CONTROVÈRSIA A BARCELONA

L’ajuntament no desmantellarà la col·lecció del Museu del Disseny

La Regidoria de Cultura surt al pas de la polèmica per l’enfocament del nou director del centre, José Luis de Vicente, qüestionat en un manifest per 15 entitats del sector. 

L’ajuntament no desmantellarà la col·lecció del Museu del Disseny

anna abella

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La polèmica es gestava fa dies al voltant del Museu del Disseny de Barcelona arran dels canvis anunciats per José Luis de Vicente, director del centre des de fa un any, que ha emprès una transformació que en part del sector s’ha entès que implicava "desmantellar" l’exposició permanent i enviar al magatzem les peces històriques d’arts decoratives de la ciutat a favor d’enfocar la nova exposició en la contemporaneïtat.

Això va generar una resposta contrària en forma de manifest, que ahir es va presentar a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, una de les 15 entitats signants. Poc després, el regidor de Cultura i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, va comparèixer per sufocar la controvèrsia, que va atribuir a certa "confusió i error de comprensió", i assegurar que "no hi ha cap interès ni pretensió de renunciar ni d’eliminar les col·leccions ni de guardar-les en un magatzem. Ni és ni serà així".

"El que s’està fent és revisar el relat" del Museu del Disseny, ubicat a l’edifici del Disseny Hub Barcelona (DHub) de la plaça de les Glòries, "i establir-ne un amb un criteri menys historicista i més interactiu amb la realitat actual del disseny", va insistir Marcé. Segons ell, a De Vicente, que no hi va ser present perquè es tractava d’"explicar la posició de la regidoria", se li va demanar "un replantejament de la permanent que permeti establir un diàleg més obert entre la història de les arts decoratives de la ciutat i el disseny d’avui".

El resultat es materialitzarà a l’exposició Matter matters, prevista per al desembre i que es preveu que De Vicente expliqui en pròxims dies. Per preparar-la, ja s’ha tancat la segona planta del DHub, que allotjava la permanent. "No han de quedar amagats" els importants fons del Museu de les Arts Decoratives, el Museu de Ceràmica, el Museu Tèxtil i d’Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfiques, que es van integrar al museu i que són producte en bona part de col·leccionistes i donants des del segle XIX fins avui, reclamen els signants del manifest, entre els quals figuren la Secció Historicoarqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts, el Gremi d’Antiquaris, l’Associació Catalana de Ceràmica o departaments d’Història de l’Art de diverses universitats catalanes.

Notícies relacionades

El patrimoni

Marcé, que aquesta setmana es reunirà amb els signants, preocupats perquè "s’actuï contra el patrimoni", va recalcar que el museu no canvia de nom per dir-se DHub, com lamenta el manifest i es deduïa després d’eliminar-se el de Museu del Disseny de les xarxes i de comunicacions. I va afirmar que el museu pertany a Patrimoni, mentre que de la Regidoria de Cultura i Indústries Creatives en depèn el DHub, que "continuarà sent la casa de la indústria creativa", un espai que acull també el FAD i el Barcelona Centre de Disseny (BCD). Per als signants, "les idees de patrimoni i creació no són posicions contraposades". "Separar el passat del futur és un error", opinen, perquè les col·leccions "expliquen l’actualitat, i ens fan reconèixer d’on venim i on som".

Temes:

Barcelona Arran