On Catalunya

Un altre any nou de ciència (ficció)

10 tendències de pel·lícula per al 2021

Després d’un 2020 distòpic, l’únic Nostradamus fiable és el videoclub. Aquestes són les tendències de pel·lícula que venen més enllà de mascaretes, vacunes i Fernando Simón.

6
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan a principis d’any els influencers ens deien que el 2020 es portaria viatjar per Àsia, provar nous aliments vegans i experimentar amb noves tecnologies, ningú s’imaginava que ho faríem canviant-nos el fons de Zoom pel de les platges de Phuket, demanant-ho per ‘delivery’ o aprenent a connectar l’streaming de Patry Jordán a la tele. La pandèmia ha trastocat les prediccions dels gurus de les tendències i, al final, l’únic Nostradamus fiable és la ciència-ficció, que, amb pel·lícules com Akira, el 1988 ja va endevinar que els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 es cancel·larien pel col·lapse de la societat. Ara, per saber quines tendències arriben el 2021 més enllà de mascaretes, vacunes i Fernando Simón, deixa de preguntar-li a Dulceida i apreta el play a Spielberg.

1. Els colors del 2021

Un any groc i gris

Els colors del mític xandall de ‘Kill Bill’ o de la sèrie ‘Utopia’ són, segons Pantone, la paleta oficial de l’any. En concret, el groc ‘illuminating’, un to càlid semblant a la llum solar, i l’’ultimate gray’, color roca. La combinació «trasllada el missatge de fortalesa i esperança», una cosa que necessitem després de la pandèmia: «Il·lusió» però també força per aguantar, assegura la companyia. Unes metàfores d’allò més apropiades i que, amb sort, es compliran, perquè si necessitem alguna cosa és deslliurar-nos de tots els marrons que ens ha deixat el 2020.


2. Apocalipsi romàntica

Ser solter ja no està de moda

La Covid ha matat les discoteques i, amb elles, la vida sexual de milers de persones. Ho corroboren els rècords d’usuaris a totes les apps de cites. Per això, aquest any la tendència de lligar es diu ’apocalypsing’: buscar l’amor de la teva vida a cada ‘match’ perquè no saps quan et tornaran a tancar. Benvinguts a un món com la distòpia de ‘The Lobster’, on ser solter és motiu de vergonya. Tant que el Govern del Japó vol utilitzar intel·ligència artificial per aparellar els seus ciutadans.


3. Transhumanisme

Et fusionaràs amb la tecnologia

’Years and years’, l’aplaudidíssima distòpia de 2019 de la BBC, presentava un futur pròxim on alguns humans es fusionaven amb la tecnologia i es declaraven transhumans. Semblava una bogeria, però res més lluny de la realitat: ja existeixen. I no, no són les presumptes persones controlades pel «microxip de Bill Gates» que denuncien els negacionistes de la Covid. Són els cíborgs, artistes com Manel de Aguas, un català que va obrir portades a mitjans de desembre perquè s’acabava d’instal·lar unes aletes tecnològiques al cap. I no està sol. De fet, Transpecies Society, un dels principals laboratoris d’aquests apèndixs, és a Barcelona.


4. Els 80 no se n’han anat

Vesteix-te en xandall i deixa’t grenyes

Si alguna cosa tenen en comú ‘Akira’, ‘El quinto elemento’ i fins i tot Ewan McGregor a ‘Star wars’ és que els seus ‘looks’ semblen trets del Sonar: xandall, xandall i més xandall. Ah, i al cap les grenyes, o ‘mullet’, en anglès, aquest pentinat dels vuitanta que acompanyava moltes visions del futur pròxim i que, per a desgràcia de molts, està tornant de nou. Scarlett Johansson, Cara Delevingne, Rihanna o Billie Eilish ja s’han sumat a la seva resurrecció.


5. Mudances a l’espai

Teletreballa des de Mart

Si en alguna cosa coincideixen totes les obres de ciència-ficció, des de ‘Sailor Moon’ fins a ‘Star Trek’, és que aviat tindrem colònies a la Lluna i a Mart. I ara que podem teletreballar des de qualsevol costat, ¿per què no fer-ho des de l’espai? Això sí, si tens pressa en mudar-te, pots fer un testatge en la rèplica d’una colònia de Mart que s’està construint al desert de Dubai. Ara només falta preguntar-se: ¿a quant surt el metre quadrat al planeta vermell?


