On Catalunya

Solos a casa 2

Plans per entretenir-se més a casa que Macaulay Culkin

A fora crema Troia, els negacionistes bramen i el virus es belluga. Ocupeu el sofà, carregueu-vos de provisions d'entreteniment i cultura i munteu-vos la vostra pròpia 'sitcom'

zentauroepp55773443 onana201106122112

zentauroepp55773443 onana201106122112

5
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

Amb tanta ànsia per sortir, de vegades ens oblidem que alguns dels millors moments de la nostra vida els hem passat entre les quatre parets d’una sitcom. Hi ha molt a aprendre d’aquestes eternes sèries d’humor on tot passa en només tres habitacions, temporada rere temporada. La millor recepta per mantenir-nos assenyats entre tocs de queda i restriccions perimetrals és jugar el joc a fons: convertir la nostra vida en una comèdia de situació.

Qualsevol riure és benvingut, tot i que sigui enllaunat. Els protagonistes són a casa vostra: tant fa que sigueu família nombrosa amb nadó cridaner, un pis de joves florit-rutilants, una parella ciclotímica o que estiguis més sol que Macaulay Culkin posant trampes als lladregots: jo hi veig potencial còmic.

Agafeu alguna cosa de la nevera i aneu fent crispetes, que us donaré algunes idees per matar el temps a gust, viatjar a través de la pantalla, posar-vos en forma sense angoixar-vos, accedir a música i cultura en dos clics, jugar com si no hi hagués un demà o simplement morir-vos de riure.

1. Els personatges

Sis no són multitud

A casa no podeu ser més de sis, i ja ho sabeu, contactes estrets. Però si mireu per la pantalla, tothom és amic vostre, ¿no? (Ehem). Sigui com sigui, al mòbil nien totes aquestes ‘celebrities’ que alegren el dia. Un ‘dramatis personae’ infinit que multiplica les possibilitats de xafardejar perfils d’Instagram, Tik Tok i YouTube de famosos. Díaz Ayuso no falla al seu gag setmanal, Cristiano Ronaldo projecta més sons guturals confinat que en un camp de futbol, i veure la Rosalía fer ‘unboxings’ amb aquelles unglotes provoca una curiosa barreja de gustet i dentetes.

A més, veure coses com aquest tètric regal que li va fer Kanye West a Kim Kardashian pel seu 40è aniversari, un holograma del pare felicitant la seva filla des del més enllà, dona per a bones estones de ‘gossip’ i facècia. Dua Lipa i el seu gosset, Camilla Cabello fent parides amb les seves amigues, Billie Eilish enfadada amb els seus fans pel color d’unes Nike, o Britney Spears ballant com si no li quedessin Valiums: famosos i comptes de xarxes socials per tafanejar n’hi ha per donar i regalar.

¿El meu top? La discoteca casolana que es munta la diva pop Sophie Ellis-Bextor amb tota la seva família a Youtube, l’agudíssim sentit de l’humor que gasta l’actriu Jessica Chastain al seu Instagram i, per descomptat, saber quins animals ficarà a la cuina pròximament el bo d’Arnold Schwarzenegger

2. Les rialles enllaunades

Sèrie, sofà i vinyetes

És una fórmula infal·lible des de l’edat de pedra. Si en comptes de deixar-nos arrossegar per la nostra centrifugadora cerebral la posem en pausa i deixem que ens expliquin una història, tot millora. Posats a fer, que sigui una de riure. I curteta. Durant el confinament, hi va haver un creixement dràstic en visionaments de ‘sitcoms’ clàssiques.  I no veig cap motiu per no tornar a riure amb meravelles com ‘The Office’‘Seinfeld’‘The IT Crowd’‘Larry David’ o ‘Parks and Recreation’

Si busqueu alguna cosa més nova, les últimes rialles en 25 minuts us les poden portar ‘Better Things’‘Fleabag’, , ‘Lo que hacemos en las sombras’, o fins i tot ‘Kobra Kai’, una simpàtica actualització dels personatges de ‘Karate Kid’. Des d’una galàxia molt llunyana, s’estrena la segona temporada de ‘The Mandalorian’, ‘sitcom’ còsmica per excel·lència per a fans d’Star Wars. I això sense oblidar dibuixos animats adults i disruptius com ‘Rick & Morty’ o ‘The Midnight Gospel’

Per continuar rient, no us perdeu l’humor gràfic que comparteixen a Instagram artistes tan genials com Rocío QuillahuamanLa MandangaMaria GómezCamille VannierPrecariadaDagsson o David Shrigley.  També hi ha una nova generació d’humoristes adaptats al mitjà, com Alvaro Wasabi i Mockudramas. I sempre podem comptar amb la ració diària de deliri còmic de prestigiosos traficants de mems com Sra MiawallaceSaint Hoax o Failarmy.

