L’Auditori oferirà mig miler de concerts la pròxima temporada

Robert Brufau s’acomiada com a director de l’equipament i cedeix el testimoni a Víctor Medem deixant en marxa sis festivals, 15 cicles, proposant 26 estrenes i nou encàrrecs.

L’Auditori oferirà mig miler de concerts la pròxima temporada
3
Es llegeix en minuts
Pablo Meléndez-Haddad

Final d’una etapa. Després de sis anys de gestió, Robert Brufau cedeix el testimoni a Víctor Medem com a director general de L’Auditori i de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). Ho fa amb els deures fets, amb 476.531 assistents en l’última temporada, un 30% dels músics de l’orquestra renovats, la sala Pau Casals amb esplèndida acústica, una plataforma digital en ple funcionament i una activitat frenètica que gairebé arriba al mig miler de concerts, des de la música antiga i simfònica fins a la cambrística, passant per la més experimental, l’electrònica o el jazz.

Fent balanç del seu llegat, Brufau –que l’1 de juny s’incorpora com a responsable de programació de la Konserthuset d’Estocolm (Suècia) i la Reial Orquestra Filharmònica d’Estocolm– va enumerar les fites assolides durant la seva gestió, i va posar èmfasi que s’ha anat programant "equilibrant l’oferta dels diferents cicles"; a més, va desgranar la gran inversió feta aquests anys en la renovació i actualització física, tecnològica i ecològica de l’immens edifici.

Amb un pressupost per al 2025 de 32 milions d’euros –7 per a l’apartat artístic– i sota el concepte de Renaixements, la programació, amb mig miler de concerts, sis festivals, 15 cicles i 26 estrenes –de les quals nou són encàrrecs–, girarà entorn de l’etern renaixement de la música al llarg de la història amb nous estils i formats. El curs vinent celebrarà el 140è aniversari de la Banda Municipal de Barcelona (BMB), que dirigeix José Manuel Pascual-Vilaplana, i ho farà amb una àmplia i interessant oferta de concerts que inclouen una vetllada especial l’1 de març junt amb l’Escolania de Montserrat, la sarsuela Cançó d’amor i de guerra, de Martínez Valls, i l’estrena d’encàrrecs a Hèctor Parra, Elisenda Fàbregas, Albert Guinovart i Marc Timón.

L’OBC, en la seva quarta temporada sota la direcció de Ludovic Morlot, rendirà homenatge a Pau Casals, Conxita Badia i Josep Valls i Royo, inaugurarà el curs el 3 d’octubre amb la Novena de Beethoven i, més enllà dels clàssics de sempre, s’inclouran obres com l’òpera L’enfant et les sortilèges, de Ravel (que acomiadarà l’oferta els dies 12 i 13 de juny), el Concert per a Orquestra de Bartók i els Lieder de Sorozábal, juntament amb obres mestres de Schoenberg, Mahler, Debussy, Casals, Bernstein i Gershwin.

Per a això el conjunt català comptarà amb solistes convidats com els cantants Sílvia Tro, Rinat Shaham, Sofia Esparza i Rihab Chaieb, el violoncel·lista Pablo Ferrández, els pianistes Josep Colom i Pierre-Laurent Aimard, i pujaran al podi directors com Eun Sun Kim, Josep Caballé Domènech, Matthias Pintscher, Juanjo Mena i Leonidas Kavakos, i la francobritànica Stephanie Childress serà la principal directora convidada.

36 compositors catalans

Notícies relacionades

L’OBC estrenarà obres, entre altres, de Miquel Oliu, Helena Cánovas i Joan Magrané, autors que estan entre els 36 compositors catalans presents en la programació, inclosos clàssics com Albéniz, Granados, Mompou i Toldrà; l’obra de Benet Casablancas tindrà un lloc d’honor, de qui es gravarà la seva suite per a soprano i orquestra de l’òpera L’enigma di Lea, interpretada per Allison Cook. L’orquestra se n’anirà de gira, continuaran els intercanvis amb l’Euskadiko Orkestra i l’ONE, i la col·laboració amb les programadores privades Ibercamera i BCN Clàssics.

El segell discogràfic de L’Auditori traurà nous àlbums de compositors locals i el Quartet Casals destaca en el cicle de cambra; Jordi Savall oferirà una nova entrega d’El so original, ien música antiga brillen noms i orquestres com els del mestre Dani Espasa, La Grande Chapelle i la mezzo Magdalena Kozená, que serà en el 8è Festival Llums d’Antiga. La immensa oferta inclou propostes d’avantguarda, jazz i les reinterpretacions del clàssic d’Escenes –una versió pop de l’òpera Dido i Eneas de Purcell–; el Projecte Educatiu suma ofertes, i el Museu de la Música, noves exposicions i cicles propis, sense oblidar el projecte Cantània per a escolars i els programes socials.