Tendències audiovisuals / Diari de visionament

Letterboxd, la xarxa social que atrau en massa els cinèfils

Aquesta (agradable) plataforma digital fundada a Nova Zelanda el 2011 permet als usuaris registrar, puntuar i ressenyar pel·lícules i compta ja amb ni més ni menys que 20 milions d’usuaris.

Logo de Letterboxd, el llamado Goodreads de las pelis

Logo de Letterboxd, el llamado Goodreads de las pelis / Letterboxd

6
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Qui més, qui menys ha tingut algun dia en què ha pensat a abandonar Instagram, X o Facebook, i fins i tot la suposadament idíl·lica Bluesky. Per cada benefici que podrien tenir, hi ha múltiples riscos per encarar dia rere dia. Però una xarxa social agradable és possible, com demostra l’existència (i imparable creixement) de Letterboxd, l’aplicació i lloc web d’origen neozelandès que permet puntuar i ressenyar pel·lícules, entre moltes altres utilitats lligades a la cinefília.

A principis de la dècada passada, al seu cofundador Matthew Buchanan se li feia estrany que no existís una espècie de Last.fm de les pel·lis. ¿Per què no convertir-ho en projecte personal de Cactuslab, l’estudi de disseny web que comparteix amb Karl von Randow? Després de la seva presentació el 2011, es va convertir en nou lloc feliç de cinèfils extrems i crítics que necessitaven donar a conèixer el seu treball; no va ser fins l’arribada de la pandèmia –quan la gent en veia més que mai i es comunicava virtualment més que mai– que es va convertir en una cosa més massiva.

El gener del 2021 havien gairebé doblat el nombre d’usuaris respecte a aquell moment de l’any anterior: d’1,7 milions de comptes van passar als tres milions. Ara com ara, dos anys després de ser adquirida pel hòlding canadenc Tiny, Letterboxd pot presumir de més de 20 milions d’usuaris.

Els seus millors usos

El crític de cine i professor a l’ESCAC Gerard Casau es va deixar atraure en un primer moment per "el seu disseny, elegant i intuïtiu i que dona joc als cartells i imatges de les pel·lícules". Fa molt ús de la watchlist, un vistós llistat en el qual pots guardar els títols que et ve de gust veure, i que en el seu cas "s’assembla més a la pila de llibres per llegir, que més que baixar creix cada dia". També troba molt potencial a la creació de llistes: "Sabent, per exemple, que Letterboxd és l’espai predilecte entre les generacions més joves per comentar cine, vaig fer una llista per als meus alumnes de l’ESCAC en la qual anar recopilant les pel·lícules que analitzem durant l’assignatura [Història del Cinema II], i altres a les quals potser no vam poder prestar atenció però que considerava interessant que tinguessin al radar". Experts en llistes són els creadors de Top FilmTuiter, compte de X, Bluesky i Letterboxd que les confecciona a partir d’enquestes. Aquest mateix any, el seu equip ha comissariat el cicle Avantguarda musical a la Cineteca Madrid. De Letterboxd al cel.

Noel Murray, periodista i crític cinematogràfic i televisiu conegut pel seu treball a The New York Times i The A.V. Club, introdueix aquí els seus visionats religiosament des de fa ja 13 anys. "L’utilitzo com un registre personal –explica–. Mai escric ressenyes, perquè normalment tinc massa altres coses per escriure, però sempre poso estrelles. Si posen una pel·li de cine negre a TCM, però reviso Letterboxd i veig que ja la vaig veure fa vuit anys i li vaig donar dues estrelles, busco una altra cosa per fer".

El perfil de Mike Flanagan en Letterboxd /

Archivo

Tan relaxat pot ser l’ambient a Letterboxd que, de fet, un gairebé pot oblidar que això és una xarxa social. "Crec que el factor diferencial de Letterboxd respecte a altres xarxes és que no sembla portar l’usuari a comportar-se d’una determinada manera, sinó que la pots gestionar a la teva mesura", apunta Casau. "Pot ser, efectivament, una xarxa social, una base de dades, un blog personal o un fòrum. O tot alhora".

