On Catalunya

VIATJA SENSE VIATJAR

Turisme en pandèmia: 8 escapades sense sortir de Barcelona

Aventura’t a sortir de la comarca a l’estil hòbbit de Tolkien. Fes la maleta i agafa el metro i escapa’t al Japó, a Mèxic, a l’Amazones

6
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Julio Iglesias demanava que no es trenqués la nit, i la veritat, desconeixem si es va trencar o no, el que sabem que no es trencarà mai és el confinament comarcal. Aquí seguim, tancats, presoners una vegada més a la nostra urbs. Els barcelonins estem condemnats a entendre’ns amb Barcelona o acabarem odiant-la. Necessitem fugir-ne, però no podem. No obstant, si una cosa bona té aquesta presó de formigó és que et permet viatjar sense viatjar, volar sense volar, arribar fins a altres punts del globus i més enllà utilitzant el transport públic interurbà, una bici o el patinet de la teva neboda. El Japó, Mallorca, Hogwarts... Javier Gurruchaga no podia equivocar-se: viatja amb nosaltres, si vols disfrutar.  

Barcelona-Jumanji 

Viatge a l’Amazones

Agafes els nens, els dius que els portaràs a un bosc inundat a l’Amazones, disfrutes amb el rictus de perplexitat, deixes que per un segon creguin que has embogit, i després els expliques que passareu el dia al CosmoCaixa (Isaac Newton, 26). A l’interior d’aquest meravellós i interminable parc temàtic de la ciència descansa una de les proeses que més m’han fos el cervell en els meus 45 anys de vida: un bosc amazònic inundat i perfectament recreat, amb més de 80 espècies de vegetació i 52 espècies d’animals típics de l’ecosistema de la zona. Mil metres quadrats de bogeria que deixen més boques obertes que un dentista i fascinen als més petits, hipnotitzats pels peixos, amfibis, rèptils i bitxos mil que es divisen a través dels vidres de l’hivernacle gegant. Només falta Indiana Jones escapant-se dels hovitos.


En una galàxia molt llunyana 

Viatge còsmic

L’espai, l’última frontera. A les cimeres de la ciutat, reposa l’Observatori Fabra (Camí de l’Observatori, s/n), una porta màgica que et condueix als misteris del buit còsmic. Si vols volar a les estrelles, i el cos et demana alguna cosa més que empassar-te ‘Gravity’ per quarta vegada amb la sogra, les visites nocturnes guiades de l’observatori poden convertir-se en el pla de fugida intergalàctica perfecte. Les sessions se celebren els caps de setmana i són com més a prop estaràs de l’espai en els pròxims mesos. Les reserves volen, si no en trobes a l’abril segur que al maig encara hi ha lloc. I si t’adorms i et quedes amb les ganes, a partir de juny preveuen organitzar uns soparets sota les estrelles no aptes per a al·lèrgics al romanticisme còsmic.


Les mil i una Barcelones 

Passió arabesca

L’edifici Alhambra (Berlinès, 5) és la vostra primera parada en aquest viatge pel món àrab sense sortir de Barcelona. Un immoble que sembla haver arribat a la zona alta des d’una Granada alternativa. Explica la llegenda que el propietari de l’edifici va voler acontentar la seva nòvia granadina construint-li un edifici que li recordés l’Alhambra. De fet, al seu interior alberga una rèplica del Pati dels Lleons. Potser, algun veí us deixa accedir-hi i canteu bingo. Si no, sempre podreu disfrutar i fotografiar l’espectacular façana d’estil neoàrab i utilitzar-la com a excusa per a un ‘tour’ temàtic per la ciutat que us pot portar a la Casa Marsans a Vallcarca (passeig de la Mare de Déu del Coll, 41) o als jardins de Laribal a Montjuïc (passeig de Santa Madrona, 2). I quan hi hagi gana, tots al restaurant Iakni, el libanès més autèntic (i amb el millor hummus i taboulé) que aquest servidor coneix: per 15-20 euros, bitllet d’anada i tornada a Beirut. Ni Ryanair ho supera.


