guerra catòdica

Broncano vs. Motos Els reis de les dues Espanyes televisives

L’audiencia haurà d’escollir entre un to més familiar i un altre que és pura provocació

Amb un contracte de dos anys i 28 milions, ‘La resistencia’ haurà de readaptar-se

 Després de diversos intents, RTVE va donar ahir llum verda al fitxatge de David Broncano per emetre ‘La resistencia’ a partir del setembre. El duel amb Pablo Motos i ‘El hormiguero’ promet emocions fortes.

4
Es llegeix en minuts
Broncano vs. Motos  Els reis de les dues Espanyes televisives

marisa de dios

Si l’inici de la temporada televisiva 2023-2024 va venir marcat per un duel d’altura (tot i que al final va resultar bastant efímer) entre Pablo Motos i Jorge Javier Vázquez, la vinent també es preveu un enfrontament d’allò més potent en l’access, la franja prèvia al prime time: el presentador d’El hormiguero contra David Broncano. Després d’un ardu procés carregat d’alts i baixos, amb tots els ingredients d’un culebró, TVE ha portat a la fi a bon port el fitxatge de La resistencia de Movistar Plus+, amb un contracte de dos anys i 28 milions d’euros. Així que l’audiència haurà d’escollir entre dues formes diferents d’entendre la televisió, amb tons i estils ben dispars. Això sí, també igual d’exitosos i no exempts de polèmica. ¿Quines són les seves fortaleses i debilitats?

To familiar versus provocació.

Pot ser que El hormiguero cantés als més petits de la casa allò del Vete a dormir, que tus padres quieren vivir, però el cert és que el xou de Motos és apte per a tots els públics. Des del to de les entrevistes fins als experiments i els jocs que proposen Trancas i Barrancas, tot està embolicat en un to del més familiar, cosa que fa que pugui arribar a un públic d’allò més ampli. La resistencia, en canvi, és tot provocació. Fa uns dies, Broncano es divertia llançant penis de goma a la cara de Grison, sense oblidar el seu segell distintiu: les preguntes als convidats sobre quants diners tenen al banc i quant sexe han practicat l’últim mes (masturbació inclosa). ¿S’imaginen unes escenes així en una televisió pública?

Fragments virals.

Tant les entrevistes d’El hormiguero com les de La resistencia són en to de col·leguisme (obviant la de Sofía Vergara, tot i que després l’actriu va desmentir el suposat conflicte perquè estava acordat amb temps), i en tots dos casos solen fer-se virals. Motos, això sí, cada cert temps es converteix en trending topic acusat per les xarxes de masclisme. Fins i tot es va donar per al·ludit en una campanya del Ministeri d’Igualtat i en un dels seus discursos en el programa va fer broma amb el fet que Irene Montero s’havia gastat "un milió d’euros per insultar-lo". També solen causar bastant enrenou a Twitter les opinions de la taula d’experts formada per Nuria Roca, Juan del Val, Tamara Falcó i Cristina Pardo. El programa de Broncano, per la seva banda, és cinturó negre a l’hora de promocionar-se a les xarxes, gràcies als talls que publica a X [abans Twitter] i Youtube amb els fragments més sucosos de les seves entrevistes, normalment amb les seves preguntes estrella (el sexe i els diners).

Convidats ‘top’ o alternatius.

Un dels gols que ha marcat El hormiguero al llarg dels seus gairebé 18 anys d’emissió és aconseguir convidats top. Qualsevol figura internacional que estigui de promoció per Espanya té una parada obligada en el programa d’Antena 3, mentre que els vips patris aspiren a entrar en el seu club platí, aquest que reserva Motos per a qui hagi visitat el plató almenys 10 vegades. La resistencia, fins ara, ha combinat celebrities (generalment espanyoles) amb convidats d’un perfil més alternatiu, que poden tenir cabuda en un programa de late night i d’una cadena de pagament (Movistar Plus+), però que serien arriscats per a la competitiva franja de l’access.

Formigues contra músics.

Trancas i Barrancas són, amb permís dels col·laboradors habituals de Motos, els animadors més famosos del programa d’Antena 3. Les formigues fan les preguntes más sarcàstiques, tot i que sense sortir massa dels cànons del políticament correcte. A La resistencia els que animen la moguda són els showmen i músics Grison i Ricardo Castella. El seu estil és més directe i sense pèls a la llengua. Com quan va visitar el plató Itziar Miranda, la Manolita d’Amar es para siempre i va demanar a Grison que mostrés els seus abdominals. "¿Però què soc, una puteta o què? Ensenya tu una teta", va etzibar a l’actriu.

Notícies relacionades

Un format consolidat davant un estil que podrien reformular a RTVE.

En els seus 18 anys d’etapa televisiva (entre Cuatro i Antena 3), després d’haver-se fet un nom a la ràdio, El hormiguero ha trobat un to que casa amb el seu horari d’emissió. La resistencia tenia fins ara ben lligat el seu target, més de nínxol al tractar-se d’un late night en una cadena de pagament, i el més previsible és que hagi de readaptar el seu estil, tenint en compte que ara anirà a una cadena pública. No voldrà córrer la sort de TV3 amb Zona Franca, un programa que es caracteritzava pel seu esperit de clara transgressió, però el presentador del qual va decidir abandonar el vaixell després que la cadena prescindís d’un dels seus col·laboradors, l’humorista Manel Vidal, el responsable d’aquell polèmic gag sobre el PSC i l’esvàstica. ¿Però La resistencia serà capaç de mutar sense perdre la seva essència provocadora.

Temes:

TVE