La guerra interna a RTVE acaba en sagnia

López era el principal valedor de la contractació de ‘La resistencia’ de Broncano

El consell tornarà a reunir-se avui per decidir si la presidència ara serà rotatòria

L’enfrontament entre la presidenta, Elena Sánchez, i el director de continguts generals, José Pablo López, amb el frustrat fitxatge de Broncano a l’ombra, ha provocat la destitució dels dos directius.

La guerra interna a RTVE acaba en sagnia

MARISA DE DIOS

3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les aigües estaven revoltes a RTVE i les negociacions sobre el fitxatge de David Broncano han sigut la gota que ha fet vessar el got en la guerra interna que s’estava forjant des de feia temps en la corporació pública. I el got finalment s’ha desbordat, ja que tant la presidenta de RTVE, Elena Sánchez, com el director de continguts generals, José Pablo López, van ser cessats en el consell d’administració celebrat ahir al matí a causa de diversos desacords entre ells en les últimes setmanes.

La frustrada operació Broncano havia evidenciat les grans diferències entre els dos directius. Bàsicament, perquè ell era el principal valedor de la contractació del presentador, mentre que Sánchez, amb el seu vot en contra el dia 11, va deixar en l’aire el fitxatge fins al consell d’ahir, quan s’havia de tornar a valorar l’acord amb la productora de La resistencia (Encofrados Encofrasa i El Terrat, de Mediapro), que acaba el seu contracte amb Movistar Plus+ al juliol.

No obstant, la decisió de la seva incorporació en la cadena pública va quedar relegada pel terratrèmol viscut en la reunió, que va acabar amb Sánchez i López saltant dels seus llocs. El consell tornarà a reunir-se avui per decidir si la presidència serà rotatòria i també es podria dirimir si l’acord amb Broncano tira per fi endavant.

Efecte dòmino

La sortida de López va ser possible gràcies als vots a favor de la presidenta i de tres consellers del PP (Jenaro Castro, Carmen Sastre i Consuelo Aparicio), a més d’un dels dos consellers d’Unides Podem (José Manuel Martín Medem). Van vota en contra del cessament l’altre representant de Podem (Roberto Lakidain), els dos consellers del PSOE (Ramón Colom i Concepción Cascajosa) i el del PNB (Juan José Baños).

La destitució de López va provocar un efecte dòmino: la proposta de Lakidain de votar el cessament de la Sánchez, presidenta interina que va accedir al càrrec fa un any i mig de manera provisional després de la inesperada dimissió de José Manuel Pérez Tornero. Sis dels vuit membres del consell van votar-hi a favor: els tres del PP, els dos del PSOE i Lakidain (Podem). En contra s’hi va mostrar Martín Medem, mentre que el conseller a proposta del PNB se’n va abstenir.

La resistencia, programa guanyador d’un Ondas el 2019, havia de ser la gran aposta de TVE per revitalitzar la franja de l’access prime time, que ara ocupa la sèrie 4 estrellas. De passada, un altre objectiu era atrapar més públic jove, assidu a les xarxes socials, on les entrevistes de Broncano solen viralitzar-se gràcies, sobretot, a la seva pregunta estrella sobre sexe i diners.

El seu gran rival a batre seria El hormiguero, líder indiscutible d’audiència i que al setembre es va desfer d’un altre tòtem televisiu, Jorge Javier Vázquez i els seus efímers Cuentos chinos a Telecinco.

14 milions per temporada

La proposta que va arribar al consell d’administració de RTVE l’11 de març, en una reunió extraordinària, va ser la contractació de La resistencia de David Broncano per tres anys i 14 milions d’euros per temporada, però els vots estaven dividits: quatre a favor i quatre en contra. La presidenta, amb el seu vot, havia de decantar la balança i va passar de l’abstenció al no, decisió que va provocar el malestar de l’alta direcció, que donava l’acord pràcticament per segellament.

"Va ser la gota que va fer vessar el got, perquè les relacions entre la presidenta i els directius ja estaven molt tenses", assenyalaven a EL PERIÓDICO fonts pròximes a la corporació. La constatació de la guerra interna que es coïa va quedar a evidència l’endemà, quan l’alta direcció de TVE va plantar la presidenta com a mostra del seu malestar per la situació generada.

Notícies relacionades

Després de la paralització del fitxatge de Broncano, el consell va decidir tornar a valorar una proposta més reduïda que passava dels tres anys de contracte a un. Ahir estava previst que es debatés una oferta diferent, per dos anys, tot i que es podria cancel·lar al final del primer any si no arribava al 7,5% d’audiència.

No era l’únic punt del dia, ja que també es debatia la possibilitat de contractar That’s my jam, el programa de LACOproductora amb Arturo Valls que fins ara s’emetia a Movistar Plus+. Però el cessament del director de continguts i de la presidenta ha fet que tot hagi saltat pels aires.

Temes:

TVE