BAC, el nou laboratori de l’economia circular

El pol d’activitat econòmica auspiciat per Barcelona Impulsa, especialitzat en sostenibilitat i transformació digital, se situarà al barri del Bon Pastor.

BAC, el nou laboratori de l’economia circular
3
Es llegeix en minuts
Natàlia Ríos
Natàlia Ríos

Cap de la secció d'Economia.

ver +

Un total de 3.400 metres quadrats distribuïts en tres plantes del carrer de la Ciutat d’Asunción de Barcelona es convertiran en el BAC (Barcelona Circular), un nou pol d’emprenedoria i innovació pensat per acompanyar la indústria en relació amb dos dels canvis més importants que ha d’afrontar: la sostenibilitat i la transformació digital. Aquest nou equipament situat al barri del Bon Pastor, a la vora d’uns polígons industrials en què s’emplacen més de 700 empreses del sector, s’inaugurarà el 30 d’octubre.

El BAC –impulsat en col·laboració publicoprivada entre l’Ajuntament de Barcelona (a través de Barcelona Activa), Team Labs i la Facultat d’Empresarials de Mondragon Unibertsitatea– es vol configurar com un pol d’atracció de talent, iniciativa emprenedora i inversió. Per aconseguir-ho, desenvoluparà quatre grans línies d’activitat. La primera, l’impuls de l’emprenedoria i els nous models de negoci, amb programes d’incubació i acceleració de projectes. La segonaos línia, la competitivitat empresarial i innovació, amb programes de prototipatge de solucions en un taller de fabricació digital. La tercera línia, la focalització en la captació i formació de talent, amb una preparació eminentment pràctica. I, finalment, la quarta línia, la connexió amb la comunitat com a espai de col·laboració oberta amb els divers agents de l’ecosistema, de la indústria i de la ciutat.

L’engegada d’aquest nou pol d’activitat s’emmarca en l’estratègia de diversificació de l’economia de la ciutat contemplada a Barcelona Impulsa, el full de ruta per a la promoció econòmica fins a l’any 2035. La idea amb què es treballa és contribuir en la diversificació del teixit productiu de la capital catalana impulsant sectors estratègics que generin una ocupació de qualitat. Un estímul que ha d’arribar a través d’aquests pols d’activitat que contribueixen a la diversificació i que tenen dues característiques diferencials respecte a les iniciatives implantades fins ara: l’especialització sectorial i la col·laboració publicoprivada.

Un nou mapa econòmic

Segons l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, reforçar els pols d’activitat econòmica permet "diversificar l’economia i accelerar el creixement i el posicionament de sectors estratègics de la ciutat". "Un enfocament –afegeix– dissenyat des de la lògica de la col·laboració publicoprivada, una fórmula capaç de multiplicar exponencialment l’impacte positiu de les polítiques públiques". Per seleccionar aquests partners privats es fa un concurs públic, que en el cas del pol de la transformació industrial ha guanyat Mondragon, una cooperativa industrial basca "amb un doble vessant: el professional, però també el de la formació, cosa que la converteix en el soci ideal", diu Lorenzo di Pietro, director general Barcelona Activa. D’aquesta manera, Mondragon serà el soci de referència que liderarà el BAC, on també s’ubicaran Team Labs, que ofereix formació reglada; l’Associació d’Empreses de l’Eix Besòs (AEEB), i el Clúster de Residus de Catalunya.

Notícies relacionades

El BAC serà el segon espai d’impuls econòmic especialitzat de la ciutat, després de posar en marxa aquest mateix maig el Barcelona XRLAB, un pol d’activitat econòmica sobre les indústries creatives al districte de Sant Martí. El tercer espai, que ja es prepara, serà el BUI (Barcelona Urban Innovation), impulsat per l’Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), que s’especialitzarà en la innovació urbana i la construcció sostenible i s’ubicarà al 22@. El quart espai, finalment, centrarà la seva activitat en l’economia de les cures de l’envelliment.

Alexandra Mitjans, directora de Planeta i Clima d’Ashoka, la xarxa internacional d’emprenedors socials, s’ha incorporat a la Fundació Eada com a patrona. Llicenciada en direcció d’empreses per la institució acadèmica Esade i la Singapore Management University, Mitjans ha sigut reconeguda com una de les top 100 dones líders a Espanya.