Berger: "Som David contra Goliat"

El director bilbaí afronta la seva primera nominació als premis de la mà del seu debut en pel·lícules d’animació. «En certa manera em sento com un director novell», afirma.

Berger: "Som David contra Goliat"

alba giraldo

2
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

Les prediccions i les apostes per als premis Oscar esmentaven Robot dreams, l’última joia de l’animació espanyola. Tot i que ningú s’ho espera fins que passa. "En el moment en què vam rebre la notícia vam fer un crit que el van sentir fins i tot a Los Angeles", confessa el cineasta Pablo Berger en conversa amb aquest diari després de descobrir el seu film entre els nominats. El director bilbaí aspira a la categoria de millor pel·lícula d’animació per a la 96a edició dels guardons més importants del cine, que s’entregaran el 10 de març a Los Angeles.

"Tinc un somriure permanent", assegura el cineasta. "Estic nerviós, però viuré un somni. Tots els cineastes en algun moment de la nostra carrera hem somiat ser part de la gala dels Oscars", admet. La cinta, coproduïda per la catalana Arcadia Motion Pictures amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, és una adaptació de la novel·la gràfica homònima de Sara Varon. I explora la relació afectiva entre un gos, Dog, i un androide, Robot, a la Nova York dels anys 80. Una narració commovedora sense diàlegs, "un viatge emocional", en paraules del seu director, que parla de l’amistat i la necessitat de trobar ànimes bessones.

La primera nominació de Berger a l’Oscar arriba amb el seu debut a les pel·lícules d’animació. "En part em sento com un director novell, però, d’altra banda, aquesta és la meva quarta pel·lícula. Crec que totes les anteriors em van preparar per fer aquesta", comenta el director, que amb aquesta cinta volia aportar al món de l’animació "les interpretacions". "He treballat amb molts dels millors actors del país, com ara Maribel Verdú i Javier Cámara, i he après en el camí a distingir bones i sinceres interpretacions. Volia portar al món de l’animació personatges que actuessin de manera sincera", detalla.

Emoció positiva

El cineasta revela que es va enfrontar al projecte "amb molta por", encara que considera que aquesta emoció és "una cosa positiva". L’experiència ha sigut tan satisfactòria que, tot i que no sap quin serà el seu següent projecte, està segur que en el futur farà una altra pel·lícula d’animació.

Notícies relacionades

Sobre el procés de producció de la pel·lícula, el director explica que es va adonar que "el món de l’animació tenia més semblances que diferències amb el món de la imatge real". Mentre que en un rodatge es treballa amb actors de carn i os, en el món de l’animació les execucions les fa l’equip d’animadors, però la manera que té de comunicar-se amb els dos grups és "molt similar". "En realitat un director de cine no sap fer de res en concret. Sap una miqueta de tot, però sobretot ha de saber explicar històries i distingir una interpretació sincera i emotiva d’una falsa i plena de mentides", expressa.

Robot dreams competirà en la seva categoria amb El chico y la garza, Elemental, Nimona, i Spider-Man: cruzando el multivero. Segons Berger, el punt fort del seu film és la seva artesania: "L’Acadèmia ha pensat incloure un petit David per competir amb els Goliat dels grans estudis". Però no està content pel "copet a l’esquena" al seu ego, sinó perquè aquesta distinció farà que més persones vagin a veure la seva pel·lícula al cine.