On Catalunya

AGENDA FESTIVA

Els millors plans per al pont de desembre a Barcelona

¿Cinc dies de festa? Ni que tinguéssiu la jornada laboral de Toni Cantó. Barcelona s’ha omplert d’esdeveniments, així que preneu-vos unes vitamines

Els millors plans per al pont de desembre a Barcelona
6
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El desembre s’estrena amb un pont que ni Calatrava. Aquest dilluns se celebra el dia de la Constitució i dimecres, el de la Immaculada Concepció. Si, a més, sou dels afortunats als quals els han concedit dimarts com a dia festiu, es divisa una setmana de fer el gandul només comparable a la jornada laboral de Toni Cantó. Per descomptat, en vista de la perspectiva de cinc dies lliures, Barcelona no s’ha quedat quieta, i ha omplert la seva agenda amb tants plans que no tindreu ni temps per passar fred. 


Inauguracions 

‘Places to be’

Barcelona és un ecosistema tan canviant que produeix la mateixa ansietat que tota aquesta pila de llibres i sèries que es va acumulant i que encara no heu pogut consumir: quan et despistes, obren un nou local al qual heu d’anar sí o sí. Per sort, aquest pont podreu dedicar-li una estona a posar-vos al dia.

Comenceu per Xuba (Mallorca, 194), una taquería amb tot just una setmana de vida dirigida pel xef Antonio Sáez. Sí, el que va manar a Lasarte quan tenia dues estrelles Michelin‒. La seva qualitat, a més, va acompanyada de preus populars, així que no, no us espereu una sagnia amb el compte. Bones notícies per a la vostra butxaca.

També a l’Eixample, altre nou ‘place to be’, la botiga Lego (passeig de Gràcia, 9), la primera ‘flagship store’ europea de la marca, que va obrir les portes fa un mes. 800 m2 plens de totxanes i amb una rèplica de la Sagrada Família que, per descomptat, també inclou les seves grues.

A l’altra punta de la ciutat, el Fòrum reinaugura el Bosc Urbà (parc del Fòrum, s/n), aquest complex de tirolines, cordes, matalassos i passarel·les que provoca més vertígens que la caiguda de Ciutadans a les enquestes. I a la Sagrera, la Vintage Kilo, la ‘pop-up store’ més gran d’Europa, que del 3 al 5 torna Barcelona, a la Nau Bostik (Ferran Turné, 11), venent la seva roba al preu dels panellets de pinyons: entre 50 i 40 euros el quilo.


Per amor a l’art

Exposicions imperdibles

Acaba de començar desembre, cosa que significa dues coses. Una, que ja hauríeu d’haver estrenat el calendari d’advent i, dues, que aquest cap de setmana és primer de mes, així que la cultura barcelonina obre les seves portes sense entrada. Aprofiteu l’última ronda de museus gratis de l’any i passeu-vos pels principals espais expositius de la ciutat, com el Macba, el CCCB, el MUHBA, el MNAC o el Museu del Disseny, amb la seva celebrada exposició sobre el mític grafiter Banksy.

¿Que ja heu devorat tots aquests museus i necessiteu més cultura? Més opcions: fins al dia 12, el LOOP Barcelona omplirà de videoart i experiències dinàmiques i immersives diversos punts emblemàtics de la ciutat, entre els quals s’inclou la Pedrera (passeig de Gràcia, 92). I sí, l’immersiu està de moda, perquè les opcions són inesgotables. Per destacar-ne un parell, el ‘pack Gold’ de la Casa Batlló (passeig de Gràcia, 43), que inclou accés a la casa i a les seves exposicions de realitat virtual, o l’espectacle Natura encesa, que a partir del 7 de desembre envairà els jardins de Pedralbes (Diagonal, 686) per construir un ecosistema salvatge i fantàstic.


Una nova estrella 

La torre de la Verge Maria

És el pla estrella d’aquest pont: veure com il·luminen la torre de la Verge Maria de la Sagrada Família (Mallorca, 401), la segona més alta del temple de Gaudí (per darrere de la torre de Jesús, encara en construcció), i que arriba als 138 metres d’altura.

La inauguració serà el dia 8, en honor a la celebració de la Immaculada Concepció, a les 19.40 h, amb l’acte de benedicció de la torre i la il·luminació de l’estrella. No requereix entrada, però sí un bon abric per aguantar el fred del carrer. Si preferiu veure-ho des de la comoditat de casa, també es podrà seguir via ‘streaming’ a la seva web.