6. ‘Poltergeists’ digitals

Adeu güija, hola holograma

A partir de 2021, els morts ja no es comunicaran a través d’aparicions espectrals ni mèdiums ‘fashion’ a l’estil ’Entre fantasmes’. Ara ho faran per ordinador. Ho va demostrar Kim Kardashian a la seva última festa d’aniversari: li van regalar un holograma del seu pare felicitant-la, com si fos Black mirror. No va ser l’única: uns pares van utilitzar la mateixa tecnologia per ressuscitar el seu fill, assassinat en un tiroteig escolar, per demanar que votessin a les eleccions dels Estats Units, i una altra mare va poder acomiadar-se de la seva filla morta amb realitat augmentada. Fins i tot ja es poden trobar empreses de videojocs que asseguren que poden ressuscitar els morts amb deepfakes. Sembla que aviat deixarà de ser una cosa anecdòtica.


7. A dues rodes

Et faràs moter

Sí, ‘Akira’ i ‘Tron’ ja van avançar aquesta moda: les motos. Ho demostra l’estètica motera i rockera de l’últim àlbum de Miley Cyrus, que Lana del Rei també està utilitzant en els ‘teasers’ del seu pròxim ‘single’. O el culte a la moto de l’acabat d’estrenar videojoc Cyberpunk 2077, la continuació de Cyberpunk 2020, un altre Nostradamus de la ciència-ficció que ja va denunciar als 80 una dècada dels 2000 assetjada per les grans corporacions i la crisi climàtica. Però no és només una moda retrofuturista, també serà la millor manera de fugir dels embussos a les imminents obres del Tram a la Diagonal.


8. Esports intergalàctics

La versió extrema del ‘crossfit’ ‘Prana-bindu’. Recorda aquestes paraules perquè el 2021 sonaran molt. No són un nou restaurant indi molt trendy ni un actor d’èxit d’una novel·la turca de Divinity. La millor manera de definir-ho és com la versió extrema d’un crossfit intergalàctic. Barreja preparació física i mental, i surt de l’univers de ‘Dune’, el clàssic de ciència-ficció que aquest any estrena una adaptació de cine protagonitzada per Timothée Chalamet, Zendaya i Jason Momoa.


9. Cartellera amb ‘dèja vú’

El fantasma dels ‘remakes’

Un fantasma recorre Hollywood: el dels ‘remakes’. ¡Per sort, per salvar-nos, tornen els Caçafantasmes!… en forma de seqüela. Serà un dels molts reboots que molt probablement ens empassarem aquest any. La llista és interminable: 'Batman', 'Solo en casa', 'La tienda de los horrores', 'Pretty little liars', 'Sexo en Nueva York', 'Física o Química', 'Gossip girl', 'UPA Dance'...


10. ‘Cottagecore’

Tornem al poble

Entre aquests munts de tecnologia i ciència-ficció, un grup d’irreductibles ‘hippies’ resisteix, encara i com sempre, a la modernitat. Com si fossin la versió amish d’Astérix i Obélix, ara moltes ‘celebrities’, ‘influencers’ i joves cansats de les ciutats aposten pel ’cottagecore’, el culte a la vida rural i a desconnectar del capitalisme urbà. Ho ha fet Taylor Swift, amb la seva oda al camp en forma dels àlbums bessons Folklore i Evermore. O les plataformes per repoblar pobles aprofitant el teletreball. Fins i tot els horrors còsmics de Lovecraft Country, que estrenarà segona temporada a l’estiu, demostren que els aliens estan igual de farts de les grans ciutats i prefereixen sembrar el caos al món rural.


‘Bonus track’

Notícies relacionades

Baby Yoda es queda

L’única tendència que van endevinar tots: Baby Yoda, tot i que la Força no ens va acompanyar. El protagonista (de retruc) de ‘The Mandalorian’ va demostrar que si els extraterrestres volen conquistar-nos han de fer-ho a base de tendresa. El seu ‘marxandatge’ ha sigut un dels regals estrella d’aquest Nadal i, tot i que (sense ‘espòilers’), no tinguem certesa que aparegui més a la sèrie, s’ha convertit en una icona de la cultura pop. I els seus mems ja són història d’internet. n