Fantasia de dues Frances unides per la música

Sobre el paper, el nou llargmetratge d’Emmanuel Courcol fa témer el pitjor. És una pel·lícula dissenyada per ser amable i reconfortant a un públic massiu, perquè conté el tipus d’elements argumentals –tragèdies familiars, malalties terminals, moments musicals catàrtics– que solen ser infal·libles per fer-nos confessar la llàgrima.
Por todo lo alto se serveix del xoc entre dos personatges aparentment oposats –un reconegut director d’orquestra que necessita un donant de medul·la i el germà de qui va ser separat al néixer, que toca el trombó en una banda de poble– per parlar del determinisme social i les conseqüències de la desindustrialització del nord francès. Mentrestant, es mostra tosca a través dels seus esforços per esquivar estereotips de classe, d’uns diàlegs que ho verbalitzen tot i del seu retrat d’una França de fantasia en la qual no hi ha minories racials ni extrema dreta, i en la qual la unió fraternal entre la burgesia i els Armilles Grogues és possible gràcies al Bolero de Ravel.
Tant l’habilitat de Courcol per equilibrar el còmic amb l’ombrívol i evitar discursos triomfalistes com l’impecable treball dels actors Benjamin Lavernhe i Pierre Lottin expliquen l’eficàcia dramàtica malgrat tot.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»