Els llibreters veuen coherent la quota per Sant Jordi a BCN

La majoria del sector està d’acord amb la mesura de pagar per tenir estand en un espai amb serveis al centre de la ciutat.

Els llibreters veuen coherent la quota per Sant Jordi a BCN

anna abella

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Era cosa de temps, tard o d’hora havia d’arribar. I les quantitats que cal pagar són gairebé simbòliques. Amb el que es guanya el dia de Sant Jordi ens compensa. Nosaltres estem d’acord amb la mesura. Pensa que estem col·lapsant el centre de la ciutat", assenyala el llibreter Lluís Morral, de la llibreria Laie, sobre el comunicat intern de la Cambra del Llibre que aquest dimecres anunciava que, per primera vegada en la història, posar un estand als carrers més cèntrics de Barcelona, com el passeig de Gràcia, Rambla de Catalunya i passeig de Sant Joan, durant la festa de Sant Jordi deixarà de ser gratis i costarà entre 96 i 500 euros, segons els metres ocupats.

La mesura, acordada per la Cambra, que agrupa els gremis d’editors, llibreters i distribuïdors, significarà recaptar uns 45.000 euros, un 17% del cost total d’organitzar la diada del 23 d’abril a Barcelona, que és d’uns 250.000 euros. D’aquests, la Generalitat en paga 200.000 i l’Ajuntament de Barcelona, 30.000.

També Olga Federico, de la llibreria La Impossible, que solen tenir estand al passeig de Gràcia a més de cara al local, veu "la mesura coherent i de sentit comú". "Està bé que el sector col·labori d’alguna manera, simbòlicament, en el pagament d’aquestes zones concretes, que són més professionals, que impliquen tallar la calçada, que t’ofereixen un servei, on tens electricitat... Abans, a la rambla de Catalunya no tenies res d’això. Potser a alguna persona li hagi agafat per sorpresa la quota, però jo no ho veig com una cosa negativa", opina la llibretera.

Per la seva banda, l’editor Emilio Bernárdez, de l’editorial de còmic La Cúpula, assumeix que "en certa manera és acceptable perquè hi ha uns serveis, és una zona tancada... i algú ha de pagar-ho. A nosaltres ens suposarà uns 90 euros, una quantitat assequible, tot i que esperem que no passi com fa dos anys, aquell Sant Jordi de pluja i vent, que vam perdre 22 llibres per l’aigua".

"Es manté la gratuïtat si tens l’estand davant de l’establiment però no veig forassenyat ni fora del normal que es cobri un preu que no és desorbitat per les parades en aquest espai professional en el qual tens uns serveis com ara electricitat, vigilància... –coincideix també Núria Cárcamo, de la llibreria infantil i juvenil Sendak–. A més és en part subvencionable".

Notícies relacionades

Veus contràries

Després del comunicat, algunes veus del sector es mostraven contràries a la mesura, percebuda com una privatització de l’espai públic i de la festa; per exemple, La Segona Perifèria, ja que el seu editor Miquel Adam assenyalava a Efe "que aquesta quota desincentivarà cada vegada més les llibreries petites i les editorials independents per ser actors de la festa. Sense llibres no hi ha festa. ¿I parlen de retorn econòmic?". "Copagament vol dir pagar dues vegades: amb els impostos i amb aquesta tarifa", tuitejava l’editorial de ciència-ficció Orciny Press. "Em sembla una manera d’afavorir els grans, els que generen més beneficis durant Sant Jordi. Converteixen Barcelona en un espai firal", lamentava per la seva part Ramon Mas, de l’editorial Males Herbes, a TV-3.