branded

Lleugers i refrescants

Còctels amb brandi: un oasi en ple estiu

Quatre cocteleries de Barcelona —Especiarium, JOK, Bobby's Free i Banker’s Bar—fan gala de la seva creativitat de la mà de Torres Brandy per elaborar unes barreges pensades per oferir un refugi estival a la gran ciutat 

Antonio Naranjo presenta el seu còctel amb brandi i un toc tropical des de lEspeciarium dle barri del Born.

Antonio Naranjo presenta el seu còctel amb brandi i un toc tropical des de lEspeciarium dle barri del Born. / Eli Penya

5
Es llegeix en minuts
Eduard Palomares

Igual que la carta d’un restaurant evoluciona segons l’època de l’any, la cocteleria també s’adapta a les estacions per convertir-se en un refugi a l’hivern i un oasi a l’estiu, com és el cas. Una cosa fonamental per combatre una calor cada vegada més tropical, però acompanyada d’un paisatge de formigó en comptes de platges amb palmeres. En aquesta missió, la gamma de Torres Brandy juga un paper de comodí per als bartenders per la seva versatilitat, que ajuda a elaborar glops refrescants i lleugers, si bé amb tots els matisos i l’equilibri que requereix un bon còctel.

Una cosa que es pot comprovar en aquesta ruta per quatre locals de Barcelona —Especiarium, JOK, Bobby's Free i Banker’s Bar—, cadascun amb la seva pròpia personalitat, però amb un denominador comú: el respecte per la mixologia clàssica, que s’erigeix com a punt de partida per a la creació. Per a l’ocasió han preparat quatre còctels amb brandi que responen a aquesta premissa bàsica, per després prendre la seva pròpia ruta a la recerca d’aire fresc, com si fos un passeig estival quan el sol s’amaga rere l’horitzó.

Tots ells utilitzen brandis elaborats al Penedès per Juan Torres Master Distillers, la divisió de destil·lats de Familia Torres, mitjançant un procés artesanal que permet capturar l’essència del raïm. Després envelleixen en barriques de roure per adquirir les notes de criança. "El secret d’un bon brandi està en la combinació de molts factors: la matèria primera, l’elecció de les barriques, les condicions de criança, el temps, la cura i, sobretot, la mà del mestre a l’elaborar el 'blend'", asseguren des de Juan Torres Master Distillers.

Creativitat de barri

La ruta comença al Born, a l’Especiarium, on aprofiten el seu coneixement del món de les espècies per donar curs a la seva creativitat. "Ens agrada prendre de referència els còctels clàssics per després evolucionar-los", explica el seu propietari, Antonio Naranjo. Prova d’això és el glop preparat amb el brandi Torres 15 per a aquesta ruta, que s’inspira en el Mai Tai, "un dels precursors de la cocteleria Tiki, refrescant i estiuenca." A la seva carta, a més, han incorporat un apartat amb barreges inspirades en els locals amb què comparteix veïnat, com el Museu Picasso o JonCake. "Volem explicar l’essència del barri on som", conclou.

Del Born a un entresol ubicat en un edifici modernista de l’Eixample, on espera el JOK. A un segon del passeig de Gràcia s’amaga un espai que regala serenitat i frescor entre parets de passat burgès, que acullen ara un restaurant i una cocteleria. "Ens agrada que interactuïn, per això introduïm els còctels en el dinar i el sopar, ja sigui com a aperitiu o una sobretaula sense presses, perquè l’experiència sigui completa", assenyala Adrià Batlle, responsable de la cocteleria. Les seves barreges tenen un punt gastronòmic, com el còctel que preparen amb el brandi Torres 10 Double Barrel inspirat en els préssecs al vi que el pare de Batlle li preparava a l’estiu. "Tant a la cuina com rere la barra ens agrada partir de la tradició catalana, però sense por d’experimentar", afegeix.

Darrere d’una barberia

Si un còctel és una experiència —ja sigui un viatge imaginari a una platja tropical o a un estiu de la infància—, en el Bobby's Free s’ho prenen al peu de la lletra. Aquest antic pub irlandès obert el 1975 es va reconvertir fa gairebé 10 anys en un 'speakeasy', prenent com a referència les cocteleries clandestines dels Estats Units dels anys 20. S’amaga rere l’aparença d’una barberia i, de fet, per accedir a l’interior cal complir un ritual: endevinar la contrasenya sota amenaça d’emportar-se una bona escala. "Busquem l’autenticitat més enllà de les tendències del moment", assegura Eric Basset, el seu propietari. Després de superar la prova, esperen còctels com el New York, que bé podria haver sorgit d’una barra de la Cinquena Avinguda, traient el màxim partit a l’elegància i sofisticació del brandi Torres Alta Luz, totalment cristal·lí.

Notícies relacionades

D’una barberia a un antic banc, amb caixes de cabals i tot: el Banker’s Bar del Mandarin Oriental, Barcelona. Allà es preparen copes a mida del públic internacional, demostrant que l’ofici de bartender no només consisteix a saber barrejar bé els ingredients, sinó que també té un punt de psicologia. "Intentem captar els seus gustos, per a després suggerir-los barreges que parteixen dels clàssics, però que busquen sabors i textures diferents, fins i tot amb un toc gastronòmic i amb productes locals", resumeix Sergio Flor Ortega. El bartender ha creat precisament un còctel amb brandi Torres 15 i vi de xerès "sec i fresc, ideal per a la sobretaula".

Quatre maneres d’aprofitar la versatilitat i els matisos aromàtics de la gamma de Torres Brandy per crear còctels que, curiosament, converteixen Barcelona en el millor lloc per disfrutar de l’estiu.

Els còctels amb Torres Brandy

Els còctels amb Torres Brandy

-Un toc tropical:

Antonio Naranjo, de l’Especiarium, s’inspira en el Mai Tai clàssic per elaborar un còctel que connecta la Polinèsia amb el Mediterrani. En aquest cas, substitueix el rom per un brandi Torres 15, versàtil i elegant, que acompanya de xarop de pinya fumat, xarop d’ametlles, una combinació de sucs cítrics i xarop, culminant l’obra amb una fulla de menta i una ruixada amb esprai tropical, per teletransportar l’afortunat a un paradís tropical.

-Record estival:

Rere la barra del JOK, Adrià Batlle rememora els préssecs al vi negre que li preparava el seu pare. Per a això pren com a base el brandi Torres 10 Double Barrel, doblement envellit en barriques de roure per obtenir notes de vainilla, caramel i fruites. L’acompanya d’un cordial de te de préssec acidulat, xarop de pebre de Jamaica, ginger ale i un trosset d’aquest préssec, amb el toc final del mateix vi en què ha estat macerant.

-Elegància subtil:

Fidels a la seva passió per les cocteleries camuflades a l’època de la llei seca americana, al Bobby's Free preparen un còctel inspirat en el New York Sour. No obstant, redoblen la seva elegància utilitzant Torres Alta Luz, el primer brandi cristal·lí, amb notes subtils de fruites fresques, vainilla i espècies. També porta bergamota, Paragon White Penja Pepper, vermut blanc i un toc de te d’hibisc, que corona en vermell la barreja transparent.

-Sofisticació local:

¿Com introduir els productes locals en un còctel internacional? Sergio Flor Ortega troba la clau des de la barra del Banker’s Bar prenent com a base el Manhattan, un glop sec, amarg i elegant, com una actuació de Humphrey Bogart. No obstant, substitueix el bourbon pel brandi Torres 15, que no queda curt quant a sofisticació. Hi afegeix vi de xerès, el licor de taronja Magdala, bíter d’angostura i un twist de taronja.