3. Una mica d’acció

Escapismes mentals i físics

Quan l’oci contemplatiu us faci sentir com un invertebrat informe, s’ha de passar a l’acció. Hi ha qui ja es posa al màxim conquistant poblats en una partida de Catan, joc de taula addictiu que també disposa de versió online. D’altres acudeixen a l’enginy i la conspiranoia en el videojoc del moment, ‘Among Us’. Compartint les seves partides a Twitch, famosos com David Broncano, el youtuber Ibai o el porter del Reial Madrid han contribuït que es popularitzi aquesta odissea de l’espai multijugador. Aquí sí que s’hi val més de 6: hi poden jugar fins a 10.

Hi haurà qui necessiti aixecar plenament les natges de la cadira i posar-se a cremar calories. Com que Patry Jordán ja està molt vista, us recomano provar coses curioses com el canal de Kyra Pro, sessions de fitnes al ritme de cançons Disney, o els incomparables Bounce Bhangra Brothers, que posen en forma amb animats balls tradicionals indis. Impossible no contagiar-se de la musiqueta i aquests saltirons somrients. Pel que vam veure en la desescalada, també semblen addictives les ‘animal flow’rutines que imiten moviments d’animals. ¡Ah! I Funk Roberts és un senyor encantador que proposa exercicis de tranquis per a la mitjana edat. Si voleu anar més lluny, hi ha webs com Virtual Aurora Tours o Earthcam, ideals per fer viatges virtuals immersius. Podeu travessar rutes nevades en trineu per Suècia o sobrevolar les cascades del Niàgara.

Si voleu portar els teus viatges una mica més enllà, fins al pla astral, fluïu i veureu. Ara mateix l’astrologia és tendència. Destaquen molt les prediccions de confi d’Horóscopo Negro, o llegir-li la carta astral als teus col·legues gràcies a Grupo Venus o Tarot Los Arcanos. Fins i tot hi ha influencers del tema, com Mia Astral, tota una ‘pop star’ de l’astrologia.

 4. El vessant cultureta

Cites ‘online’ amb l’art 

La cultura és present i es deixa sentir en cites virtuals, com l’edició 2020 de L’Alternativa, el festival de cine independent de Barcelona. Per a la seva 27a edició estrena format híbrid, amb projeccions del 16 al 29 de novembre a diversos espais de la ciutat i a través de plataformes com Filmin.

La mirada inquieta del Docs Barcelona també s’apunta a la versatilitat, amb projeccions presencials i ‘online’ del seu documental del mes, ‘Robots’. I us interessarà molt atendre les mostres d’art contemporani a través del recurs documental que ofereix Dart Festival, que desplega tot el seu art a partir del 27 de novembre també a Filmin, sigueu o no subscriptors. Per propostes culturals no serà. 

5. La banda sonora

Apugeu el volum

La música que no falti. Per donar-li ritme i substància als nostres dies, no ens hem de perdre esdeveniments com In-Edit, el festival de cine musical, que aquest any adopta una edició 100% ‘online’, i fins al 8 de novembre ofereix diversos tipus d’abonaments a través de la seva plataforma de TV. 

Per escoltar sons de cambra des de la vostra saleta, L’Auditori ofereix una extensió digital per disfrutar de recitals a la carta o en directe, així com una discografia selecta.

Notícies relacionades

També tenim incombustibles com la gent de Curtis Audiophile Cafe, que ofereix sessions dels seus ‘dj’ amb el bar amb la persiana abaixada, perquè ho balleu en 360º. Els amics de Fuego Razzmatazz també fan sessions en ‘streaming’.

Fora d’això, si ateneu les xarxes dels vostres artistes, trobareu màgia com el recent concert dels californians NOFX des del jardí del seu carismàtic cantant, Fat Mike. Punk i rialles.