A SARAGOSSA

Desmantellat un taller que creava i distribuïa obres falses de Banksy

Desmantellat un taller que creava i distribuïa obres falses de Banksy

CAPTURA VÍDEO MOSSOS

1
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

És el principal referent de l’art urbà actual no només pels dubtes sobre la seva identitat durant dècades sinó també per l’impacte de les seves obres, sempre provocadores, en què qüestiona la societat actual per no fer front als conflictes. Cada vegada que apareix una obra de Banksy els mitjans de comunicació de tot el món embogeixen, per la qual cosa el seu art és molt valorat.

Però precisament l’aurèola de misteri sobre la seva figura i l’impacte mediàtic fan que apareguin imitadors de les seves obres o persones que vulguin aprofitar-se’n dient que en poden aconseguir algunes. Per evitar possibles estafes, el mateix Banksy va crear l’organització sense ànim de lucre Pest Control per verificar les seves creacions. És l’única que emet certificats d’autenticitat. No obstant, hi ha criminals que escapen a tant control. És el que es van trobar els agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos d’Esquadra que han desmantellat un taller que distribuïa obres falses de Banksy i investiguen quatre persones pels delictes d’estafa continuada i contra la propietat intel·lectual.

Botigues especialitzades

Notícies relacionades

El juliol del 2023, els agents van detectar la venda de diferents obres atribuïdes a l’artista Banksy en plataformes online, sales de subhasta i antiquaris. Els agents van aconseguir intervenir-ne nou i van seguir el rastre i van identificar el principal distribuïdor, que diversificava les vendes en botigues especialitzades, en sales de subhastes de Barcelona i en pàgines de venda online. El desembre de l’any passat es va inspeccionar el taller en el qual es creaven aquestes obres en un pis de Saragossa.

Els Mossos van sospitar quan van aparèixer un nombre abundant d’aquestes obres al mercat, a més que aparentaven tenir un origen comú per les certificacions que les acompanyaven. Al final l’avarícia, un dels pecats capitals criticat per Banksy en el seu art, va ser la perdició dels sospitosos.