Llatinoamèrica amb metro 

De Cuba a Mèxic

Si tenies planejat un viatge per Llatinoamèrica i la Covid t’ho va impedir, no deixis que el confinament comarcal acabi d’enfonsar-te en la misèria. Encara pots guanyar-li la partida a l’univers i perdre’t entre les prestatgeries de la Lata Peinada (De la Verge, 10), una deliciosa llibreria especialitzada en literatura llatinoamericana. Si és cap de setmana, pots fer l’aperitiu al Bar Raïm (Siracusa, 4), un local llegendari que té gust de Cuba i fa olor de Cuba: durant incomptables nits va facturar els millors mojitos del barri i ara s’ha passat al vermut. Si et quedes a casa, pots aprovisionar-te de queviures al Colmado Afrolatino (Via Laietana, 9). I si estàs malgastador, pots volar a Mèxic gràcies a la cuina autèntica i honesta de Cresta Colorada (Còrsega, 244). Aquestes torrades, aquest pollastre rostit a la mexicana per taquejar, aquests mescals bons i aquests tacos amb truita casolana de veritat que no podràs segellar ni amb grapes industrials, perquè ja se sap: taco que tanca no és taco. Amén. 


La ciutat del sol naixent 

Barcelona nipona

Ruta exprés pel Japó. Per entrar en calor, a la Casa Bruno Cuadros a la Rambla, un edifici de finals del XIX de marcat accent japonès, perceptible a les làmines nipones, els para-sols decoratius i un drac imponent que vigila els transeünts. Seguim amb les ceràmiques japoneses que Motoko Araki ven al taller Yuu (Argenter, 18). I visita obligada a la botiga Momo (Arc Sant Ramon del Call, 6), amb una col·lecció de ceràmiques i elements decoratius japonesos que semblen trets d’un conte. I no t’oblidis dels teus fills ‘otakus’: a Chunichi Comics (passeig de Sant Joan, 21) els esperen amb màquines de ‘vending’ nipones i tota mena de material cultural japonès: manga, anime, música i fins i tot ‘snacks’ i begudes ensucrades d’importació que podrien portar suc d’unicorn i tu sense saber-ho. 


Bitllet a Hogwarts 

¡Barcelona Expelliarmus!

¿Viatget a Hogwarts amb les criatures? Imaginació, 1 - Confinament comarcal, 0. El primer és anar a les Galeries Maldà (Portaferrissa, 22), la trinxera favorita dels fans de Harry Potter, un recorregut màgic amb tres botigues dedicades a la saga on hi trobaràs varetes i tota mena de memorabilia relacionada amb l’univers ‘potterià’. Després, un parèntesi amb la tropa al Pudding Diagonal (Diagonal, 515), un cafè-pastisseria inspirat en l’estètica dels llibres del nen mag. I per rematar l’encanteri, tots al divertidíssim ‘escape room’ ‘Presoners d’Alkaban’ a Maximum Escape (Trafalgar, 17), una hora d’encanteris a prova de varetes reforçades.   


Postals des de Mallorca 

Anem a la cala

Serà meravellós viatjar fins a Mallorca. ¿Com? Atenent les activitats de l’Espai Mallorca (plaça de Vincenç Martorell, 1), el catalitzador balear més important de Barcelona (amb terrassa de somni al Raval). O engolint la pastisseria mallorquina de la fleca Formentor (Camèlies, 21), el lloc d’on surten, diuen, les millors ensaïmades de la ciutat. O visitant el càlid restaurant Na Mindona (Riereta, 8), un reducte gastronòmic mallorquí en ple Raval que olora a estiu i salnitre. 


Tornada al passat 

Notícies relacionades

Viatge envellit

Truca al Doc i digues-li que activi el condensador de ‘fluzo’, que vols fer un viatge al passat. No serà en un Delorean, sinó al Seat 600 que et deixen conduir a Trip Troop, una empresa que organitza tours en aquest llegendari vehicle del plistocè. Fes una parada a la pastisseria modernista La Colmena (amb els seus dolços ‘vintage’ i la seva estètica ‘retro’) i ja tens el teu viatge al passat liquidat, tot i que sempre pots retrocedir en el temps per repetir-ho. És a la plaça de l’Àngel, 12.

Temes:

Viatges Turisme