Arts escèniques
La Caldera compleix 30 anys com a motor de la dansa a BCN
El centre de creació celebra l’aniversari amb un programa en què destaca l’homenatge que es farà als grans creadors que han format part de la sala.
Un mural de Clara Nubiola deixarà constància de la celebració al local

La Caldera, motor de la dansa a Barcelona, compleix 30 anys com a centre referent de creació i experimentació de dansa contemporània. Commemora la seva creació tan pionera en un moment en què no hi havia res de semblant a la capital –amb una programació en tres dimensions, Conjurs, complots i clamors, en què destaca l’homenatge que faran joves artistes a grans creadors que han format part de La Caldera. "Per a aquest 30è aniversari, La Caldera s’ha posat al servei d’aquest fil de memòria tan important que fa que el projecte sigui ara mateix un espai-temps referencial per a la dansa a Barcelona, Catalunya, Espanya i Europa", explica el seu director, Javier Cuevas.
A través d’aquestes tres línies argumentals, que es tradueixen en el lema Honrar, invocar i celebrar, proposen tota una sèrie d’activitats ben originals obertes al públic. Mitjançant Complots, "recorrem a la memòria per recuperar tres peces antigues fonamentals de sòcies fundadores". El dia 10 de maig, Guillem Jiménez presenta Capricho reloaded, a partir d’una Capricho, d’Inés Boza i Carles Mallol de Senza Tempo, estrenada al parc Güell durant un Festival Grec. El dia 24 de maig, Amaranta Velarde presentarà FIN (Fantasmas invaden la nada), una creació basada en END (Esto no es danza), de Sol Picó. I el dia 31 d’aquest mateix mes de maig, Soren Evinson presentarà El amor de mi vida, una peça creada a partir de The lizard’s skin, de Roser López Espinosa.
A Conjurs, amb un espectacle d’Elsa Arteta, Habitar lo que aún no es (9 de maig) i la formació Cuerpo al rito - La Caldera 30 Años, de Patricia Caballero a l’octubre, "generem una sèrie de situacions i contextos més esotèrics per invocar un futur per a la dansa i per a La Caldera". En darrer lloc en ordre però no en importància, Clamors, una celebració de l’aniversari que tindrà lloc el 17 de maig a la Festa Descomunal Especial 30 anys, "que estarà carregada de dj, menjar comunitari i peces de dansa".
Pionera fàbrica de creació
Molt abans que les fàbriques de creació existissin, el col·lectiu de la dansa va organitzar-se i va convertir una antiga fàbrica de cinturons de Gràcia en una caldera per cuinar els seus projectes, acollir residències i intercanviar coneixements amb ballarins i coreògrafs locals i internacionals. El 2015 van deixar aquest local i es van instal·lar en els antics cines Renoir de les Corts, on l’any passat van treballar més de 500 artistes i uns cent residents. Molts d’aquests projectes han acabat en escenaris i festivals de referència. Fa anys que l’espai nodreix l’ecosistema de la dansa contemporània.
Aquesta gran celebració es quedarà de manera palpable al local a través d’un mural que reflecteix amb claredat la transmissió immaterial d’un llegat a través de la dansa. Cosmogonies, l’obra d’art de tres per quatre metres de Clara Nubiola, mostra tota una constel·lació de noms, trajectòries i influències entre els artistes fundadors i els socis de La Caldera.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida
- Previsió del Meteocat Catalunya activa desenes d’avisos grocs per intensitat de pluges per a les pròximes 48 hores
- Alberto Puig, ‘team manager’ de l’equip Honda de MotoGP: "Honda no va pretendre mai retenir Marc Márquez amb diners"
- El malecón Les injeccions de Flick
- Barcelona, protagonista Unión Suiza dissenya el seu 185è aniversari
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe