La petita supermodel rebel compleix 50 anys

La icona de la moda que va inventar l’‘heroin chic’ als 90, aquella noia prima que va canviar les regles de la indústria, ja no tanca ‘afters’ amb nòvios calavera. Imatge de diverses marques, es manté activa amb la seva agència de models i un negoci ‘wellness’.

La ‘top’ britànica prefereix ara «els banys de lluna» al seu jardí que pernoctar al pub

La model fumava 100 cigarrets al dia, mai dormia vuit hores i bevia més que menjava

La petita supermodel rebel compleix 50 anys

LAURA ESTIRADO

5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Kate Moss està d’enhorabona. Avui, la noia prima que va canviar les regles de la indústria als 90, la inventora de l’heroin chic, compleix 50 anys. Encara que no li agradi, ja que aquesta dona, que posa des dels 14, quan va ser descoberta per Sarah Doukas, la fundadora de l’agència Storm, a l’aeroport John F. Kennedy de Nova York, i un any després ja estava desfilant a la Setmana de la Moda de Londres per a John Galliano, pateix del mal de Peter Pan; no vol complir més anys. Ho ha admès en una entrevista al Sunday Times: "No compliré 50 anys. No penso en això, no sento que tingui 50 anys".

La petita supermodel rebel compleix 50 anys /

La model ha canviat molts dels seus mals hàbits de joventut, quan tancava afters amb els seus nòvios calavera: River Phoenix, Leonardo DiCaprio, Johnny Depp [ella va testificar per ell en el judici per difamació contra Amber Heard] i Pete Doherty, entre d’altres. Amb el músic i líder dels Babyshambles va arribar a tocar fons. Del 2005 a l2007 va ser la seva època més fosca. Enganxada a Pete i a altres substàncies, corria de nou als seus braços cada vegada que trencaven. La gota de vodka que va trencar aquella copa va ser quan The Mirror la va treure en portada consumint cocaïna amb el músic. Moltes marques van rescindir els seus contractes amb la top, fins que el seu amic Alexander McQueen la va rescatar: en una de les seves desfilades va aparèixer amb una samarreta en la qual es llegia: "Kate, we love you".

I les marques, i el món sencer, van tornar a sentir debilitat per aquella noia de gairebé 1,70, escasses corbes i menys de 50 quilos, que va triomfar en plena època de les supermodels. No complia els estereotips ni els cànons dels 90. Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington, Cindy Crawford, Claudia Schiffer i Tyra Banks eren voluptuoses i li treien més de 10 centímetres. La londinenca Katherine Ann Moss no tenia corbes, però li sobrava carisma per catapultar la seva carrera fins al punt més alt.

I des d’aquest cim continua disfrutant d’una indústria, la de la moda. Ja és una icona eterna. Des del 2016 lidera la Kate Moss Agency, la seva pròpia agència de models i talents, on, a més d’ella i la seva única filla, que també ha seguit els seus passos, Lila Grace (nascuda el 2002 de la relació amb Jefferson Hack, editor de la revista cool Dazed & Confused), hi ha altres cares conegudes, com la cantant Rita Ora. Tot i que només puja a la passarel·la en comptades ocasions, és una de les cares habituals als front row de les setmanes de la moda més importants, de les festes més exclusives, com la Gala Met; continua deixant la seva imatge a marques tan prestigioses com Fendi i Saint Laurent, i lidera les llistes de les dones més ben vestides.

El seu caixet tampoc ha disminuït, ja que cobra com les models més ben pagades de l’actualitat. Tot i que ella va començar la seva carrera fa diverses dècades. Després del seu debut a Londres, un any després, el 1990, es va estrenar a la fashion week de París. Els dissenyadors de les grans firmes de luxe, com Chanel, Dior, Burberry i Versace, van caure rendits al seu exòtic encant i sempre volien obrir i tancar els seus xous amb ella. Però la fama en gran li va arribar el 1993, quan Calvin Klein la va seleccionar com a model per al seu perfum Obsession. ¿Qui no recorda aquella Kate Moss de mirada innocent que Mario Sorrenti va immortalitzar a l’aigua? [van ser nòvios].

Amb unes mides diferents i una cara especial –ella ha definit les seves dents com a "desgarbades" i té un lleuger estrabisme–, sempre ha mantingut una pell perfecta, fins i tot quan estava a la cresta de l’onada i era aficionada a les festes, en les quals, segons ha confessat, fumava 100 cigarrets Marlboro Light al dia, mai va dormir vuit hores seguides i bevia més que menjava.

El seu truc preferit

"El gel a l’aigua realment em funciona, és el meu truc preferit. Si em sento una mica inflada o cansada, omplo un recipient amb aigua amb glaçons i rodanxes de cogombre. ¡N’hi ha prou amb ficar-hi i treure’n el cap durant uns minuts i et sents fresca com un enciam! Treu tota la inflor i la sang a la superfície. No falla. Ho vaig aprendre veient Queridísima mamá: el personatge de Faye Dunaway ho fa. És un vell truc de Hollywood", va explicar a Vogue, la seva revista de capçalera (no en va, ella és la maniquí que més vegades ha copat la seva portada, fins a un total de 75. ¡Per ara!).

No és el seu únic rècord. El 2005, un retrat que li va fer despullada Lucian Freud quan estava embarassada va arribar a Christie’s a sis milions d’euros, i tres anys després l’artista Marc Quinn va realitzar una estàtua d’ella en or massís de 18 quirats, de mida natural, valorada en 2,5 milions d’euros.

Notícies relacionades

El 2008, quan va ser expulsada d’un avió per mal comportament a causa del seu estat d’embriaguesa. Però la mala vida ja és història. Com Gwyneth Paltrow, Moss s’ha passat al wellness –té la seva marca, Cosmoss-, potser per conservar aquesta cara pueril que la va fer triomfar. Menja poc, tira de sucs d’api i de ioga. No concedeix gaires entrevistes i és un esperit lliure que tan aviat diu que "res és tan saborós com estar prima" o que encara fuma de tot i que ha sentit que "si pares, la teva pell ho nota".

La seva boda amb Jamie Hince, guitarrista de The Kills, no va quallar (2011-2015), però ara viu feliç al camp amb el seu últim amor, el fotògraf Nikolai von Bismarck, descendent del canceller alemany Otto von Bismarck, alumne del gran Mario Testino i 12 anys més jove que ella. Prefereix "els banys de lluna" al seu jardí que pernoctar al pub.