contenir un percentatge molt baix en greix, el bacallà és ric en vitamina D, seleni i omega 3.
Ingredients
Notícies relacionadesIngredients
100 ml vi blanc
300 grams llenties
1 ceba tallada en brunoise
½ pebrot verd tallat en brunoise
1 pastanaga tallada en brunoise
¼ de bulb de fonoll
4 carxofes tornejades i tallades en 6
150 grams de tripa de bacallà dessalada i tallada a tires
1 all tallat en brunoise
3 tomàquets de penjar ratllats
Elaboració
En una olla o cassola, daureu amb una mica d’oli d’oliva verge extra (AOVE) l’all.
Quan comença a agafar color, afegiu-hi la ceba, la pastanaga, el pebrot i l’api fins que quedi escalfat sense agafar color.
Finalment, afegim un rajolí de vi blanc i deixeu que s’evapori l’alcohol.
Seguidament, afegiu-hi les carxofes que heu mantingut en aigua amb un raig de llimona i unes branques de julivert per evitar que es rovellin.
Ofegueu-ho un parell de minuts i, a continuació, afegiu-hi la tripa de bacallà ofegant un parell de minuts més.
Finalment, cobriu amb 1,5 litres d’aigua.
Porteu a ebullició i afegiu-hi les llenties perquè bullin a foc mitjà durant uns 30 o 45 minuts fins que quedin tendres.
Per emplatar, decoreu amb pèsols germinats i tires de pastanaga i fonoll que prèviament haureu arrissat amb aigua i gel.
Per a més receptes com aquesta, visiteu la pàgina web de Legume xef.
- ACTUALITAT BLAUGRANA El FC Barcelona prepara ja el retorn a l’estadi de Montjuïc
- Evolució demogràfica Un de cada tres espanyols tindrà més de 65 anys el 2070
- Les batalles del Madrid Florentino declara la guerra a tothom
- TELEVISIÓ I MAS Sandra Barneda
- Santa Tecla 2025 Tarragona i Mataró s'enfrontaran en un duel musical de bandes per commemorar els 100 anys del pasdoble 'Amparito Roca'
- Natalia de Santiago, experta en finances: "A Espanya hi ha moltíssima aversió al risc, gent poruga que els ho transmet als seus fills"
- Cas Koldo El jutge manté pres Santos Cerdán tot i que avança que sortirà abans de complir sis mesos a la presó
- Tribunals Sandro Rosell davant la jutge del cas Negreira: «amb 250 euros per informe com podem comprar àrbitres»
- Urbanisme i educació Més de la meitat de les escoles de la metròpolis de Barcelona conviuen amb entorns «crítics» per a la salut dels nens
- Noves inversions La modernització dels aeroports catalans: més espai a la pista i millors accessos