On Catalunya

EN FAMÍLIA

La selva, a 13 minuts

Barcelona bull d'activitats d'oci pera a nens, però gairebé sempre passen entre quatre parets. Us proposem llocs on els toqui l'aire (i es pelin els genolls) sense sortir de la ciutat

imunoz16743715 barcelona 19 08 2011 parque de la ciutadella  lago con barco170222133921

imunoz16743715 barcelona 19 08 2011 parque de la ciutadella lago con barco170222133921

3
Es llegeix en minuts
Imma Muñoz

Ser nen a Barcelona pot molar molt. Sobretot si la mare i el pare valoren la importància que els petits es comencin a fer una idea de la diversitat i la complexitat del món a partir dels trossos d’aquest globus que pugen als escenaris, es projecten en pantalles o es reciten en tants racons de la ciutat. Si els porteu al teatre, al cine o a escoltar contacontes, vaja. L’oferta és enorme, i en molts casos (centres cívics, biblioteques) no suposa un desafiament per a l’economia familiar. 

Ara bé, ser nen a Barcelona també té un costat menys bo, com que la teva pista de patinatge habitual tingui només mitja dotzena de metres (i hagis d’anar amb mil ulls per no ratllar el parquet) i que fins a una edat tardana estiguis convençut que els pollastres es crien en safates de porexpan i les pastanagues en malles de quilo. Però per compensar aquestes carències, la ciutat disposa d’espais on mirar la naturalesa i comprovar que les pastanagues neixen sota terra i els pollastres... millor que ho deixem. 

1. MASIA CAN CADENA (PARC DE SANT MARTÍ) 

Un es pot enfonsar a les profunditats del metro en ple cor de Barcelona, al passeig de Gràcia, i 13 minuts i set parades després tornar a la superfície enmig del camp, als 2.000 m2 del parc de Sant Martí (Menorca, 27), que inclouen 800 metres d’horts urbans (les parcel·les pertanyen a la xarxa d’horts urbans de la ciutat) i la masia de Can Cadena, amb la seva petita granja (conills, gallines, ovelles, cabres...) i una central de captació foltovoltaica. 

2. PARC DE LA CIUTADELLA

Clàssic entre els clàssics, no necessita presentació, encara que potser sí una reivindicació, perquè massa sovint apareix als mitjans amb l’adjectiu degradat: l’Hivernacle, l’Umbracle... I segueix tenint espais meravellosos, d’aquells que configuren l’imaginari de la infància, com la cascada monumental, el mamut i el llac amb les seves barques. Si agafeu cistellet i estovalles de quadros, podeu arrodonir l’estampa amb un pícnic de conte, i si teniu ganes d’aprofundir més en el que es cou en el món animal, a dos passos hi ha el zoo. I el Parlament.

3. PARC DEL CASTELL DE L'ORENETA 

Un altre lloc d’aquells perquè la ciutat no es mengi el nen que també els nostres miniurbanites porten dins. Als peus de la serra de Collserola (Montevideo, 45), 17 hectàrees de bosc esquitxades d’esplanades perquè es pelin els genolls. A més del tren (obert gairebé tots els diumenges i festius) i el castell que dona nom al parc, el recinte acull el centre d’equitació Poni Club Barcelona, i té vistes espectaculars de la ciutat.

4. JARDINS DELS DRETS HUMANS 

Jardins dels Drets Humans, al barri de la Marina-Zona Franca. ÁLVARO MONGE

Només per la interessant (i necessària) xerrada que pot propiciar el seu nom, ja val la pena portar els nens a aquest recuperat espai del barri de la Marina-Zona Franca (Foneria, 19), que té una frondosa vegetació, una pista de patinatge de 268 m2 i un llac de 140 m2.  

5. JARDÍ BOTÀNIC

Notícies relacionades

Per a diversitat, aquí: d’espècies (mediterrànies), d’activitats (exposicions, tallers, avistaments d’aus... tota la informació, a museuciencies.cat) i de fauna: col·legis, famílies i fans diversos. És travessar la porta del número 2 del carrer del Doctor Font i Quer, i que la ciutat desaparegui. Fosa a verd. 

6. CONVENT DE SANT AGUSTÍ

D’acord, no hi ha verd. O, almenys, no hi ha verd fresc, però sí plantes. En aquest taller la naturalesa es cola a la ciutat d’una manera inesperada: a través dels sons que emanen de plantes fabricades pels nens amb materials reciclats. El taller es diu Sonobotànica, és per a xavals de 9 a 13 anys, costa 8,78 euros + 5 de materials, i s’imparteix avui al centre cívic Convent de Sant Agustí (Comerç, 36). L’avançada d’un cap de setmana clorofíl·lic.