El Cirque du Soleil recupera ‘Alegría’

El Royal Albert Hall de Londres acull les primeres funcions de la nova versió de l’espectacle més icònic de la companyia amb 40 anys d’història i base a Mont-real. El xou, que conserva la seva essència basada en el risc i l’emoció, arrencarà el seu tour europeu el pròxim 20 de març a l’Hospitalet

Els pallassos tenen més protagonisme que en la versió original i trenen una història sobre el poder

El Cirque du Soleil recupera ‘Alegría’

MARTA CERVERA

4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El Cirque du Soleil (Circ del Sol) es va donar a conèixer a Espanya i molts altres països amb Alegría, un espectacular muntatge amb sorprenent posada en escena, música en directe i artistes fantàstics que va catapultar mundialment la companyia canadenca amb 40 anys d’història convertida des de fa temps en una multinacional del circ amb base a Mont-real. Alegría, una producció icònica, va commemorar el desè aniversari de la companyia i va ser l’espectacle amb què es van donar a conèixer a Espanya. Va recalar fa 26 anys a Barcelona i va contribuir a canviar la imatge del circ convertint-lo en un glamurós xou amb segell propi de qualitat i innovació. Amb ell el Cirque du Soleil va seduir un nou i nombrós públic al nostre país i al món sencer.

Els directors Franco Dragone i Gilles Ste-Croix van reinventar el circ amb Alegría, la posada en escena del qual es basava en el contrast entre el nou i el vell, la llum i la foscor. És una cosa que conserva Alegría: In a new light, la nova versió del xou que a la primavera arribarà a Barcelona. El renovat muntatge compta amb direcció de Jean-Guy Legaut, que ha treballat amb alguns dels membres de l’equip original, com el dissenyador de vestuari i el de maquillatge d’aquest famós espectacle retirat el 2013 de circulació i que ara torna a Europa completament renovat però fidel a l’original.

Més de 100 persones, de les quals 64 artistes de 19 països diferents, fan possible l’Alegría: In a new light, la nova versió de l’icònic xou que va catapultar el Cirque du Soleil als anys 90. La funció de dijous al Royal Albert Hall de Londres va deixar amb la boca oberta més d’un espectador pel desplegament d’impressionants números entre els quals destaquen tant aeris com un hipnòtic i elegant exercici de roda Cyr protagonitzat pel francès Ghislain Ramage. Costa triar què és el millor de l’espectacle perquè passes d’una sorpresa a l’altra. Tan impressionant és el bonic i exigent duo romàntic de cinta aèria de la parella russa Yulia Makeeva i Alexey Turchenko, com arriscats són els exercicis de conjunt en barres acrobàtiques o l’incendiari número a càrrec del portentós Falaniko Solomona Penesa, un as de Samoa expert a jugar amb foc.

La dualitat entre la llum i la foscor marquen la posada en escena i la música recorda l’espectacle original. La banda sonora conserva les intèrprets, una vestida de blanc i una altra de negre, dues cares de la mateixa moneda que porten la veu cantant de cançons amb nous arranjaments i més temes electrònics i de pop-rock. Però no falten les notes de l’arxiconegut tema principal. Tot està cuidat fins a l’últim detall: les melodies, l’escenografia simbòlica, els llums, el maquillatge i el vestuari inspirat en el xou original que manté el contrast entre el barroquisme d’alguns personatges amb els estilitzats dissenys d’altres artistes. Els materials i teixits són el que més ha evolucionat aquests anys.

Tempesta de neu

El més difícil encara d’Alegría: In a new light es combina amb una proposta plena d’humor que també toca la fibra gràcies al fenomenal treball d’una fantàstica parella de clowns espanyols formada per Pablo Gomis i Pablo Bermejo. Ells, junt amb la jove acordionista Sara Formoso, completen el team Spain de la variada troupe d’artistes.

El duo de pallassos, acompanyats de l’acordionista, brinden alguns dels moments més divertits i tendres de l’espectacle. Els clowns tenen més protagonisme en aquesta nova versió i ajuden a trenar una història de poder en una cort amb personatges grotescos alguns dels quals porten les màscares de la versió original. Quan un d’ells és expulsat pel bufó-rei arriba un dels moments estel·lars de l’espectacle: una impressionant tempesta de neu. El número s’inspira en un icònic moment de l’espectacle original de 1994 que al seu dia va protagonitzar el famós clown rus Slava Polunin.

Notícies relacionades

A Londres, on mai han plantat encara la seva famosa carpa, el públic va sortir entusiasmat del Royal Albert Hall, en part perquè Alegría: In a new light no només cerca meravellar el públic i fer-lo vibrar amb impactants exercicis tan difícils com estèticament bonics. Veure-ho és com tornar a l’essència que va fer gran el Cirque du Soleil. El xou recupera aquesta connexió entre l’antic i el modern amb una renovada producció que combina sàviament risc i emoció.

Després de les seves actuacions a la capital britànica, la gira europea en carpa començarà a Barcelona el pròxim 20 de març a l’Hospitalet, on el Cirque du Soleil ja ha muntat Luzia i Tótem. La gira espanyola continuarà després per Màlaga, Alacant, Sevilla i Madrid.