Sigui com sigui, és una mica inevitable (quina llàstima, aquí també) l’aparició de l’enveja, l’angoixa o el rancor. Si a Instagram pot sacsejar-nos que algú pengi un carrusel de les vacances ideals, aquí pot amargar-nos el matí que algú tingui accés a una pel·lícula esperada molt abans del que podrem tenir-lo nosaltres. "Genera una mica d’estrès", admet Murray. "Tinc un amic que presta molta atenció al que loguejo i de vegades es riu de mi perquè puc haver-me passat la setmana veient velles pel·lis mediocres i continuar sense veure alguns dels títols més aclamats de l’any".

També pot passar que la vida t’arrossegui, o que siguis nou pare, i que introduir una o dues pel·lícules a la setmana, o fins i tot cap, et faci sentir un perdedor en aquest nou joc. "A mi no m’angoixa no loguejar massa –diu Casau–, però sí que em fa ràbia no poder portar un registre actualitzat d’una part considerable de les pel·lícules que veig per la meva feina en els comitès de selecció dels festivals de Gijón i de Sitges, i amb les quals convé mantenir certa discreció".

A més de cinèfils i crítics, a la comunitat Letterboxd trobem els mateixos festivals i els creadors de les pel·lícules que en ells es projecten: cineastes, actors, directors de fotografia, etcètera. Entre els primers destaca el mestre del terror Mike Flanagan (La maldición de hill house), que a més d’anar assenyalant els seus visionaments, destaca el que més li ha agradat (atorgant-los l’habitual cor) i escriu ressenyes bastant sovint. Altres directors amb compte són Sean Baker, recent guanyador de quatre Oscars per Anora, qui ha deixat clara la seva passió per l’exploitation, o Christopher McQuarrie, signant de les últimes entregues de Missió: Impossible, que quan fa ressenyes les fa de veritat i escriu textos llargs.

Visionaments en família

Entre els comptes d’actors, destaca el del matrimoni format per Carrie Coon (The White Lotus) i el dramaturg Tracy Letts, amb el qual tenim accés als seus visionaments conjugals o en família; el seu fill és fanàtic de les pel·lícules de monstres. També es pot seguir Ayo Edebiri (Sydney a The Bear), tot i que les seves ressenyes potser ja no són tan impulsives i sinceres com ho van ser fa un temps. "Va patir molt assetjament després d’introduir un comentari amb certa sorna sobre Saltburn i des d’aleshores mesura molt més les seves paraules", recorda Casau.

Dins de l’àmbit espanyol, trobem directors com Paco Plaza (Verónica), amb algunes ressenyes breus en el seu historial, o Pablo Hernando (Una ballena), que no escriu crítiques però logueja amb regularitat; fa poc ha revisat tant 28 días después com... Felipe y Letizia: deber y querer. També bastant actiu és l’actor i guionista Brays Efe (Paquita Salas, Pedro x Javis), entre les llistes del qual n’hi ha una d’impagable dedicada a "Alienígenes espanyols".

Notícies relacionades

L’assignatura pendent de Letterboxd són les sèries. De moment només es poden introduir les més curtes, les minisèries. Murray ja està content amb les coses com són: "Tampoc estic segur que els meus amics necessitin saber quants episodis de Perry Mason o S’ha escrit un crim he vist en una setmana... ¡O adonar-se de les moltes sèries de prestigi que començo i no acabo!". n

Així funciona aquest espai de referència per als fans del cine

Letterboxd és una xarxa social que permet als usuaris registrar, puntuar i comentar les pel·lícules que veuen. Funciona com un diari de visionament, amb opcions per escriure ressenyes, marcar favorites, crear llistes personalitzades i seguir altres perfils amb interessos afins.Cada pel·lícula compta amb una fitxa que inclou sinopsi, repartiment, equip tècnic, tràiler, cartell i valoracions afegides. Tot i que no ofereix visionament de continguts, la plataforma s’ha consolidat com un espai de referència per a la comunitat cinèfila. Disponible en versió web i aplicació mòbil, combina funcions d’arxiu personal amb eines socials, cosa que afavoreix el descobriment de títols i la conversa entorn del cine.El seu creixement ha sigut constant des de la seva creació el 2011, especialment entre el públic jove.