Inauguració

Neix Casa Abacus amb la voluntat de ser útil «a la cultura, a la societat, a Barcelona, el país i la llengua»

L’alcalde Collboni assegura que amb l’obertura de la nova seu, ubicada al Raval, la cooperativa passa a ser «un dels motors culturals de transformació de Ciutat Vella»

Neix Casa Abacus amb la voluntat de ser útil «a la cultura, a la societat, a Barcelona, el país i la llengua»

Jordi Otix / EPC

2
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, comèdia i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A les portes de Sant Jordi, la cooperativa Abacus fa un pas més en la seva estratègia per consolidar-se com el gran referent en la creació de productes culturals en català amb la inauguració de Casa Abacus, una nova seu situada a l’emblemàtic edifici del número 4 del carrer de Peu de la Creu, en ple Raval, que abans va acollir les instal·lacions d’Edicions 62 i del Memorial Democràtic. El nou espai, rehabilitat per l’estudi Darq Arquitectura, allotjarà totes les editorials de la cooperativa, així com les revistes (‘Sàpiens’, ‘Cuina’, ‘El Món d’Ahir’, ‘Arrels’, ‘Apart’...) i altres projectes de continguts.

«Aquesta inauguració dona carta de naturalesa a un canvi qualitatiu en la trajectòria d’un grup amb tanta història com Abacus», va assegurar l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en un acte al qual van assistir diversos representants institucionals, preferentment dels espais d’ERC (com la vicepresidenta primera del Parlament, Raquel Sans, i la secretària general del partit, Elisenda Alamany) i del PSC. Collboni va destacar que la cooperativa passa ara a formar part «d’aquests motors culturals de transformació que Ciutat Vella, que és el cor de Barcelona, necessita» i va reafirmar la voluntat del seu govern municipal de donar suport a iniciatives econòmiques que, com Abacus, estan arrelades a la ciutat i presten un servei a la cultura i la llengua catalanes.

El bolígraf de Sant Jordi

Notícies relacionades

En aquest sentit, la presidenta d’Abacus, Maravillas Rojo, va assenyalar que l’obertura de la nova seu és «un pas més» en la història d’un projecte que va néixer amb vocació de «ser útil a la cultura, entesa com un bé accessible i plural, a la societat, a la ciutat, el país i la llengua». «Som un projecte col·lectiu perquè som propietat de la gent –va remarcar Rojo–. Abacus és la gent».

Pilarín Bayés i el drac lector, en la inauguració de la Casa Abacus /

Jordi Otix

La imminència de Sant Jordi va ser aprofitada per inaugurar el que el director editorial d’Abacus Futur, Ernest Folch, va presentar com «una bonica tradició»: l’entrega dels bolígrafs que els autors de la casa utilitzaran per firmar llibres. La primera receptora del bolígraf de Sant Jordi va ser la dibuixant Pilarín Bayés, la llarga trajectòria de la qual està estretament vinculada a La Galera, un dels segells editorials que avui formen part d’Abacus Futur. A La Galera, Bayés va col·laborar amb la pedagoga Marta Mata, una de les impulsores de l’Escola de Mestres Rosa Sensat que el 1968 va participar en la fundació de la cooperativa cultural Abacus. «Recordo molt de quan la Marta ens va dir que faríem una cooperativa i no sabíem ni què era una cooperativa», va relatar la il·lustradora, que va rematar la seva intervenció dibuixant un drac amb un llibre. «Potser al convertir-se en lector s’arreglarà allò de la seva maldat», va apuntar.