OBITUARI

Mor Enrique Ventura, cocreador de ‘Grouñidos en el desierto’

Mor Enrique Ventura, cocreador de ‘Grouñidos en el desierto’

A. A.

1
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mort ahir als 78 anys, el dibuixant Enrique Ventura va ser un dels històrics del còmic espanyol, que durant anys va abocar el seu humor absurd i irònic a la revista satírica El Jueves i va crear junt amb el seu cosí Miguel Ángel Nieto, guionista, la sèrie Grouñidos en el desierto.

Nascut a Madrid el 1946, la seva carrera, reconeguda amb el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona 1997, és indissociable de la del seu cosí, que va morir prematurament el 1995. Des del 1971 van formar el mític tàndem Ventura & Nieto, començant en la revista Molinete amb les aventures infantils de Sam y la morsa i Horizontes pelalados. Un any després ja experimentaven en la revista Trinca amb les sèries Maremagnum i Es que van como locos. Del 1973 és la paròdia muda de King Kong, King Tongo.

Notícies relacionades

El duo va treballar per a El Papus, i per això es van traslladar a viure a Catalunya, i llavors van fer el salt a El Jueves, en què donarien forma a la seva sèrie més famosa, Grouñidos en el desierto, protagonitzada per un personatge clavat a Groucho Marx, i a Histerias indecentes de la tele. Les seves obres també van poblar revistes com Pilote, Fluide Glacial, Virus, Totem, El Cuervo, Barrabás, Butifarra!, Blanco y Negro, Cairo, Cimoc i TBO.

Després de la mort de Nieto, Ventura va treballar en solitari, guionitzant també Grouniños en el desierto. També va explorar l’animació, en què va fer la sèrie infantil Mofli, el último koala (1986) i el film de Jordi Amorós Despertaferro (1990).