La Islàndia més negra d’Yrsa Sigurðardóttir
L’autora islandesa aparca el sobrenatural a ‘El grito’, primera entrega de la sèrie protagonitzada per la psicòloga infantil Freyja que ha presentat al BCNegra.

La islandesa Yrsa Sigurðardóttir (Reykjavík, 1963) confirma que al seu país, habitat per només 400.000 persones i amb fama de tranquil i segur, "la majoria d’assassinats i crims no són premeditats ni pensats, sinó fortuïts i espontanis. Hi ha violència intrafamiliar, però no tenim bandes organitzades criminals. Allà, un assassí en sèrie no passaria desapercebut, perquè tothom és conegut d’un o un altre. És molt difícil ocultar un secret". Per això, l’autora, convidada al BCNegra, confessa que "és gairebé un art que el lector local cregui que el que expliques a la teva novel·la pugui passar, per això t’esprems el cervell per ser més realista". I d’allà va sorgir El grito (Destino), primera entrega de la sèrie protagonitzada per la psicòloga infantil Freyja, que presenta al festival i ja té versió televisiva.
Ho diu ara, després d’abraçar un mix negre-sobrenatural en el seu debut El último ritual, o a Sé quién eres, i, com a lectora de Stephen King joguinejar a escriure una novel·la de terror a l’espai. "Necessito motivar-me per no avorrir-me, fer una cosa diferent", reconeix.
Sigurðardóttir forma part de la tríada d’autors noir d’Islàndia juntament amb Arnaldur Indridason (també participa al BCNegra) i Ragnar Jónasson (amb qui ella ha creat un premi de novel·la negra). Al seu país hi ha "tantes persones turmentades, traumatitzades, tristes i frustrades" com a El grito. "Imagino que com a tot arreu, però el cert és que no hi ha prou psicòlegs i que en els rànquings estem molt amunt en consum d’antidepressius". Motivat –reflexiona– en part per les xarxes socials. Si passes un moment difícil, és depriment veure a Instagram posts meravellosos de gent que et fa pensar que tothom és feliç. No hi ajuda que vivim gran part de l’any en foscor".
Freyja s’estrena a la policia junt amb el detectiu Huldar (la seva relació, afirma, tindrà els seus alts i baixos en pròxims llibres, que ja ha escrit). "L’hi faré passar una mica malament. Tenen defectes, no són perfectes, ningú ho és. Però de vegades, els novel·listes ens hem passat de la ratlla creant personatges alcohòlics, addictes o turmentats", reconeix qui defensa que la novel·la negra, "el gènere més popular a Islàndia, és bona per denunciar els mals de la societat".
Per què matar
Notícies relacionadesFreyja tracta una nena que és testimoni de com un assassí mata la seva mare amb un imaginatiu mètode d’asfíxia. "Volia inventar una cosa diferent", diu, tot i que el que la motiva més és explorar "per què es comet un crim, què pensa algú quan creu que l’única solució al seu problema és matar".
Sigurðardóttir, enginyera que el 2005 va començar a escriure llibres infantils, va contactar amb la Casa dels nens, un centre d’acollida d’Islàndia, que porta a la ficció. "M’interessava la psicologia infantil i allà em van informar de com aborden cada cas". "Els més atroços impliquen abusos psicològics o sexuals. Quan vaig començar a escriure vaig pensar que mai tractaria el tema, però t’hi vas fent i al final, abordant-lo, cerques una mica de justícia".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic