On Catalunya

Conde del asalto

¿Veneu discos?

És hora de desmitificar la caricatura de l’amo o treballador de les botigues de vinils

¿Veneu discos?

FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Miqui Otero
Miqui Otero

Escriptor

ver +

No soc l’entomòleg i caçador de lepidòpters que assistirà a l’eclosió de la crisàlide i el primer vol de la papallona. Ni l’ornitòleg que assistirà amb uns ulls com plats el pollet que trenca la closca d’un cop de cap abans del primer piu. Ni el veterinari que acompanya el primer trot garrell del cervató. Ni tan sols el professor d’escola bressol que veurà la primera vegada d’aquell gest (la primera tombarella) o d’aquell altre (la primera coça als genitals) del nen o la nena. Fins i tot em vaig perdre fa un parell de dies l’encesa de l’estrella de la Sagrada Família (si segueixen així, hi acabaran posant un McAuto, un casino de Las Vegas, un xalet adossat de Torrevieja). Ni he assistit ni assistiré a tots aquests primers miracles, però sí a un altre molt concret: la primera vegada que algú compra un vinil en una botiga de discos.

L’escena arrenca sempre igual: algú hi entra, esquiva cubetes plenes de plàstic negre i recorre el passadís de parets entapissades amb portades multicolors de 12 polzades i, arribat al taulell, pregunta: ¿Veneu discos? 

Temples de vinils

En la ficció, sempre s’ha caracteritzat l’amo o treballador de la botiga com l’estirat que no tolera aquest tipus de situacions. Passa a ‘Alta fidelitat’, la novel·la de Nick Hornby i la pel·lícula de Stephen Frears, que sempre ha sigut una bíblia dels addictes als discos i els seus temples, si bé l’altre dia la vaig veure definida (i m’hi vaig reconèixer, amb certa vergonya) com «l’Amelie dels tios». Passa a ‘Telegraph Avenue’, la novel·la de Michael Chabon i també a ‘Empire Records’, la pel·li de culte dels 90. I, no obstant, és hora de desmitificar aquesta caricatura. 

Va passar fa un parell de dies, a El Genio Equivocado, la botiga de discos que la discogràfica del mateix nom va obrir fa temps a Gràcia (i que és millor cada setmana que passa, amb noves incorporacions de segona mà). Jo caminava esborrant les meves empremtes dactilars en el frenètic joc dit mitjà-índex per buscar-hi alguna sorpresa, quan hi va entrar la noia. Volia comprar un disc. No sé si em podries recomanar «algun autor». Lluny del sospir paternalista, se li va preguntar pressupost i algun tipus d’orientació de gustos del destinatari del regal. Inquietant. El pressupost eren 15 euros. Potser seria graciós regalar-n’hi un de Raphael

Regals per a neotocadiscos

Notícies relacionades

Érem davant l’habitual primera compra per a un amic a qui se li ha regalat el típic neotocadiscos amb entrada d’USB. L’àlbum que es regala com es compren les piles perquè el nen estreni joguina. On d’altres hi veurien mofa, allà, en una botiga eminentment indie i selecta, se li va seleccionar un recopilatori dels Gipsy Kings amb portada plena de palmeres i se li van començar a anomenar possibles cantants exitosos dels 90. Se la va tractar com el veterinari al cervató o l’ornitòleg a la gavina. 

Entenc perfectament aquesta desorientació a l’entrar en una botiga de discos. A qualsevol comerç d’una cosa amb la qual no estàs familiaritzat. A mi, per exemple, em passa el mateix a les ferreteries (m’ho voldria emportar tot, però no sabria per a què serveix res, més enllà que per a l’autolesió). Quan es va impulsar el projecte de Círculo de Lectores a Espanya, aquesta era una de les preocupacions: animar els espanyols que es familiaritzessin amb el que era un llibre, per què molava, perquè després poguessin entrar a les llibreries sense por i, el més important, sense vergonya.