‘Cap butaca buida’ aspira a omplir 145 sales de Catalunya

La diada de les arts escèniques, una iniciativa d’Adetca, ja ha venut 15.000 entrades des que es va anunciar i espera a arribar a les 60.000.

‘Cap butaca buida’ aspira a omplir 145 sales de Catalunya

MARTA CERVERA

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Queden dos mesos per celebrar la primera edició de Cap butaca buida, iniciativa d’Adetca (Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya) que pretén celebrar una gran diada del teatre a Catalunya el pròxim 16 de març. Des que es va anunciar la iniciativa al desembre, ja s’han venut unes 15.000 localitats. Ahir es va informar que són 145 els equipaments escènics que s’han apuntat a aquesta iniciativa, que ofereix un total de 176 propostes i 60.457 butaques.

L’objectiu és omplir-les i batre un rècord d’espectadors amb ganes de veure professionals de teatre però també propostes de dansa, circ, màgia i música. "Aquest any som al 50% de tots els espais que programen arts escèniques amb regularitat. Però d’aquí quatre anys esperem arribar a les 148.000 localitats que creiem que té Catalunya", va explicar Toni Albaladejo, membre de la junta d’Adetca. "Volem ser el Sant Jordi del teatre", va recordar.

Les entrades per aconseguir un rècord en venda d’entrades un sol dia a Catalunya es poden comprar a través de la web www.capbutacabuida.cat, on es pot consultar la programació, o a les sales adherides a aquesta iniciativa. Entre els espectacles a la cartellera aquell dia hi ha de tot: des de l’últim espectacle del duo humorístic Los Morancos al Coliseum fins a la comèdia àcida The Party al Centre Cultural de Valls; musicals com La historia interminable a l’Apolo o Los chicos del coro al Tívoli; Voltaire/Rousseau. La disputa, amb què Flotats torna al Romea, o El candidat, espectacle de màgia al Teatre La Sala de Sant Salvador de Guardiola.

Adetca regalarà el 2% de la recaptació obtinguda amb Cap butaca buida a una iniciativa solidària que potenciï la cultura com a eina de transformació social. En aquesta primera edició es destinarà a Pallassos sense Fronteres, que fa 30 anys que porta emocions i il·lusions a camps de refugiats.

A totes les províncies

El pròxim 16 de març Barcelona oferirà 78 espectacles en 47 sales, és a dir, 30.519 butaques, i a la província de Barcelona hi haurà 61 propostes en altres sales que representen 18.107 butaques disponibles. Girona, Lleida i Tarragona sumen 37 espais més i el mateix nombre d’obres. Tarragona va al capdavant amb 14 sales i el mateix nombre d’espectacles (5.141 butaques), seguit de Girona amb 12 (3.787 butaques) i Lleida amb 11 equipaments (2.903 butaques).

Isabel Vidal, presidenta d’Adetca, està satisfeta amb la resposta obtinguda des que es va anunciar aquesta iniciativa el 18 de desembre al Teatre Romea de Barcelona. "Tant teatres nacionals, públics com ateneus han mostrat les seves ganes de participar en la gran festa del sector i del públic", va ressaltar en una divertida connexió a distància realitzada en una roda de premsa amenitzada per l’humor de Fel Faixedas, Carles Xuriguera i el periodista Xavier Grasset al restaurant Tastem de Barcelona.

Notícies relacionades

L’acte va servir per iniciar el compte enrere d’entrades venudes. Des que es va anunciar la iniciativa ja s’han col·locat 15.000 localitats de les 60.457 disponibles. En queden unes 45.457 per vendre. Adetca anirà actualitzant les dades cada setmana.

Més enllà de demostrar la força de les arts escèniques i la cultura a Catalunya Cap butaca buida ajudarà a dinamitzar el sector. "Aquesta iniciativa servirà perquè tots els catalans s’adonin que tenen un teatre molt a prop de casa seva", va destacar Àlex Casanovas, que és el president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), a EL PERIÓDICO. Va recordar que molts intèrprets no poden viure de la seva professió i han de buscar altres feines per sobreviure. "Nosaltres necessitem els bolos i les gires que existien abans de la crisi del 2008-2012, de la qual encara no ens hem recuperat del tot. Cap butaca buida hi pot ajudar, ja que ofereix espectacles realitzats per actors, actrius i tècnics professionals que viuen d’això".