Teatre Apolo

A la ment de Van Gogh

Ideat per Ignasi Vidal, l’espectacle de teatre i dansa ‘Forever Van Gogh’ compta amb música de Ara Malikian i coreografia de Chevi Muraday. Serà a la cartellera fins al 20 d’octubre.

A la ment de Van Gogh
2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El seu art no va ser apreciat quan vivia, però les seves obres han arribat a preus estratosfèrics. Incomprès i brillant, una proposta de teatre dansa amb música original d’Ara Malikian i coreografia de Chevi Muraday, dos cracs, rendeix homenatge a la figura de Vincent Van Gogh.

Protagonitzat per 12 actors-ballarins i un violinista, l’espectacle penetra en la ment de l’artista, en els dilemes i en l’afany per pintar. No es tracta d’una obra biogràfica tot i que tot el que s’explica en ella és verídic. "Van Gogh va canviar la Bíblia pels pinzells", va recordar ahir Ignasi Vidal, creador de l’espectacle. La seva intenció és explicar el món i la vida amb els ulls de Van Gogh. La dramatúrgia s’inspira en les cartes entre l’artista holandès i el seu germà Theo per mostrar l’ànima de l’artista, tan hàbil amb l’escriptura com amb la pintura. "Algunes cartes estan dramatitzades, d’altres es llegeixen", va explicar Vidal.

Més enllà de la dansa i de la paraula, projeccions inspirades en els quadres de l’artista impressionista emboliquen aquesta singular proposta que permet connectar la seva torturada ànima i la sensibilitat. La intel·ligència artificial ha permès generar imatges noves que transporten l’espectador a l’univers colorista de Van Gogh amb una escenografia d’Alessio Meloni, guanyadora d’un premi Max.

Notícies relacionades

Carbonissa Lara interpreta Vincent Van Gogh i Felipe Ansola el seu germà Theo. Lara és un especialista en breakdance i en dansa contemporània que s’ha amarat de l’esperit del pintor. "Vaig començar fent musicals, però em va picar el cuc del teatre i aquí hi soc", va explicar, feliç amb aquest rol que li permet unir dansa i teatre, les seves dues passions. "Tot i la seva bogeria i els drames que va viure, va ser un visionari. Moltes de les seves cites són perfectament aplicables avui", va afegir-hi.

Vidal va explicar l’aposta. "Ens basem en personatges que han sigut autèntics revolucionaris en el seu terreny per crear espectacles diferents. Així ho vam fer amb Antoine, basat en Antoine de Saint-Exupéry, l’autor d’El Petit Príncep, i amb Van Gogh Forever, que vam estrenar a Madrid la temporada passada". La trilogia es tancarà amb Mozart, en un espectacle que serà cent per cent teatral en què ja estan treballant Vidal i Dario Regattieri, productor executiu de beon, que també portarà a Barcelona el musical El Metge al Teatre Apolo a partir del 6 de novembre.