Jarabe de Palo surt de gira per retre homenatge a Pau Donés

La banda es reuneix en un ‘tour’ que deixarà a la primavera tres nits a Barcelona i en el qual tres nous cantants cobriran els diferents registres estilístics del difunt líder del grup.

Jarabe de Palo surt de gira per retre homenatge a Pau Donés

jordi bianciotto

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

En la seva última entrevista amb aquest diari, el desembre del 2019, Pau Donés s’emocionava parlant de la pervivència de la música en les nostres vides, més enllà de la mort, si es pot. "Amb Jarabe tenim un repertori i formem part de la vida de molta gent, i això serà per sempre", reflexionava per telèfon des de Los Angeles, on es va instal·lar amb la seva filla de 16 anys. I gairebé quatre anys després que se n’anés (9 de juny del 2020), els que van ser els seus músics i companys de peripècia li prenen la paraula i realcen el poder de les seves cançons en una gira que presenten sense embuts com "un homenatge al Pau".

Una reunió que va començar a forjar-se fa sis o set mesos. "Molta gent ens preguntava si faríem una cosa així. Tots en teníem moltes ganes i el Marc [el germà del Pau] va ser qui va dir que havia arribat el moment", explica el bateria Àlex Tenas, l’únic músic que va formar part de totes les etapes de Jarabe de Palo, des de La flaca (1996) fins a Tragas o escupes (2020), a través de Depende, De vuelta y vuelta, Bonito... Jarabe de Palo – Tributo a Pau Donés certifica la "sensació de llegat" que transmet tota aquesta obra. "Una música que continua arribant al cor de la gent."

La gira, que va començar divendres a Gijón, reserva tres dates a Barcelona: el 16 i el 26 d’abril a Luz de Gas i una tercera acabada d’afegir, el 9 de maig a La Paloma. A Catalunya actuaran també a Valls (16 de febrer), Salt (23) i Lleida (22 de març). En escena estarà la formació íntegra de l’última època de Jarabe: a més de Tenas, figuren Jimmy Jenks Jiménez (saxo), Jaime Burgos (teclats), Jordi Vericat (sota), David Muñoz Gnaposs (guitarra) i un nou percussionista, Luisito Guerra.

¿I el paper més complicat, el de cantant? Per evitar posar el focus en un nou vocalista, i mirant d’evitar les comparacions, posen en primer pla tres cantants diferents, seleccionats per càsting. Seran Ernest Armengol (ex Sol Lagarto), especialitzat en registres de rock; Maria Pascual, amb el seu bagatge decantat pel jazz, i Arturo Moreno, amb un segell més mestís. "El més difícil va ser decidir quin cantant posar-hi", reconeix Micky Forteza-Rey, director musical de la gira, que va ser productor discogràfic de Jarabe. "Si són tres, poden compartir una mateixa cançó alternant-se les estrofes i poden cobrir tot l’espectre del Pau."

Aquest diari va poder comprovar com va el concert en l’assaig de portes semiobertes (família, amics, premsa) de dijous passat a la 2 de Razzmatazz. Són 17 cançons, inclosos tots els èxits, amb la presència instrumental genuïna de Jarabe i el refrescant i respectuós diàleg de les tres veus.

Évole i Buenafuente

Espectacle amb muntatge de vídeo en el qual irrompen col·legues com Jordi Évole i Andreu Buenafuente, i també Donés, que canta des de la pantalla, amb el suport del grup en viu, un dels temes més delicats, Humo, en el qual parlava a la mort cara a cara. "És una cançó tan personal... Ningú més podia cantar-la sinó ell", explica Forteza-Rey.

Notícies relacionades

El trajecte d’aquest Tributo a Pau Donés pot allargar-se en funcióde la demanda, tot i que no és pertinent parlar d’una "tornada de Jarabe de Palo", deixa clar Tenas. "Pau era l’alma mater i el grup no seguirà sense ell". Però creuen que el seu amic veuria aquesta iniciativa amb bons ulls. "Ell voldria que féssim una cosa així, n’estic segur. Fins i tot ho havia parlat amb Évole quan el va entrevistar: “Si ho feu, feu-ho bé, ¿eh?”".

Més enllà del pentagrama flota l’"exemple de vida" de Donés, la seva enteresa davant la malaltia. "El recordo una nit a La Riviera, a Madrid, ajagut al camerino, fet pols, i jo pensant: “Haurem de suspendre”", recorda el bateria. "Però es va injectar un xut de químio i vinga, a l’escenari. Durant l’actuació el vaig veure fent un salt enorme al meu costat, i vaig pensar: “¿com ho fa?” Sempre em va impressionar la seva força".