REIVINDICACIÓ LABORAL

Les biblioteques de BCN faran vaga la vigília de Sant Jordi

«Treballar sota mínims implica deixar sales desateses», afirma el portaveu

Els empleats protestaran per les seves condicions de treball i per una nova planificació horària que, si s’apliqués, faria impossible la conciliació.

Les biblioteques de BCN faran vaga la vigília de Sant Jordi

Leticia Blanco

2
Es llegeix en minuts
Leticia Blanco

Les biblioteques de Barcelona faran vaga el 22 d’abril, vigília de Sant Jordi, en protesta per les seves condicions laborals i una nova planificació horària que, avisen, si s’apliqués, faria impossible la conciliació i comprometria l’atenció a l’usuari. Així ho van decidir els seus 440 treballadors en una assemblea celebrada dilluns passat. "Volem condicions laborals dignes i uns horaris que permetin la conciliació, una cosa que només es pot aconseguir amb l’augment de la plantilla", explica el bibliotecari Pau Solsona, portaveu de CGT.

"Tot ha saltat pels aires per les noves estructures horàries que volen aplicar. Hem arribat a un punt en el qual la negociació és mínima. No podem acceptar el que se’ns proposa", afegeix Solsona. I és que la nova organització laboral implica mobilitat del personal, rotació d’horaris de forma anual i reducció del personal itinerant, que és el que cobreix les baixes i les situacions sobrevingudes, que es veurà reduït a la meitat. "Aquestes mesures no contemplen cap tipus de conciliació. Haurem d’obrir amb mínims, no es cobriran les baixes...", diu Solsona.

Reivindicacions històriques

A aquesta disconformitat s’uneixen les reivindicacions històriques com un reconeixement social més gran, el plus d’atenció directa al ciutadà i una millora de les condicions de manteniment dels edificis que acullen les biblioteques. "Treballar sota mínims implica coses preocupants, com per exemple deixar sales desateses, i això té un risc. La sala infantil no pot deixar-se sense un control, sobretot quan hi ha una barreja d’adults i nens", afirma el portaveu dels bibliotecaris, una plantilla en la qual a més conviuen dos convenis, el de la Diputació i el de l’ajuntament, que és qui té la titularitat de les biblioteques.

Notícies relacionades

La data triada per a la vaga, el 22 d’abril, la vigília de Sant Jordi, Dia del Llibre, té un especial simbolisme aquest any perquè per primera vegada el tradicional pregó que fins ara sempre s’havia celebrat al Saló de Cent de l’ajuntament s’havia de celebrar en una biblioteca. L’elegida era la García Márquez de Sant Martí, considerada com la millor biblioteca pública del 2023 segons la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA).

El pregó, que anirà a càrrec de l’escriptor anglès de novel·la infantil i juvenil David Walliams, s’ha traslladat al Born Centre Cultural, on l’autor tindrà una conversa amb la periodista Anna Guitart. Solsona destaca que la García Márquez és un dels equipaments que es van veure desbordats des de la seva obertura per l’extraordinària atenció mediàtica i l’allau de visites que rep, un fenomen que es va veure agreujat per la falta de personal. "Almenys se n’han adonat i allà ampliaran personal i horaris d’obertura, en part perquè s’ha convertit en una icona, en una biblioteca simbòlica. Quan hi ha una necessitat política sí que se solucionen les coses", explica.