Celebreu el Nadal 

Ruta festiva

¿Quantes vegades heu sentit ja ‘All I want for Christmas’ is you des que ha començat la setmana? ¿10? ¿50? ¿100? Doncs afegiu un zero més al compte: benvinguts a una ruta nadalenca que faria empatxar fins i tot Santa Claus.

Comenceu en el Pla de la Seu ‒la plaça de la Catedral‒ amb la Fira de Santa Llúcia com a centre neuràlgic d’aquestes festes. I, si aneu amb nens, pregunteu a bastonades «¿què passa, ‘tronco’?» al tió gegant col·locat al costat de la Casa de l’Ardiaca, que fins al dia 18 estarà defecant dolços. 

Molt a prop, tornen el pessebre tradicional del Museu Frederic Marès (plaça Sant Iu, 5) i la reinterpretació artística de la plaça de Sant Jaume, que aquest any s’expandeix des de la via Laietana fins a la Rambla, canviant les seves figures per llums amb les formes habituals als pessebres. I a més, el caganer no serà l’únic amagat, també la Sagrada Família estarà oculta en un modest portal del centre. Sí, la història es repeteix. 

Finalment, passeu-vos per Käthe Wohlfahrt (Banys Nous, 15), la botiga nadalenca més gran d’Espanya, amb 300 metres quadrats de productes nadalencs. El local, que recrea un poble de Baviera, com si fos una mena de Poble Espanyol del Nadal, ofereix joguines, figures, ornaments, decoracions, encens i tots aquests objectes que van obsessionar Jack Skellington a ‘Malson abans de Nadal’. Imprescindible per alimentar l’esperit nadalenc.


Cinc dies de ressaca 

Sortiu de festa

En vista de la perspectiva de cinc dies festius, més d’un ja està entonant el gran tema que Soraya va portar a Eurovisió: ‘La noche es para mí’. No heu de matinar, així que podeu passar-vos fins les tantes en un club... i a més podreu dedicar diversos dies a recuperar-vos de la ressaca, que l’edat ja no perdona.

L’agenda del pont ve completeta. Aquest divendres, Apolo (Nou de la Rambla, 113) porta la icònica Peggy Gou al Nitsa. Diumenge, torna la Churros con chocolate. I dimarts, vigília de dia festiu, Bravas, la festa que aposta per diamants en brut de l’electrònica.

Razzmatazz (Almogàvers, 122) acull diumenge la Boiler room, la festa oficial del moderneig barceloní. Dimarts, Una fantasía, una festa ‘drag’ i ‘queer’ més eclèctica que l’armari de Paco Clavel. I dimecres, tanca el pont amb l’aniversari del mític El Dirty.

Finalment, dues recomanacions menys ‘mainstream’. A la Sala Vol (Sancho d’Àvila, 78), la festa Cabaret Internet, que aquest dissabte celebra una mescladissa de petardeig i mems fins a les 3 de la matinada. I a la Sala Taro (Rossend Arús, 9), aquest divendres, fusió electrònica i jazz.


Un pont de pel·lícula 

Estrenes cinèfiles

‘Spencer’, ‘House of Gucci’ o ‘El buen patrón’. Són els títols que apunten als Oscar i els Goya i que, si encara no heu vist, no teniu excusa en aquest pont. Si ja esteu al dia de les grans estrenes, a la Filmoteca (Salvador Seguí, 1) continuen els cicles dedicats als directors Luis G. Berlanga i a Satyajit Ray. I, fins al dia 12, el Festival Dart, dedicat al cine documental sobre art contemporani, continuarà projectant films en els Cinemes Girona (Girona, 175). Perfecte per començar la setmana de pel·lícula.


Nadal Blanc 

Respireu aire fresc

Notícies relacionades

Per descomptat, hi ha vida més enllà de Barcelona. I amb tants dies festius en l’horitzó segur que ja esteu preparant una escapadeta exprés per respirar un aire que no sigui a la llista vermella de l’OMS. Doncs bones notícies per als amants dels esports hivernals, perquè no només està congelada casa vostra, també el Pirineu. Una capa blanca cobreix les seves muntanyes, ideals per fer alpinisme, escalada en gel, esquí o el que el cos us demani.

I, si sobre la neu us moveu al mateix nivell que Bambi aprenent a caminar, apunteu-vos a un ‘trekking’ menys hivernal. A la Fageda d’en Jordà, el Montseny i fins i tot Collserola encara podeu veure els últims colors taronges de la tardor. Un pla que, o el feu aquest pont, o ja el deixeu per al 2022 perquè, a aquestes altures de l’any, els arbres de fulla caduca estan tan poc poblats que, en equivalències humanes, els seus congèneres ja els haurien enviat directes a Turquia.