CAMINS DE RONDA

Panoràmiques mediterrànies a peu de camí

La costa catalana es pot recórrer de cap a cap en diversos trams de senders senyalitzats

Una de les vistes panoràmiques que ofereix el Camí de Ronda de Lloret de Mar.

Una de les vistes panoràmiques que ofereix el Camí de Ronda de Lloret de Mar. / Shutterstock

3
Es llegeix en minuts
N. Bonet

Pins espectaculars, roques impossibles, refugis de pescadors, cales perdudes... Recórrer un Camí de Ronda vol dir disfrutar de tot això i molt més. Són quilòmetres de senders que dibuixen el litoral mediterrani en diversos trams, des del Cap de Creus fins al Delta de l’Ebre. Hi ha algunes rutes més famoses i freqüentades que altres, amb més o menys dificultat o desnivell, més a prop o lluny de les poblacions, però el que sí que tenen en comú és que són la talaia més imponent i democràtica que hi ha sobre la costa catalana.

Aquests camins ens expliquen històries de pirates i de mariners, de pescadors naufragats i de contrabandistes. Van ser els primers a recórrer aquests Camins de Ronda, creats per vigilar la costa i per facilitar el pas als pescadors.

Potser la zona més famosa i la que ens ve al cap de seguida és la Costa Brava. I no és estrany, ja que actualment compta amb una xarxa de prop de 200 quilòmetres, des de Portbou fins a Blanes.

Del municipi de Portbou surt el camí de ronda situat més al nord, el GR 92, que arriba fins al Port de la Selva, en un recorregut que permet admirar penya-segats i cales rocoses de gran bellesa, mentre es camina a prop dels pins del Parc Natural del Cap de Creus. Cap al sud se succeeixen la badia de Cadaqués i el golf de Roses, amb panoràmiques de les Illes Medes així com del massís muntanyós del Montgrí. Passarem per l’Escala, Tamariu, Palamós o s’Agaró. Un altre tram parteix de Sant Feliu de Guíxols i passa per Lloret de Mar i Tossa, fins a arribar a

Blanes.

La costa del Maresme compta amb diversos trams, com el que uneix Calella amb Sant Pol. I a la Costa Daurada, el Camí de Ronda uneix Altafulla amb Tarragona, amb la seva sorra daurada i les platges calmes. Aquests senders arriben a les Terres de l’Ebre. Envoltant el litoral es pot arribar des de l’Ametlla de Mar fins a les Cases d’Alcanar, passant pel Parc Natural del Delta.

CAP DE CREUS: Per als muntanyencs

El Camí de Ronda que connecta el Cap de Creus amb Cadaqués és, potser, un dels més bonics i ressenyats dels 200 km que recorren la Costa Brava. Això sí, cal tenir en compte els seus 270 metres de desnivell en 8 km de trajecte i la poca ombra que es troba durant el recorregut per aquest paisatge rocós. Ara bé, les seves cales desertes permeten disfrutar d’un bany en aigües cristal ·lines i envoltat de tota mena de peixos.

RODA DE BERÀ: La ruta pel Camí de Ronda de Roda de Berà

és una excursió perfecta per fer-la en família, ja que es tracta d’un sender de tan sols 3 km d’anada i uns altres 3 km de tornada. Aquest tram, que connecta la Platja Llarga amb el Roc de Sant Gaietà, no té gaire desnivell i es pot recórrer fins i tot amb cotxet. Durant tot el camí es troben ombres i bancs, platges on fer una capbussada i meravelloses vistes.

EMPÚRIES: Si escollim el Camí de Ronda que connecta

Notícies relacionades

l’Escala amb Sant Martí d’Empúries tindrem un premi durant la ruta. Un tram d’aquest sender passa literalment al costat de les ruïnes grecoromanes d’Empúries, on podrem fer una parada per visitar-les o bé banyarnos al costat de l’antic Moll Grec. Molt a prop es troba també l’església gòtica de Sant Martí d’Empúries i el modernista Hostal Empúries.

L’AMPOLLA: El més verge

Aquest és un dels trams que més sorprenen, perquè encara es conserva salvatge i per la seva bellesa única. Es tracta del Camí de Ronda que connecta l’Ametlla de Mar amb l’Ampolla, a les Terres de l’Ebre. Aquesta és una costa amb roques impossibles, platges de sorra blanca i trams amb passarel·les de fusta per seguir el camí sense alterar les dunes. De dificultat mitjana, compta amb 15 km de recorregut.