ACORD DELS GREMIS DE LA CAMBRA DEL LLIBRE

Llibreries i editorials pagaran entre 96 i 500 euros per parada per Sant Jordi

Algunes veus del sector ho veuen com una privatització de l’espai públic i el Dia del Llibre

Eric del Arco, president del Gremi de Llibreters, calcula que la nova taxa recaptarà entre 43.000 i 45.000 euros, que és aproximadament un 17% del cost total de la tradicional festa.

Llibreries i editorials pagaran entre 96 i 500 euros per parada per Sant Jordi

LETICIA BLANCO

4
Es llegeix en minuts
Leticia Blanco

Sant Jordi deixarà de ser gratis per a llibreries i editorials: a partir d’aquest any caldrà pagar per tenir una parada als carrers més cèntrics, com ara el passeig de Gràcia, la Rambla de Catalunya o el passeig de Sant Joan. Ho va anunciar ahir la Cambra del Llibre, en un comunicat intern amb una taula de preus on s’estableix un mínim de 80 euros més IVA, un total de 96,8 euros, per una parada de sis metres d’una editorial o llibreria agremiada. En cas de no estar associada, la tarifa és de 121 euros.

La mesura és fruit de l’acord entre els tres gremis (llibreters, editors i distribuïdors) que integren la Cambra del Llibre i estableix una forquilla per als espais de venda de llibres de 6, 12, 18 i 24 metres, amb preus que van dels 96,8 euros als 193,6, 290,4 i 387,2 respectivament, i sent aquestes dues últimes tarifes aplicables només a llibreries. Per als no agremiats serà una mica més car i disfrutar d’una parada durant el dia de Sant Jordi costarà 121 euros, 242 (per una parada de 12 metres), 363 (18 metres) i 484 (per la més gran, de 24 metres).

Es tracta d’una mesura de "copagament" que la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, les dues administracions que fins ara es feien càrrec de les despeses que implica organitzar el Sant Jordi multitudinari dels últims anys, suggerien al sector del llibre des de ja fa temps. "Ens van clavar un toc i l’any passat es va dur a terme un estudi sobre la mesura", explica Eric del Arco, president del Gremi de Llibreters, que calcula que la nova taxa recaptarà entre 43.000 i 45.000 euros, que és aproximadament un 17% del cost total de Sant Jordi.

La decisió ha sigut percebuda per algunes veus del sector com una privatització de l’espai públic i del Dia del Llibre. "Copagament vol dir pagar dues vegades: amb els impostos i amb aquesta tarifa", tuitejava l’editorial de ciència-ficció Orciny Press. "Era difícil empitjorar el Sant Jordi, però ho heu aconseguit. Felicitats per haver-ho fet en secret i per sorpresa", criticava Bernat Ruiz Domènech, editor d’‘apostroph, en un altre missatge a X.

Enuig i sorpresa

"Entenc l’enuig, totalment legítim, d’haver de pagar per una cosa que fins ara havia sigut gratis", explica Del Arco, que parla de "consens" en el sector davant la mesura i recorda que participar en qualsevol altra fira del llibre que se celebra durant la resta de l’any sol tenir un cost i que els preus que proposa la Cambra del Llibre són molt lluny del que costa, per exemple, participar a la Fira del Llibre de Madrid. "Tenir una caseta allà durant tota la fira pot costar entre 2.000 i 3.000 euros, i això sense comptar amb l’hotel, el desplaçament o el trasllat dels llibres. Estem parlant de Sant Jordi, que és un negoci: es venen més llibres en un sol dia que en qualsevol altre mes de l’any".

"Ocupar tot el centre de Barcelona té un cost i l’única cosa que estem dient és que cal pagar part d’aquesta festa, participar en el cost dels serveis que necessitem aquell dia", assenyala Del Arco. "¿A quin sector no li agradaria que tallessin el passeig de Gràcia i la Rambla durant tot un dia? Continuarà sent més barat que qualsevol fira o jornada a qualsevol Vila del Llibre", afegeix el llibreter de la Documenta.

La logística que suposa tallar els carrers més cèntrics de Barcelona, el personal de seguretat que controla la circulació del públic (un aspecte que es va regular en les edicions postpandèmiques, quan les restriccions sanitàries obligaven a evitar les aglomeracions) i els generadors d’electricitat (necessaris per disposar d’un ordinador o un datàfon) té un cost del voltant de 200.000 euros que assumeix el Departament de Cultura i 30.000 més que aporta l’ajuntament en espècie, com el desplegament extra de la Guàrdia Urbana i la col·locació dels New Jersey.

Notícies relacionades

Una suma d’uns 250.000 euros de la qual el sector, apunten des del gremi, també ha de ser "corresponsable". "Al final, tots traiem rèdit econòmic de Sant Jordi", apunta Del Arco. A ningú se li escapa que el món del llibre ha anat encadenant anys de bonança, amb un nou màxim de facturació el 2023, quan es van assolir els 1.150 milions d’euros, segons Gfk. També és cert que en el mateix sector conviuen realitats diametralment oposades: grans grups editorials amb enorme múscul financer i petits segells d’estructura molt més precària. El mateix passa amb les llibreries.

La previsió per a aquest any és que "la festa creixi", apunta Del Arco. "És un pas necessari per ordenar el Sant Jordi", afegeix, i recorda que totes les llibreries de Barcelona tenen el dret de col·locar una parada de fins a 12 metres durant tres dies a cost zero davant del seu establiment.